Naslovnica
29.3.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Rizik infarkta u dijabetičara

“Unatoč napretku u medicinskoj skrbi, kardiovaskularne bolesti ostaju vodeći uzrok morbiditeta i mortaliteta osoba s... Više...
Slika
Špek i luk! Štetno ili korisno?

Masti u slanini su oko 50% mononezasićene, a veliki dio njih je oleinska kiselina, ona ista koja se nalazi i u, hvalevrijednom,... Više...
Slika
Štetne navike za mozak

Neurolozi su ustanovili da mozak ima veliku sposobnost neuroplastičnosti, odn. regeneracije živčanih stanica te prilagodbe... Više...
Slika
Pivski kvasac

Pivski kvasac ili prehrambeni kvasac (lat. Saccharomyces cerevisiae) se koristi prvenstveno u proizvodnji piva i vina. Zbog mnogo... Više...
Slika
Investicijska akademija

Investicijska akademija je HAZEF konferencija koja se održava 14.12. s početkom u 10h na Ekonomskom fakultetu, Trg JF Kennedy 7... Više...
Slika
Znakovi nedostatka magnezija

Magnezij je bitan mineral vitalan za regulaciju srčanog ritma; funkcije mišića, živaca i mozga; i razine energije. Do niskog... Više...
Slika
Jačanje imuniteta

Dolazak jeseni i promjena vremena općenito sa sobom donose povećanu učestalost respiratornih infekcija kao što su prehlada i... Više...
Slika
Emocionalno prejedanje

Emocionalno prejedanje često je vrlo štetno i ogroman mu broj ljudi podlegne. Hrana može biti više od goriva. A okretanje... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Gastro božićni kutak
Gastro božićni kutak PDF Ispis E-mail
Gastro
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 10:34

bozicna-psenica

Božić je jedan od najvećih kršćanskih praznika, kojim se obilježava Kristovo rođenje (25.12. po julijanskom kalendaru), a pretpostavlja se da je nastavak rimskog praznovanja Saturnalija, označavanja rođenja boga Sunca odn. zimskog solsticija. Za Božić se kitila kuća i ukrasno drvce jabukama, orasima i lješnjacima, te posluživao bogati ručak kao simboličan uvod u novu godinu.

 

 

Bakalar za Badnjak

Kao uvod u slavljenje Božića svetkuje se tradicionalno posni dan, Badnjak koji je dobio naziv po riječi "bdjeti" (staroslav. bad) budući se na taj dan bdjelo čekajući Isusovo rođenje. Badnjak je i naziv upaljenog panja koji se unosio u kuću da simbolično osvjetljuje dom nadom i životom. Navečer se odlazilo na tradicionalnu misu, tzv. polnoćku, te se pripravljao božićni objed, nemrsna hrana za večeru.

Uglavnom se jela riba, često bakalar, ali ponekad kao zamjena oslić koji ima manje kalorija i pristupačniji je osobito u primorskim krajevima. Bakalar je riba sjevernih mora koja se transportirala obično sušena, ili rjeđe konzervirana, sadrži malo masnoća, obiluje omega masnim kiselinama, vitaminima A, B i D, a priprema se kuhan s krumpirom i uz dodatak maslinovog ulja.

Nutritivna vrijednost bakalara

Nutritivna vrijednost 100g
Energetska vrijednost 469kJ (112kcal)
Proteini 24,2g
Masnoće 0,9g
Ugljikohidrati 0g
Vitamin B 5%
Vitamin D 10%
Omega-3-masne kis. 0,3g

 

Porijeklo iz Amerike

puricaKao božićni ručak tradicionalno se služi purica s mlincima (pura z mlinci), hrvatsko jelo porijeklom iz Međimurja. Manje je poznato da se se ranije u našim krajevima koristila patka ili guska, međutim zamijenjena je puricom koja ima manje masnoća, a više bjelančevina.

Purica (pura, ćurka) je porijeklom iz Amerike (Meksiko), gdje je bila poznata još u predkolumbovsko doba, a u Europu je stigla sa španjolskim osvajačima preko Turske odakle joj dolazi engl. naziv turkey . Upravo se u Sjedinjenim američkim državama pojede najviše puretine i to povodom nacionalnog praznika Dana zahvalnosti koji se obilježava u studenom, dok su u nas najpoznatiji zagorski i istarski, odn. pazinski purani koji mogu narasti do 15kg.

Nutritivna vrijednost purice

Nutritivna vrijednost 100g
Energetska vrijednost 456kj (111kcal)
Proteini 24,6g
Masnoće 0,7g
Ugljikohidrati 0g
Vitamini B-kompleks 44%
Kalcij 10mg
Željezo 1,2mg

 

Purica predstavlja niskokalorično meso sa malim udjelom masnoća, bogata je vitaminima i mineralima i priprema se najčešće nadjevena, obično s kestenima sukladno godišnjem dobu. Nutritivna je preporuka konzumirati puretinu bez kožice koja sadrži mnogo masnoće i pripremati uz dodatak zacina koji potiću probavu poput majčine dušice, timijana ili mediteranskih začina.

Udio bjelančevina u mesu

Vrsta mesa Proteini (100g)
Kobasice 13,0
Svinjetina 13,3
Teletina 23,1
Piletina 24,8
Šunka 25,3
Puretina 28,0

 

Tofu purica

tofuU zadnje vrijeme kao bezmesna zamjena za zasitnu puricu poslužuje se tzv. tofu purica spravljena od sojinog sira. Soja je zahvalna mahunarka nalik grašku čiji se uzgoj sa dalekog istoka gdje je poznata već tisućljećima proširio u zapadne krajeve. Jedina je biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih organizam ne može funkcionirati, a sojini su proteini po iskoristivosti potpuno jednaki proteinima životinjskog podrijetla. Postoji više proizvoda od soje poput tempeha, miso, tamaria, a od sojinog ,mlijeka, se procesom sirenja dobiva tofu, bogat je mineralima i vrlo neutralnog okusa, te lako poprima miris mirodija. Tofu može biti meke ili čvrste strukture, dodatno mariniran, dimljen ili fermentiran i koristi se kao prilog glavnim jelima, u salatama ili samostalna namirnica.

(g/100g) Soja Krumpir Riža
Energ.vrijednost 615 322 1508
Proteini 13 2 7
Masti 6,8 0,1 0,7
Ugljikohidrati 11 17 80
Vlakna 4,2 1,2 2,3
Šećer 0,0 0,7 0,1

Bezglutenski mlinci

Purica se obično priprema s mlincima koji su tradicionalan hrvatski proizvod pravljen od pšeničnog brašna, ali se za osobe koje imaju celijakiju može praviti i od posebno proizvedenog bezglutenskog brašna prilagodjenog osobama koje su osjetljive na gluten. Kao prilog se poslužuje zelje ili drugo povrće, poput graška i brokule, a uz ručak se obično servira crveno vino koje poboljšava okuse, ali i potiče izlučivanje probavnih sokova.

Francuski paradoks

vinoUmjerena količina vina uz obrok potiče izlučivanje probavnih enzima i razgradnju masti, što je najbolje očituje u tzv. francuskom paradoksu. Riječ je o statistički dokazanom niskom prisustvu kardiovaskularnih bolesti kod stanovnika Francuske usprkos obilnoj prehrani. Svjetski poznata francuska kuhinja sa jelima punim masnoća poput francuskih krumpira (pomfrit), francuske salate, majoneze i drugih ne uzrokuje visoku koncentracije kolesterola ponajviše zahvaljujući konzumiranju vina uz jelo. Kožica crvenih vinskih grožđica sadrži resveratrol koji ima osobinu rastvaranja masti i čaša vina uz obrok u razumnoj količini djeluju korisno i predstavlja jedan od razloga zašto Francuzi, za razliku od Hrvata, nisu na listi najpretilijih nacija. Tome treba pridodati da redovito konzumiraju ribu, voće i mliječne proizvode. Tradicionalne božićne namirnice su zdrave i kvalitetne, poželjno je pripremati ih uz mali dodatak masnoća, začina i čaše vina, te mnogo pažnje i ljubavi.

Literatura

Wikipedia

Vitamini.hr

Zdravahrana.hr

VEZANI SADRŽAJI

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.