Naslovnica
20.4.2024.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Who want to live forever?

The oldest person in the world recently turned 117 years old. According to the latest data from the Centers for Disease Control... Više...
Slika
Fight against HIV

“To not have to remember that every morning is earth-changing for them,” said Dr. Rachel Bender Ignacio, director of... Više...
Slika
PMS ili prehlada

Žene nerijetko razmišljaju o PMS kao "menstrualnoj prehladi". Svatko tko ima menstruaciju iz iskustva zna da mjesečni ciklus... Više...
Slika
Coke? Just sugar!

Though most people are wise to the fact that soda isn’t exactly a nutrient-filled drink, you may be wondering just how much... Više...
Slika
Allergiees tips

If you’re an allergy sufferer and you know it’s your time of the year, you may be able to correlate your symptoms, Dr. Emily... Više...
Slika
5 znakova moždanog udara

Često ljudi mogu doživjeti ono što se obično naziva "mini moždani udar" ili "moždani udar upozorenja" prije nego što... Više...
Slika
Sleeping type

The relationship between sleep and health is complex. A new study has identified four distinct types of sleepers to understand it... Više...
Slika
Forget big feet

A surgeon specializing in sexual health says you cannot tell the size of a man’s penis simply by looking at his hands or feet.... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Kupinovo vino
Kupinovo vino PDF Ispis E-mail
Gastro
Petak, 30 Rujan 2011 08:21

vinoKupina je grm koji naraste 1-2 m visoko. Grane su joj duge, tanke, savinute i bodljikave. Cvjetaju između svibnja i srpnja, a sazrijevaju od kolovoza do listopada. Kupina raste kao samonikla biljka uz šume i oranice. Samonikle kupine od vrtnih su manje, ali slađe i imaju nešto drukčiju aromu i okus. Mladi zeleni listovi i cvjetni vrhovi kupine beru se u lipnju i srpnju, ali samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu i od njih se dobiva ljekovito kupinovo vino.

Ljekovitost kupine

U kupinama možemo naći bogatstvo vitamina skupine B, provitamin A, vitamin P, H vitamin- biotin, vitamin K5, niacin, te najviše – vitamina C. U plodu kupine ima i obilje minerala: kalija,magnezija, fosfora, kalcija, klora, željeza, sumpora, selen, mangan, natrija, bakra i joda. Minerali kojima obiluje kupina poput željeza, selena i mangana djeluju kao antioksidanti.

Za ljekovitost kupine zna se odavno, još od vremena starorimske i grčke kulture. Kroz povijest kupina se cijenila zbog ljekovitih svojstva i primjenjivala za liječenje i ublažavanja raznih bolesti. Kupina je ljekovita od korijena do ploda, ljekoviti su njeni listovi, cvjetovi, korijen i plod.

kupineBiljka je bogata željezom, te se preporuča piti kod iscrpljenosti i slabokrvnost. Bobice ovog voća 10 puta su bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, a sadrže i specifični antioksidans elagitanin, kojeg nema gotovo u ni jednoj drugoj namirnici. Kupina svojim antioksidantima povoljno djeluje protiv raka, a dobra je u sprečavanju i liječenju raka jednjaka, debelog crijeva raka usne šupljine i drugih tumora.

Konzumacija velikih količina kupina smanjuje oštećenja koja na mozgu izazivaju moždani udar, Alzheimerovu bolest ili demenciju. Kupine također pomažu očuvati oštrinu uma. Antioksidansi u kupinama štite stanice od oštećenja, ali otkriveno je da one sadrže i neke  sastojke koji obnavljaju stanice. Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidantsko djelovanje, te smanjeno stvaranje LDL tzv. lošeg kolesterola.

Sok od kupine sadrži betaine, koji potiču rad jetrenih stanica, te štite jetru i žučne putove od raznih tegoba. Kupine povoljno djeluju i štite od paradentoze, upala, smiruju živce i prirodni su afrodizijak.


Način korištenja

Kupina se koristi na razne načine, a najčešće u obliku džema, čajeva, soka ili sve češće kao ljekovito kupinovo vino. Liječnik Dioskorid preporučao je žvakanje lišća kupine za jačanje desni. Za čaj se upotrebljavaju mladi osušeni listovi kupine. Lišće kupine sadrži tanine, flavone, organske kiseline, nešto vitamina C i minerale.
 
U narodnoj medicini koristi se svjež plod kod želučanih problema, za jačanje organizma, kod prehlade i upale grla, za jačanje desni i protiv proljeva poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma.

Kupinovo vino

Narodna medicina već vjekovima priznaje ljekovita svojstva kupinovog vina, a odnedavno potvrđeno je i farmakološki. Kupinovo vino je kristalne rubin crvene boje, specifične voćne arome i intenzivnog mirisa. Poznato je po izrazito bogatom sadržaju različitih vitamina i minerala, organskih i neorganskih sastojaka koji mu daju veliku hranjivu i zaštitnu vrijednost. Kiseline koje ovo vino posjeduje svojim sastavom slične su kiselinama iz želučanog soka, pa pomažu probavi hrane naročito bjelančevina. Naročito je značajna velika količina vitamina grupe B, vitamina C, provitamina A, zatim željeza, fosfora, magnezija, te kalcija. 

Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, reguliranje tlaka i za cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito ljudi slabog imuniteta. Također pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žući i mokraće i bržoj i zdravijoj izmjeni tvari u organizmu. Primjećeno je da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe). Kupinovo vino preporučuje se piti 1 dcl dnevno na tašte prije jela.

Snježana Štefinovec

Share
 
Copyright © 2024 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.