Naslovnica
14.8.2020.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...
Slika
Sezona alergija

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca... Više...
Slika
Corona Info kutak

U skladu sa nastalom zdravstvenom situacijom i u želji da bude na usluzi svojim prijateljima i posjetiocima, Medikus.hr je... Više...
Slika
Corona virus (Covid 19)

Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti poput... Više...
Slika
Doping u sportu

Što je doping i kako se boriti protiv njega? Pitanje dopinga u sportu posljednjih se tjedana široko raspravlja, ali o čemu se... Više...
Slika
Cijepljenje kod odraslih osoba

To što ste odrasli ne znači da ste imuni na određene bolesti. Cijepljenje je važno za očuvanje zdravlja kod djece i kod... Više...
Slika
Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"

Pozivamo vas na predavanje "Utjecaj predanalitičkih faktora na rezultate kompletne krvne slike" dr.sc. Vanje Radišić Biljak,... Više...
Slika
Što uzrokuje migrene?

Migrena je glavobolja karakterizirana intenzivnim lupanjem koje može trajati između nekoliko sati, pa čak i dana. Udarna ili... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Umjetni šećeri: što trebate znati?
Umjetni šećeri: što trebate znati? PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Dina L. Volčanšek   
Utorak, 01 Listopad 2019 17:11

umj-secerŠećer je vrsta ugljikohidrata, i vrlo generalan naziv pod kojim spadaju više vrsta šećera, tj. jednostavnih ugljikohidrata. Po strukturi ugljikohidrati se sastoje ili od niza peterokuta složenog od veza između ugljika, kisika i vodika (pentoza) ili od niza šesterokuta složenog od veza između ugljika, kisika i vodika (heksoza). Funkcija ugljikohidrata je da tijelu pruža trenutno dostupnu energiju za funkcioniranje. Najčešće vrste prirodnog šećera uključuju glukozu (može se naći u žitaricama), fruktozu (prirodno se nalazi u voću) i laktozu (nalazi se u mlijeku).

 

 

U mlijeku bez laktoze laktoza je razgrađena u galaktozu i glukozu (jednostavnije komponente) koje čine mlijeko slađe jer što je kraći lanac ugljikohidrata to je slađi šećer. Ponekad je teško prepoznati prisutnost šećera u hrani i piću jer nije doslovno napisan kao šećer nego kao jedan od ovih naziva (tj. vrsta šećera ili namirnice koja sadrži visoku količinu šećera).

Umjetni šećeri:

● Sirup: agavin, trskin, rižin, od slada, kukuruzni (sirup ili zaslađivač), visoko fruktozni kukuruzni

● Šećer: smeđi, u prahu, granulirani, sirovi, invertni

● Sok: koncentrati voćnih sokova, trskin sok

● Dekstroza, fruktoza, glukoza, laktoza, maltoza, melasa, saharoza, galaktoza

● Med: normalno je konzumirati šećer kroz namirnice koje ga prirodno sadrže no problem je u prerađenim namirnicama u koje su dodani šećeri (to također uključuje dodatak šećera tijekom kuhanja).

Razlozi dodavanja šećera:

● Produljivanje rok trajanja (nalazi se u svemu od džemova, peciva, umaka, itd.)

● Pripomaganje u fermentaciji kruha i alkohola

● Poboljšanje okusa i izgleda prehrambene namirnice

Gdje se nalaze šećeri?

Hrana i pića koji najviše i najčešće imaju veliku koncentraciju dodanog/ umjetnog šećera su:

● Slatkiši: bomboni, kolači, keksi, žvakaće gume

● Prerađena peciva, krafne

● Mliječni deserti: sladoled, jogurt

● Pića: gazirana pića, sportska pića, energetska pića, sokovi i alkoholna pića.

Posljedice visoke učestalosti šećera:

● Karijes

● Debljina

● Dijabetes tip 2

● Razne srčane bolesti

● Visoka razina triglicerida

● Povećana koncentracija lipoproteina niske gustoće ("lošeg kolesterola")

● Smanjena koncentracija lipoproteina visoke gustoće ("dobrog kolesterola")

Koji je problem u povećanom unosu šećera u naše tijelo?

Za normalno funkcioniranje našeg tijela potrebno je unositi hranu s visokim prehrambenim vrijednostima koji će omogućavati dovoljnu količinu hranjivih tvari. Šećer ima puno kalorija i mali broj hranjivih tvari - unosimo u organizam visoke kalorije, a ne postižemo zasićenost hranjivim tvarima zbog "praznih kalorija". Visokom konzumacijom šećera i zaslađenih namirnicama unosimo "prazne kalorije" s kojima ne postižemo zasićenost, jedemo više i dolazi do debljanja.

Kako izbjeći probleme i povećan unos dodanih šećera?

Za zdrav život poznato nam je da trebamo biti uravnoteženi i trebamo unositi zdravu hranu: voće i povrće, žitarice, proteine, itd. Najlakši način je izbaciti slatkiše, peciva, deserte, zaslađena pića i prijeći na konzumaciju voća kao deserta i vode umjesto zaslađenih pića. Naravno, to je vrlo težak zadatak u današnjem svijetu no treba se osvijestiti o prisutnosti i posljedicama šećera - zato mijenjanjem unosa prerađene hrane za domaće je ipak bolja opcija jer često nismo ni svjesni da neki proizvodi sadrže šećere da produže rok trajanja.

Kada se kupuje u dućanu dobro bi bilo pogledati koliko se od navedenih šećera nalaze u proizvodima kod kojih bi najmanje očekivali, te tako možemo izbjeći nepotreban i nesvjestan unos šećera u naš organizam. Zanimljivo je otprilike jedan gram šećera jednak četiri kalorije, dok su četiri grama šećera jedna čajna žličica. Konzumirajući npr. piće koje sadrži 40g šećera unosimo 160 kalorije i uz to jedemo 10 žličica šećera.

Dina L. Volčanšek, Medikus kreativni laboratorij

Familydoctor.org

Ncbi.nlm.nih.gov

Drinkaware.co.uk

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2020 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.