Naslovnica
15.12.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Gubitak vida

Gubitak vida se ne odnosi samo na potpuni gubitak mogućnosti vida nego i na probleme s vidom. Gubitak vida se smatra kada osoba... Više...
Slika
Trening sa utezima

Najčešća zabluda o treningu s utezima je da dodaje mišićnu masu i izaziva strah u žena. Iako elitni muški dizači mogu i... Više...
Slika
OMEGA masne kiseline

Potreban je niz različitih omega masnih kiselina da bi se održale i poboljšale mnoge moždane funkcije. Sposobnost da... Više...
Slika
Predavanje "Kutak za pacijente"

Povodom "Lab Day-a" u Knjižnici Prečko, Slavenskog 12 održat će u srijedu, 6.11. u 18h predavanje "Kutak za  pacijente" u... Više...
Slika
Poremećaj slušne cijevi

Eustahijeva cijev je mali prolaz koji povezuje grlo sa srednjim uhom. Kad kihnete, progutate ili zijevate, vaše se Eustahijeve... Više...
Slika
Trbušni tumor

Tumori probavnog sustava odnose se na zloćudna stanja gastrointestinalnog trakta (GI trakta) i pomoćnih organa probave poput... Više...
Slika
"Mala psihološka kuharica"-M. Krizmanić

Izdavačka kuća v/b/ z vas poziva na predstavljanje knjige Mirjane Krizmanić "Mala psihološka kuharica" u utorak, 5.11.... Više...
Slika
Cijepljenje protiv gripe

Centralizirano nabavljenim cjepivom ove godine započeti će u srijedu, 6. studenog 2019. godine i to cjepivom koje se... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Gazirani sokovi povećavaju smrtnost
Gazirani sokovi povećavaju smrtnost PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Kristina Kalanj   
Četvrtak, 19 Rujan 2019 17:18

vu-leptirBilo da to zovete sodom, gaziranim sokom ili bezalkoholnim slatkim pićem, nalazi nove studije govore da bi za vaše zdravlje bilo bolje da umjesto njih pijete običnu vodu. Velika europska studija otkrila je da ljudi koji konzumiraju više od dva gazirana soka dnevno - sa ili bez šećera - imaju veći rizik od umiranja tijekom razdoblja od 16 godina, od ljudi koji piju gazirane napitke manje od jednom mjesečno.

 

 

"Otkrili smo da je veći unos bezalkoholnih slatkih pića povezan s većim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka, bez obzira na to je li piće zaslađeno šećerom ili umjetnim zaslađivačem", rekao je viši autor studije Neil Murphy, znanstvenik Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu, u Francuskoj. "Naši rezultati istraživanja u vezi bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom podupiru tvrdnju i preporuku za ograničenje konzumacije i za njihovu zamjenu zdravijim pićima, po mogućnosti vodom", rekao je Murphy.

Kako bezalkoholna slatka pića povećavaju rizik od umiranja?

soda-diabetesKonzumacija pića zaslađenih šećerom može dovesti do povećanja tjelesne težine i pretilosti. Oni također mogu utjecati na način na koji se hormon inzulin koristi u tijelu, što može dovesti do upale, napomenuo je Murphy. Sve ove stvari mogu dovesti do zdravstvenih stanja koja mogu skratiti život. Rekao je da je potrebno još istraživanja kako bi se shvatilo kako pića zaslađena umjetnim zaslađivačima mogu povećati rizik od preuranjene smrti. Iako je utvrdila povezanost, trenutna studija ne dokazuje uzročno-posljedičnu vezu između gaziranih sokova i većeg rizika od rane smrti. Moguće je da osobe koje konzumiraju gazirana i slična bezalkoholna pića imaju i druge nezdrave navike koje bi mogle pridonijeti povećanju rizika, poput pušenja ili loše prehrane.

Ovo istraživanje nije prvo koje je pronašlo vezu između bezalkoholnih slatkih pića i lošeg zdravlja. Dvije nedavne studije - jedna iz BMJ-a, a druga iz Circulation-a, medicinskih časopisa, povezala je konzumiranje gaziranih sokova s oboljenjem od raka i smrću od srčanih bolesti. Trenutno istraživanje uključilo je više od 451 000 ljudi iz 10 europskih zemalja, prosječne dobi od 51 godine. Istraživači su zdravlje sudionika pratili u prosjeku 16 godina.

Uz veći rizik umiranja od svih uzroka za one koji su pili više od dva gazirana slatka pića dnevno, ispijanje više pića je bilo povezano i s nekim specifičnim uzrocima smrti.

• Ljudi koji su konzumirali više od jednog slatkog gaziranog pića dnevno - zaslađenog šećerom ili umjetnim zaslađivačem - u odnosu na one koji su konzumirali manje od jednog mjesečno, imali su veći rizik od umiranja od raka debelog crijeva i Parkinsonove bolesti.

• Ljudi koji su konzumirali više od jednog slatkog gaziranog pića zaslađenog šećerom dnevno, u odnosu na one koji su konzumirali manje od jednog mjesečno, imali su veći rizik od umiranja od probavnih bolesti.

• Ljudi koji su konzumirali više od jednog umjetno zaslađenog gaziranog pića dnevno, u odnosu na one koji su konzumirali manje od jednog mjesečno, imali su veći rizik od umiranja od krvožilnih bolesti poput srčanih bolesti.

Prekomjerna upotreba umjetnih zaslađivača

soda-slatkoMurphy je istaknuo da su istraživači pokušali uzeti u obzir čimbenike kao što su indeks tjelesne mase (procjena tjelesne masti na temelju visine i težine) i pušenje, no još uvijek su pronašli povezanost između pijenja veće količine bezalkoholnih slatkih pića i većeg rizika od umiranja. Predstavnici industrije pića i zaslađivača pozvali su javnost da ne reagira burno na nalaze istraživanja. Niskokalorični i beskalorični zaslađivači "važno su pomagalo za kontrolu težine i za one koji se nose s dijabetesom", rekao je Robert Rankin, predsjednik Vijeća za kontrolu kalorija.

 

Medicinska savjetnica Vijeća, dr. Keri Peterson, dodala je: "Sigurnost nisko- i beskaloričnih zaslađivača uvijek iznova potvrđuju vodeće regulatorne i vladine agencije širom svijeta." William Dermody Jr., glasnogovornik American Beverage Association-a (Američkog udruženja za pića), ponudio je slično mišljenje. "Bezalkoholna pića je sigurno konzumirati kao dio uravnotežene prehrane, a autori ove studije priznaju da njihova istraživanja ne govore drugačije."

Povećani rizik od šećerne bolesti

Endokrinologinja dr. Maria Anton međutim smatra da je prekomjerna konzumacija bezalkoholnih pića i drugih napitaka s visokim udjelom šećera i umjetno zaslađenih pića postala pravilo za mnoge ljude. "Oni mogu pridonijeti debljanju i lošoj kontroli šećera u krvi, pogoršavajući postojeća stanja poput dijabetesa", istaknula je. Doktorica Anton nadodaje da nalazi sugeriraju da šećer vjerojatno nije jedini nezdravi sastojak bezalkoholnih pića. "Pacijenti u ovoj studiji koji su redovito konzumirali umjetno zaslađena pića bez šećera također su bili pod povećanim rizikom od smrti", istaknula je.

Dijetetičarka Samantha Heller, iz NYU Langone Health medicinskog centra u New Yorku, smatra da mnogi čimbenici mogu pridonijeti vezi između konzumiranja slatkih gaziranih pića i rizika od smrti. Suština je, rekla je, da ljudima nije nužno konzumirati bezalkoholna slatka pića. "Konzumiranje pića slatkog okusa potiče se marketingom i oglašavanjem. Doista ih nema potrebe konzumirati", rekla je Heller, sugerirajući umjesto toga predloženu vodu, seltzer, mineralnu vodu ili čaj. Studija je objavljena 3. rujna u časopisu JAMA Internal Medicine. (Autor: Serena Gordon)

Kristina Kalanj, Medikus kreativni laboratorij

Webmd.com

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.