Naslovnica
23.4.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
5. Psihofest

PSIHOFEST - festival popularizacije psihologije održava se u nedjelju, 14. travnja 2019. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u... Više...
Slika
Detoksikacija jetre

Detoksikacija jetre provodi se u svrhu "čišćenja" s ciljem regeneracije stanica jetre ako postoje oštećenja uslijed... Više...
Slika
Utrka "To nisu samo ženske stvari"

U subotu 25. svibnja 2019. od 10 do 14 sati na Bundeku, Udruga "SVE za NJU" po drugi put organizira utrku "To nisu samo ženske... Više...
Slika
"Priče iz daljina" Boris Rukavina

Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Priče iz daljina" Borisa Rukavine koje će se održati 23.04. u 19h u Knjižnici Prečko.... Više...
Slika
Radionica "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik"

Pozivamo vas na radionicu mr.sc. Jadranke Lukete "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik" koja će se održati u subotu, 27.04.... Više...
Slika
Sve opasnosti "Selfia"

Autofotografiranje ili "selfies" na modernim medijama je štetno te čine mlade ranjivima i podložnima maltretiranju, tvrdi... Više...
Slika
Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2. travnja 1805. - Kopenhagen, 4. kolovoza 1875.) je svjetski slavan danski pisac bajki, među... Više...
Slika
"Svi za Milu"

Cijela Hrvatska nastavlja prikupljati sredstva potrebna za liječenje djevojčice Mile Rončević. Kako doznajemo, zasad je... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Brusnica - prirodni antibiotik
Brusnica - prirodni antibiotik PDF Ispis E-mail
Gastro
Autor Alternativa-za-vas-com   
Utorak, 21 Kolovoz 2018 08:27

brusnicaBrusnica je od davnina poznat prirodni antibiotik i diuretik osobito koristan kod mokraćnih upala tijekom ljetnih mjeseci. Brusnica, lat. Vaccinium macrocarpon, je grmolika biljka s crvenim trpkim plodovima. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike, gdje su je domoroci od davnina koristili kao hranu, lijek i u religijske svrhe. Zbog svojih svojstava zasluženo spada među najljekovitije biljke svijeta.

 

 

Sastav i ljekovitost brusnice

Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima. 100 g svježih brusnica sadrže samo 15 kalorija dok energetska vrijednost 100 g suhih brusnica iznosi 60 kalorija. Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u liječenju infekcija mokraćnog mjehura uzrokovanih E.coli.

Brusnica se može koristiti kod:

• bakterijskih i gljivičnih infekcija

• čira na želucu

• bolesti zuba i zubnog mesa

• oslabljenog imuniteta

• dijabetesa

• bolesti oka

• kao prevencija kardiovaskularnih bolesti

• kao prevencija karcinoma dojke, želuca i debelog crijeva

Brusnicom protiv urinarnih infekcija

Stanovništvo Sjeverne Amerike stoljećima je koristilo brusnicu u liječenju bolesti urinarnog trakta. Moderna istraživanja su potvrdila da brusnica uvelike pomaže u prevenciji i liječenju urinarnih infekcija. Sastojak proantocijanidin zaslužan je za sprječavanje prianjanja bakterije E. coli na stijenke mjehura i njezinog daljnjeg razmnožavanja. Za prevenciju su dovoljne dvije čaše nezaslađenog soka brusnice dnevno. U liječenju problema urinarnog trakta koristi se i čaj od listova brusnice. Čaj također pomaže kod reume, gihta i bubrežnih kamenaca. Važno je znati da kod liječenja upale mjehura trebate koristiti samo lužnate ili samo kisele preparate. Plodovi brusnice imaju kiselu bazu dok lišće brusnice te biljke poput medvjetke i koprive imaju lužnatu bazu. Zbog toga ih nikada nemojte miješati.

Brusnica - prirodan antibiotik i antioksidans

brusnica

Zahvaljujući hipuričnoj kiselini, brusnica ima snažno antibakterijsko i diuretsko djelovanje, zbog toga je korisna za liječenje i prevenciju infekcija. Ujedno, brusnica jača otpornost organizma. Brusnica djeluje i na Helikobakter Pylori, zbog čega je korisna za liječenje čira na želucu. Zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, pomaže i kod parodontalnih bolesti desni. U istraživanjima, sredstvo za ispiranje usta s brusnicom značajno je smanjilo pojavu karijesa.

 

Brusnica sadrži antioksidans fenol koji sprječava srčane bolesti, prijevremeno starenje i nekoliko vrsta raka. Brusnica obiluje i taninima koji su bitni za zdravlje srca. Sadrži i velike količine flavonoida i polifenola koji služe kao prirodna obrana od ateroskleroze jer inhibiraju loš kolesterol i poboljšavaju cirkulaciju. Brusnica usporava starenje i probleme koje ono donosi poput gubitka koordinacije i memorije. Ako imate dijabetes pripazite da ne konzumirate sok brusnice zaslađen šećerom. Nemojte koristiti proizvode od brusnice ako uzimate varfarin, lijek protiv zgrušavanja krvi.

Kako uzgojiti i koristiti brusnicu

Brusnica voli humusno kiselo tlo, pa je kod sadnje potrebno dodatu kiseli treset. Biljke se sade na 30 cm razmaka u redu. Jarak za svaku sadnicu treba biti dubok 20-25 cm. Između redova treba kositi i malčirati iglicama bora, kiselim tresetom ili piljevinom. U toku rasta brusnica pušta izdanke i na taj se način sama dalje širi odnosno razmnožava. Brusnica cvate dva puta, u 5-6 mjesecu i 7-8 mjesecu, a dozrijeva u 7. i u 9. mjesecu kad je i glavna sezona berbe. Sadnicu brusnice možete nabaviti u većini poljoprivrednih apoteka, preko interneta ili u rasadnicima. Bezbroj je načina na koji možete koristiti brusnicu u kuhinji. Od nje možete pripremiti čaj, sok, desert, umak ili džem. Pogodna je za zamrzavanje i sušenje. Ako želite uživati u ljekovitim dobrobitima brusnice, nemojte kupovati industrijske sokove jer sadrže minimalne količine ovog voća. Kupujte što prirodnije proizvode, informirajte se i čitajte deklaracije. Sušene brusnice, prirodni sok brusnice i druge proizvode na bazi ovog voća možete kupiti u biljnim ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Recept - svečani umak od brusnica

Za kraj jedan recept za svečani umak od brusnica:

Sastojci: 200 g sušenih ili zamrznutih brusnica, 40 g smeđeg šećera, 200 ml soka od naranče,  300 ml vode, pola naranče, 40 g svježeg đumbira

Priprema: U posudi pomiješajte brusnice, šećer, sok od naranče i vodu. Naribajte koricu polovice naranče i narežite je na nekoliko kriški, a đumbir ogulite, pa sve zajedno dodajte brusnicama. Poklopite, stavite na laganu vatru i kuhajte 30 minuta uz povremeno miješanje. Kad je umak gotov, izvadite đumbir i komade naranče, a umak stavite u posudu za posluživanje.

Dobar tek!

www.Alternativazavas.com

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.