Naslovnica
14.11.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Ulje kanabisa ublažava Crohnovu bolest

Izraelski tim iz Sveučilišta u Tel Avivu okupio je 46 osoba s umjereno ozbiljnim stanjem Crohnove bolesti i nasumično poredao... Više...
Slika
Pomozimo Udruzi "Šapica"

Udruga Šapica je neprofitna nevladina udruga za zaštitu životinja koja je osnovana i registrirana 2006. godine u Zaprešiću.... Više...
Slika
Sa(n)jam knjige 2018.

Književni  festival "Sa(n)jam knige" održat će se 24. puta u Puli u Domu hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.... Više...
Slika
Više vode - rjeđe uro-infekcije

Žene koje svakodnevno piju više vode nego obično kako bi izbjegle infekcije urinarnog trakta u pravu su, pokazalo je novo... Više...
Slika
"Jarunska stotinka"

Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Veleučilištem Velika Gorica... Više...
Slika
"Movember" - mjesec posvećen muškarcima

Studeni (november) je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca. Početkom mjeseca počinje i pokret... Više...
Slika
"Movember" - mjesec muškaraca

Studeni (novembar) je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje spolnom zdravlju muškaraca. Početkom mjeseca počinje i... Više...
Slika
Savjeti za dobar san

Teško vam je ujutro ustati iz kreveta? Osjećate li se umornima i ne možete odrediti zašto, a čini vam se da ste spavali... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Probiotici-prirodni antibiotici
Probiotici-prirodni antibiotici PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 29 Srpanj 2009 09:03

yogiSvima je poznato da je jogurt hranjiva namirnica koja povoljno djeluje na organizam. Većina pozitivnih učinaka jogurta potječe od prisutnosti živih bakterija mliječno-kiselog vrenja. Tijekom procesa fermentacije te bakterije pretvaraju mliječni šećer laktozu u mliječnu kiselinu pri čemu se dobivaju karakterističan okus i konzistencija proizvoda. Jogurt je stoga lakše probavljiv od mlijeka i savjetuje se osobama koje imaju manjak laktaze, enzima koji cijepa mliječni šećer laktozu, a i bjelančevinama u jogurtu djelomično se mijenja struktura pa su probavljivije.

 

Korisne bakterije

 

Apsorpcija razloženih sastojaka hrane zbiva se gotovo isključivo preko epitela crijevne sluznice tankog crijeva, a neznatno preko sluznice debelog crijeva, želuca i usne šupljine.U crijevnom sustavu (endotelu sluznice crijeva) nalazi se 80% svih imunoloških stanica tzv. crijevnih makrofaga važnih za tzv. primarni imunološki nadzor. Stoga zdrava crijevna mikroflora, kao zaštitna barijera, predstavlja prvi "obrambeni" zid od štetnih mikroorganizama.

 

Redovitim konzumiranjem jogurta poboljšava se ravnoteža crijevne flore, odnosno povećava broj "korisnih" bakterija u crijevima. Naime, niti jedna sluznica u našem organizmu nije sterilna, nego je naseljavaju korisne ili tzv. saprofitne bakterije. Pri upalnim procesima upravo je obratno, dominiraju patogene bakterije koje oštećuju sluznicu i uzrokuju brojne simptome poremećaja probave. Posljednjih su se godina na tržištu pojavile nove generacije jogurta - probiotici. Sama riječ probiotik, (grč. pro bios=za život), govori o svojstvima tih kultura.

 

Probiotici

 

Probiotici se razlikuju od običnog jogurta, jer su im dodane visoke koncentracije probiotičkih bakterija. Najčešće se dodaju: Bifidobakterium i Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus odnosno LGG. Ti proizvodi osim spomenutih "korisnih" bakterija, sadržavaju i mnoge druge korisne i važne sastojke kao što su:

 

  • vitamini B kompleksa
  • vitamin K
  • folna kiselina
  • enzimi i proteini
  • kalcij

 

Treba istaknuti da se Lactobacillus acidophilus nalazi u probavnom i urogenitalnom traktu dojenčadi i odraslih kao normalan stanovnik zdravih sluznica, gdje regulira pH sluznice i štiti sluznicu od patogenih i nepoželjnih bakterija i gljivica. Probiotici imaju učinak prirodnih antibiotika budući da sprečavaju rast i razvoj različitih bakterija (Escherihia coli, Salmonella, Shigellae) te posebno učinkovito djeluju na gljivicu Candidu albicans. Ljekoviti pozitivni učinci probiotika potvrđeni su brojnim znanstvenim studijama diljem svijeta.

 

Primjena

 

Preventivno i terapijski posebno se savjetuju za:

  • jačanje obrambenog sustava organizma (za opće poboljšanje zdravlja)
  • kod poremećene probave zbog nepravilne i neredovite prehrane, stresa i iscrpljujućih dijeta
  • ublaživanje crijevnih tegoba: proljev, nadutost, grčevi, zatvor
  • kod želučanih tegoba: gastritis, ulkus (čir), katar
  • kod gljivičnih upala kože i sluznica
  • kod različitih upala urogenitalnog trakta, osobito ako traju dulje vrijeme i često se ponavljaju
  • kod poremećaja crijevne flore nakon terapije antibioticima
  • imaju pozitivan utjecaj na rad jetre
  • bogat su izvor kalcija (kod mladih važan za pravilan rast i razvoj kostiju i zuba), a kod osoba srednje i starije životne dobi u prevenciji i borbi protiv osteoporoze. Preporuka ženama u menopauzi je 1200 do 1500 mg kalcija

 

Najstariji proizvod s pozitivnim učinkom na zdravlje koji ima tisućljetnu tradiciju je kefir podrijetlom s Kavkaza. Kada dulje stoji, kefir miriše na kvasac (germu), zbog toga što bakterije mliječno-kiselog vrenja tijekom fermentacije proizvode velike količine B vitamina. Vitamini B kompleksa, osobito B3 (niacin), sprečavaju upalu i atrofiju sluznica, osiguravaju rast i razvoj novih epitelnih stanica zajedno s provitaminom A i beta karotenom.

 

Danas na tržištu imamo mnoge probiotike od AB kulture, acidofila, bioaktiva LGG, do onih s visokom terapijskom koncentracijom živih probiotičkih klica po mililitru pripravka (Acidosalus) i dr. Čaša probiotika (2 dl), zbog svoga nutricionističkog sastava, a i energetski može zamijeniti manji obrok. Probiotici s niskim sadržajem mliječne masti, tzv. "light" proizvodi dobra su dopuna osobama na dijetalnoj prehrani.


dr. med. Slađana Divković, dopredsjednica udruge UPPT

ACU MEDIC CENTAR
akupunkture i nutricionizma
Savjetovalište za pretilost i bolesti metabolizma
J. Šižgorića 19, Špansko, Zagreb
tel.: 01 345 6974

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.