Naslovnica
13.11.2018.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Bolne mestruacije

 

Doktori

Najnovije

Slika
Ulje kanabisa ublažava Crohnovu bolest

Izraelski tim iz Sveučilišta u Tel Avivu okupio je 46 osoba s umjereno ozbiljnim stanjem Crohnove bolesti i nasumično poredao... Više...
Slika
Pomozimo Udruzi "Šapica"

Udruga Šapica je neprofitna nevladina udruga za zaštitu životinja koja je osnovana i registrirana 2006. godine u Zaprešiću.... Više...
Slika
Sa(n)jam knjige 2018.

Književni  festival "Sa(n)jam knige" održat će se 24. puta u Puli u Domu hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.... Više...
Slika
Više vode - rjeđe uro-infekcije

Žene koje svakodnevno piju više vode nego obično kako bi izbjegle infekcije urinarnog trakta u pravu su, pokazalo je novo... Više...
Slika
"Jarunska stotinka"

Atletski klub Maksimir u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" i Veleučilištem Velika Gorica... Više...
Slika
"Movember" - mjesec posvećen muškarcima

Studeni (november) je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje zdravlju muškaraca. Početkom mjeseca počinje i pokret... Više...
Slika
"Movember" - mjesec muškaraca

Studeni (novembar) je mjesec u kojem se posebna pažnja posvećuje spolnom zdravlju muškaraca. Početkom mjeseca počinje i... Više...
Slika
Savjeti za dobar san

Teško vam je ujutro ustati iz kreveta? Osjećate li se umornima i ne možete odrediti zašto, a čini vam se da ste spavali... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Prijatelji

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Otkriven novi okus-kalcij
Otkriven novi okus-kalcij PDF Ispis E-mail
Gastro
Srijeda, 19 Studeni 2008 00:00

tomatoNekad se smatralo da postoje četiri glavna okusa, a onda se popisu pridružio umami – okus prisutan u soja sosu, parmezanu ili rajčici. Genetičari su kod miševa pronašli receptore za okus kalcija i vjeruju da istu sposobnost imaju i ljudi. Neke osobe navodno mogu prepoznati i okus kalcija. Znanstvenici smatraju da je evolucija opremila naše okusne pupoljke sofisticiranim sustavima za detekciju šest, sedam ili više različitih okusa.  Bolje razlikovanje okusa je našim precima omogućavalo bolje rezultate u traženju prikladne hrane.

 

Svaki od pet dosad potvrđenih okusa ima svoju evolucijsku opravdanost: slatki i umami okus su nas vodili k hrani bogatoj šećerima, tj. energijom i hrani bogatoj proteinima. Gorak okus je upozoravao na potencijalnu opasnost od otrovnih biljnih spojeva. Za slani i gorki okus i okus kalcija nema ovako jednostavnih objašnjenja jer su oni privlačniji pri slabijim intenzitetima nego kad su previše izraženi, a još nije pronađeno adekvatno objašnjenje čemu bi poslužio osjet okusa za kalcij.

www.vitamini.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2018 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.