Naslovnica
21.2.2020.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
Doping u sportu

Što je doping i kako se boriti protiv njega? Pitanje dopinga u sportu posljednjih se tjedana široko raspravlja, ali o čemu se... Više...
Slika
Cijepljenje kod odraslih osoba

To što ste odrasli ne znači da ste imuni na određene bolesti. Cijepljenje je važno za očuvanje zdravlja kod djece i kod... Više...
Slika
Predavanje "Utjecaj predananalitičkih faktora na krvnu sliku"

Pozivamo vas na predavanje "Utjecaj predanalitičkih faktora na rezultate kompletne krvne slike" dr.sc. Vanje Radišić Biljak,... Više...
Slika
Što uzrokuje migrene?

Migrena je glavobolja karakterizirana intenzivnim lupanjem koje može trajati između nekoliko sati, pa čak i dana. Udarna ili... Više...
Slika
Sportski psiholozi

Kad je košarkaš Ron Artest iz Los Angeles Lakersa zaslužio psihološku pomoć za neki njegov uspjeh na terenu, neki... Više...
Slika
Gubitak vida

Gubitak vida se ne odnosi samo na potpuni gubitak mogućnosti vida nego i na probleme s vidom. Gubitak vida se smatra kada osoba... Više...
Slika
Trening sa utezima

Najčešća zabluda o treningu s utezima je da dodaje mišićnu masu i izaziva strah u žena. Iako elitni muški dizači mogu i... Više...
Slika
OMEGA masne kiseline

Potreban je niz različitih omega masnih kiselina da bi se održale i poboljšale mnoge moždane funkcije. Sposobnost da... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Gastro Gastro Božić
Gastro Božić PDF Ispis E-mail
Gastro
Četvrtak, 13 Siječanj 2011 14:48

puricaU raznim krajevima naše domovine Božić se svetkuje uz različite gastro specijalitete. Tako se u Zagorju blaguje purica z mlinci, u Dalmaciji pašticada, a u Slavoniji vole sarmu. Svaki kraj lijepe naše poznat je po nekoj gastronomskoj deliciji povodom proslave Isusovog rođenja. Upoznajmo barem neke. 

 

Adventski post

Počev od sv. Katarine Božiću predhodi period Adventskog posta u trajanju od 4 tjedna koji simboliziraju 4 tisućljeća, koliko je po Bibliji prošlo od stvaranja svijeta do rođenja Isusa Krista. Na dan Svete Lucije sije se pšenica, pretkršćanski simbol života, kao blagoslov ljetine. Ovog običaja nema na zapadu Europe, već samo na Mediteranu, međutim iz protestanskih zemalja preuzet je običaj ukrašavanja božićnog drveta koji se udomaćio u Njemačkoj u 16.st.

Bakalar na Badnjak

bakalarNaziv Badnjak dolazi od riječi bdijeti  budući se na Badnju noć bdije u očekivanju Kristovog rođenja. Badnjak je i naziv panja koji se zapaljen unosio u kuću kako bi se ukućani ugrijali. Na Badnjak se od jutra do večere posti, a za večeru se obično poslužuje riba, najčešće bijela (bakalar). Bakalar je vrlo kvalitetna riba sjevernih mora koja su lovili još Vikinzi u predkršćansko doba. Najveća joj je prednost što osušena dugo traje i lako se transportira, no ponekad se zbog cijene zamijeni jadranskim oslićem. Tradicionalni način pripreme je bakalar s krumpirom, odn. bakalar bianco u kojem se bakalar uz dodatak djevičanskog maslinovog ulja usitni u smjesu za mazanje na toast.

Božićna purica

Božić (mali bog) je blagdan mira koji se slavi u krugu obitelji čestitajući rođacima i susjedima uz pjevanje pjesama od kuće do kuće tzv. koledanje još uvijek prisutno u našim ruralnim krajevima. Čestitare zvane pastirima  bi se darivalo i častilo božićnim pecivima, od kojih je osobito poznat kuglof. Na Božićnom ručku okupi se cijela obitelj uz posebno ukrašen stol sa upaljene sve 4 božićne svijeće. U sjevernim krajevima blaguje se purica s mlincima, čuveni zagorski specijalitet.

patkaPurica je stigla u naše krajeve iz latinske Amerike gdje su je uzgajale Maye, a u SAD-e se služi na Dan zahvalnosti, nacionalni praznik koji se slavi posljednjeg četvrtka u studenom mjesecu. Purica se redovito poslužuje uz mlince, karakteristične upravo u Zagorju. Poneka baka još uvijek peče prave domaće mlince od brašna i jaja, koji se za božićni ručak pofure, te zapeku u masnoći. Malo sjevernije, Međimurcima milija je pak patka koja se priprema na poseban način, punjena heljdinom kašom, te služi s krumpirom i zelje salatom.

Dalmatinska pašticada

pasticadaU Dalmaciji se udomaćilo na Božić servirati pašticadu s njokima, ukusno jelo zahtjevne pripreme. Špikovani juneći but se marinira preko noći u mješavini vina, klinčića i lovora, a potom kuha par sati skoro do raspadanja. Sočan umak prelijeva se po njokima koje vješte domaćice rade od krumpira uz dodatak jaja i masti. 

U Slavoniji se drže one stare Nema tice do prasice, pa na ražnju peku odojak s hrskavom koricom podliven pivom koji se i danima poslije služi hladan. Svinjsko meso koristi se i za pripremu omiljene novogodišnje sarme. Sarma  je naše tradicionalno jelo od mljevenog mesa zamotanog u listove kupusa koja se dugo krčka na laganoj vatri, a poslužuje uz pire krumpir. Blaguje se u svečanoj atmosferi uz božićne pjesme poput Tiha noć, Radujte se narodi i Kyre eleison.

Orehnjača i makovnjača

Od kolača peku se posebni božićni kruhovi zvani božić, križica, litanija, te kuglofi poput talijanskog panettone s bogatom mješavinom suhog voća uz dodatak začina, cimeta i đumbira. U sjevernim krajevima najčešći su  orehnjača, makovnjača, kao i maleni paprenjaci, breskvice, šapice, sve pripremljeno sa mnogo strpljenja i ljubavi za najdraže, ukrašeno kao za izložbu.

Novogodišnji šampanjac

Nova godina se u srednjem vijeku slavila 25. prosinca, ali je u 17. vijeku došlo do razdvajanja božićnih i novogodišnjih blagdana. Ponoć se proslavlja tradicionalnom čašom šampanjca uz najbolje želje i vatromet u većim gradovima. Božićni blagdani završavaju 6. siječnja, kada Crkva slavi Bogojavljenje ili Sveta Tri kralja. Ovim blagdanom Crkva se spominje triju mudraca s istoka, Melkiora, Baltazara i Gašpara koji su se došli pokloniti malome Isusu donijevši mu darove; mirtu, zlato i tamjan.

Made-in-Croatia.com.hr

facebook  youtube

Share
 
Copyright © 2020 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.