Naslovnica
26.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Šparoga kraljica proljeća
Šparoga kraljica proljeća PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 08 Travanj 2009 16:41

sparogaUpravo u rano proljeće kada se ponovno uspostavlja ciklus rasta u prirodi, kada su se zimnice potrošile, sušare ispraznile, ljudi su znali iskoristiti sve što priroda u tom prijelaznom periodu nudi pa čak i samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl. U rano proljeće na tržnicama  je u ponudi i šparoga koja svojim hranjivim tvarima pomaže organizmu u prilagodbi i detoksikaciji.

Divlja šparoga je jedna od biljaka koje rastu samoniklo, najčešće u obalnom području, na stjenovitom tlu. Oplemenjena pitoma šparoga uzgaja se u povrtnjacima i u pravilu je krupnija i viša u odnosu na divlju. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka, a biljka se bere upravo u proljeće. Šparoga pripada najstarijim ljekovitim biljkama. Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.

Kod nas je posebno rasprostranjena kao samonikla biljka u Istri, Primorju i u Dalmaciji sa otocima. Sezona šparoga u području Sredozemlja traje obično  od ožujka do listopada (ovisno o temperaturi). Najbolje uspijeva u klimatskim uvjetima pogodnim za uzgoj vinove loze. Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao povrtnica koja se dobro slaže sa najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom ili tjesteninom.

Široka je paleta načina pripreme šparoga od juha, salata do paniranih šparoga i omleta kakva je primjerice istarska «fritaja». Kao hrana i lijek veoma je bila cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. g.p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. Vrlo malo ugljikohidrata i nimalo masti čine ju preporučljivom namirnicom u prehrani dijabetičara i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom. Šparoga sadrži oko 22 kcal na 100 g. te je kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica. 

Ljekovite i djelotvorne tvari:

1. asparagin,

2. arginin

3. jantarna kiselina

4. tirozin

5. tragovi holina

6. vitamini: A, B, C, folna kiselina

7. minerali: kalij, kalcij, magnezij i fosfor

8. mikro elementi: željezo, cink i bakar 

Ljekovito djelovanje

1. djeluje kao diuretik (pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela)

2. mali sadržaj ugljikohidrata čini ju odličnom dijetalnom hranom u prehrani dijabetičara

3. ima svojstva laganog purgativa budući da sadrži celulozna vlakna koja povećavaju volumen stolice i na taj način stimuliraju pražnjenje debelog crijeva, pa se izdanak šparoge ubraja u » korijenje koje otvara» uz komorač, peršin i celer

4. pospješuje rad jetra i bubrega, a savjetuje se i u dijeto terapiji nakupljanja mokraćne kiseline, gihta (arthritis urica) i reume

5. budući da  sadrži sastojke poput folne kiseline, željeza, beta karotena i vitamina C  važnih za stvaranje i sazrijevanje  stanica krvi savjetuje se kod anemije 

Šparoge s jajima i gorgonzolom

sparoge-jajaSastojci (za 2 osobe):

1 svežanj šparoga, 4 jaja,
15 dg gorgonzole,
10 gr maslaca,
začini

Priprema

  1. Odvojiti vrške šparoge od "trešća" (nejestivog dijela).
  2. Prokuhati šparoge u malo vode.
  3. Na rastopljenom maslacu popeći ocijeđene šparoge.
  4. Dodati umućena posoljena jaja.
  5. Dodati narezanu gorgonzolu i pustiti da se rastopi. 

Posluživanje

Šparoge poslužite ukrašene kriškama rajčice.

dr. med. Slađana Divković

dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine-UPPT

ACU Medic centar Zagreb, J.Šižgorića 19 (Špansko)

Tel: 01 3456 974, Mob: 091 5801677

www.uppt.hr

facebook  youtube

       

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.