Carski poriluk Ispis
Gastro
Autor UPPT.hr   
Ponedjeljak, 12 Travanj 2010 08:47

porilukPoriluk (lat. Allium ampeloprasum var. porrum) praziluk, porjak, por, puri?, pasji luk i perasti luk. Poriluk sa svojim duga?kim,cjevastim listovima i kuglastim cjevotima pripada porodici ljiljana. Car Neron uveo je obi?aj da se jednom mjese?no jede samo poriluk za što bolji glas, koje Plinije opisuje kao Dane poriluka u starom Rimu.

Poriluk je vrlo stara kultivirana biljka koja je u najbližem srodstvu s crvenim lukom, ?ešnjakom, drobnjakom i ostalim vrstama luka. Potje?e od divlje vrste Allium ampeloprasum koja se javlja u Portugalu i sjevernoj Africi, odnosno isto?no u Turskoj i Iranu. Uzgajali su ga još stari Egip?ani, Grci i Rimljani i cijenili ga kao ljekovitu biljku, a danas je poriluk nacionalni simbol Walesa.

Energetska i nutritivna vrijednost

Poriluk je najbliži srodnik crvenog luka, ?ešnjaka, drobnjaka i ostalih vrsta luka, ali je od svih njih najblaži po okusu, a ima i još jednu važnu prednost pred svojim suplemenicima – najlakše se uzgaja i daje najve?e prinose, te je otporen prema niskim temperaturama.

Biokemijski sastav poriluka nešto je siromašniji od npr. crvenog luka i ?ešnjaka, ali je u nekim drugim tvarima neusporedivo bogatiji i djelotvorniji.

Poriluk sadrži eteri?na ulja koja sadržavaju alizin (spoj sumpora) što se smatra jednim od najdjelotvornijim sastavom u probavnom procesu; uljikohidrate (6,4%); bjelan?evine (1,9%); biljna ulja (0,3%); vitamin C (više nego luk i ?ešnjak) i betakaroten; biljne sluzi.

Sirovi poriluk odli?an je izvor mangana, a dobar izvor željeza, folne kiseline, vitamina C i B6. Poriluk je veoma bogat eteri?nim uljem, koje u probavnim organima pobu?uje izlu?ivanje probavnih sokova, a dobro utje?e na izlu?ivanje mokra?e.

U rano prolje?e koristi se za pro?iš?avanje organizma, obnavljanje crijevna flore, a ima i blago laksativno djelovanje. Tako?er se preporu?uje kao jedna od namirnica za detoksikaciju orgnaizma, ne samo radi svog diureti?nog djelovanja, ve? i iz razloga što 100 gr ove namirnice sadržava svega 73 kcal.

Poriluk je dragocjen zbog svog sadržaja organosumpornih komponenti, fitokemikalija koje se razlikuju kod pojedinih grupa povr?a i svaka od njih ima povoljno djelovanje na zdravlje.

One imaju sposobnost moduliranja metabolizma organizma te na taj na?in preveniraju pojavu malignih oboljenja. Imaju i zaštitno djelovanje jer u?vrš?uju i poboljšavaju obrambene mehanizme u organizmu.

Želimo li organizmu pružiti najviše što možemo, raznolika prehrana svakako podrazumijeva dnevni unos od 3 do 5 obroka povr?a što ?e povremeno uklju?iti i poriluk, bez obzira radi li se o sirovom ili kuhanom povr?u, je li ono svježe, smrznuto ili konzervirano. 

Npr. jednotjedna terapija sa dnevno 200 gr poriluka može zna?ajno sniziti razinu kolesterola i masti u krvi.
 
Ljekovita svojstva

Iz svega navedenog možemo re?i da je poriluk izvrsna namirnica koja koja lije?i tako što:

a) ?isti želudac i crijeva od bakterija i gljivica što su uzro?nici raznih tegoba (napuhavanje, gr?evi, proljevi);
b) izvrsno održava probavu i održava zdrava crijeva, te je izvrsna preventivna namirnica protiv svih želu?anih tegoba;
c) pomaže kod tegoba sa žilama (kao npr. kod proširenih vena), poti?e prokrvljenost organizma, jer  radi svojih fibrinoliti?kih svojstava sprije?ava zgrušavanje krvi, ?ini krv rije?om;
d) pomaže rast novog mladog vezivnog tkiva, održava elasti?nost stijenki žila, proizvodnju hormona, a sve radi znatnog sadržaja cinka;
e) djeluje preventivno protiv hemeroida;
f) pomaže kod tegoba s mokra?nim mjehurom, jer ulje ulje alizin izlu?uje se preko bubrega u mokra?ni mjehur, gdje razvija svoje antibakterijsko djelovanje;
f) preporu?a se u programima prehrane prilikom smanjenja tjelesne težine radi nisko kalori?ne vrijednosti, i bogatstvo vlaknastih tvari;


Priprema jela s porilukom

Poriluk se može jesti sirov ili kuhan, što ne umanjuje vrijednost fitokemikalija premda odre?eni gubitak mikronutrijenata kulinarskom pripremom ne možemo izbje?i.

Poriluk se ?esto koristi kao za?insko povr?e, kao nešto okusom ja?i, dodatak salatama, juhama, umacima, ali ima i sva svojstva koja bi ga mogla u?initi i glavnim jelom nastolu. Ovo je povr?e izvrsan dodatak u raznim i jednsotavnim , ali naj?eš?e se poriluk kuha i poslužuje s  krumpirom (na razne na?ine) te dodatkom dodatkom maslinova ulja ili maslaca.

Budu?i da se poriluk nalazi u grupi povr?a zajedno s ?ešnjakom, crvenim lukom, ljutikom i vlascem, posjeduje sli?ne karakteristike, ali znatno blaži okus i miris, te je izvrstan je dodatak juhama i salatama (npr. kao zamjena za luk). Porilukom možete puniti pala?inke, gibanice, pite i razna druga tijesta te pripremati soufflé.

Me?utim kad jednom do?e na stol, znala?ki pripremljen, izvrsna je hrana, a za mnoge upravo i poslastica, bilo zimi, ljeti ili sada po?etkom prolje?a.

Na kraju savjet doma?icama. Preporu?a se nabavljati poriluk s bujnim, svježim zelenim listovima "perjem"),  koristiti cijelu stabljiku (bijeli dio i liš?e), jer je poznato da liš?e sadrži nekoliko puta više hranjivih sastojaka i vitamina nego bijeli dio. Stoga je uputno da se, prilikom priprema salata, liš?e ne odbaci, jer ono se može pripremiti kao osnova za razna jušna jela (juhe i variva).

Savjet Udruge: ukoliko u prehrani ne podnosite crveni luk, umjesto njega koristite poriluk (u koli?inama koje odredite da su vam dostatne pri pripremi odre?enog jela - npr. krumpir salate - kombinirajte i bijeli i zeleni dio - dobrog je okusa i vrlo dekorativnog izgleda).


Izvori podataka:
Knjiga: "Ljekovitost vo?a i povr?a – hrana koja lije?i", K. Oberbeil i dr. C. Lentz, Zagreb, Veble Commerce, 2004.
Knjiga: "Vegetarijanska kuhinja", LJ.  i M. Grubor,  Zagreb, SNL. 1989. (UPPT, ožujak 2010./m.v.)

UPPT.hr

Vezano

Poriluk s raj?icom-Recept

facebook  youtube