Naslovnica
27.9.2020.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Utrka "Pet maksimirskih jezera"

U subotu, 20.09. organizirana je 1. utrka "Pet maksimirskih jezera" povodom Dana i 226. godine osnutka Parka Maksimir. Franjo... Više...
Slika
Opasni i bezopasni simptomi

Usprkos otežanim uvjetima rada i funkcioniranja zdravstvenog sustava, hitna stanja se redovito zbrinjavaju u našim bolnicama.... Više...
Slika
Sezona alergija

Alergija je prejaka reakcija imunološkog sustava na uobičajeno neopasne tvari kao što su pelud ili dlaka kućnog ljubimca... Više...
Slika
Corona Info kutak

U skladu sa nastalom zdravstvenom situacijom i u želji da bude na usluzi svojim prijateljima i posjetiocima, Medikus.hr je... Više...
Slika
Corona virus (Covid 19)

Koronavirusi (CoV) su velika obitelj virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti poput... Više...
Slika
Doping u sportu

Što je doping i kako se boriti protiv njega? Pitanje dopinga u sportu posljednjih se tjedana široko raspravlja, ali o čemu se... Više...
Slika
Cijepljenje kod odraslih osoba

To što ste odrasli ne znači da ste imuni na određene bolesti. Cijepljenje je važno za očuvanje zdravlja kod djece i kod... Više...
Slika
Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"

Pozivamo vas na predavanje "Utjecaj predanalitičkih faktora na rezultate kompletne krvne slike" dr.sc. Vanje Radišić Biljak,... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Home Gastro Kupinovo vino
Kupinovo vino PDF Ispis E-mail
Gastro
Petak, 30 Rujan 2011 08:21

vinoKupina je grm koji naraste 1-2 m visoko. Grane su joj duge, tanke, savinute i bodljikave. Cvjetaju između svibnja i srpnja, a sazrijevaju od kolovoza do listopada. Kupina raste kao samonikla biljka uz šume i oranice. Samonikle kupine od vrtnih su manje, ali slađe i imaju nešto drukčiju aromu i okus. Mladi zeleni listovi i cvjetni vrhovi kupine beru se u lipnju i srpnju, ali samo s vrhova stabljike i po suhom vremenu. Zreli plodovi kupine beru se u kolovozu i rujnu i od njih se dobiva ljekovito kupinovo vino.

Ljekovitost kupine

U kupinama možemo naći bogatstvo vitamina skupine B, provitamin A, vitamin P, H vitamin- biotin, vitamin K5, niacin, te najviše – vitamina C. U plodu kupine ima i obilje minerala: kalija,magnezija, fosfora, kalcija, klora, željeza, sumpora, selen, mangan, natrija, bakra i joda. Minerali kojima obiluje kupina poput željeza, selena i mangana djeluju kao antioksidanti.

Za ljekovitost kupine zna se odavno, još od vremena starorimske i grčke kulture. Kroz povijest kupina se cijenila zbog ljekovitih svojstva i primjenjivala za liječenje i ublažavanja raznih bolesti. Kupina je ljekovita od korijena do ploda, ljekoviti su njeni listovi, cvjetovi, korijen i plod.

kupineBiljka je bogata željezom, te se preporuča piti kod iscrpljenosti i slabokrvnost. Bobice ovog voća 10 puta su bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, a sadrže i specifični antioksidans elagitanin, kojeg nema gotovo u ni jednoj drugoj namirnici. Kupina svojim antioksidantima povoljno djeluje protiv raka, a dobra je u sprečavanju i liječenju raka jednjaka, debelog crijeva raka usne šupljine i drugih tumora.

Konzumacija velikih količina kupina smanjuje oštećenja koja na mozgu izazivaju moždani udar, Alzheimerovu bolest ili demenciju. Kupine također pomažu očuvati oštrinu uma. Antioksidansi u kupinama štite stanice od oštećenja, ali otkriveno je da one sadrže i neke  sastojke koji obnavljaju stanice. Laboratorijski testovi upućuju na moćno antioksidantsko djelovanje, te smanjeno stvaranje LDL tzv. lošeg kolesterola.

Sok od kupine sadrži betaine, koji potiču rad jetrenih stanica, te štite jetru i žučne putove od raznih tegoba. Kupine povoljno djeluju i štite od paradentoze, upala, smiruju živce i prirodni su afrodizijak.


Način korištenja

Kupina se koristi na razne načine, a najčešće u obliku džema, čajeva, soka ili sve češće kao ljekovito kupinovo vino. Liječnik Dioskorid preporučao je žvakanje lišća kupine za jačanje desni. Za čaj se upotrebljavaju mladi osušeni listovi kupine. Lišće kupine sadrži tanine, flavone, organske kiseline, nešto vitamina C i minerale.
 
U narodnoj medicini koristi se svjež plod kod želučanih problema, za jačanje organizma, kod prehlade i upale grla, za jačanje desni i protiv proljeva poboljšavanje probave i izlučivanje vode iz organizma.

Kupinovo vino

Narodna medicina već vjekovima priznaje ljekovita svojstva kupinovog vina, a odnedavno potvrđeno je i farmakološki. Kupinovo vino je kristalne rubin crvene boje, specifične voćne arome i intenzivnog mirisa. Poznato je po izrazito bogatom sadržaju različitih vitamina i minerala, organskih i neorganskih sastojaka koji mu daju veliku hranjivu i zaštitnu vrijednost. Kiseline koje ovo vino posjeduje svojim sastavom slične su kiselinama iz želučanog soka, pa pomažu probavi hrane naročito bjelančevina. Naročito je značajna velika količina vitamina grupe B, vitamina C, provitamina A, zatim željeza, fosfora, magnezija, te kalcija. 

Ljekovito kupinovo vino preporučuje se kod: anemije, iscrpljenosti, slabe uhranjenosti, za reguliranje probave, reguliranje tlaka i za cirkulaciju. Služi u ishrani ljudi, a naročito ljudi slabog imuniteta. Također pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žući i mokraće i bržoj i zdravijoj izmjeni tvari u organizmu. Primjećeno je da povoljno djeluje i na pojedine kožne bolesti (razne lišajeve, osipe). Kupinovo vino preporučuje se piti 1 dcl dnevno na tašte prije jela.

Snježana Štefinovec

Share
 
Copyright © 2020 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.