Ječam-Demetrin dar |
![]() |
Gastro |
Autor UPPT.hr |
Nedjelja, 14 Ožujak 2010 21:31 |
Drevne civilizacije koristile su ječam za prehranu ljudi i životinja, te za proizvodnju alkoholnih napitaka. Najstariji recept za ječmeno vino iz 2800 g. prije Krista potječe iz Babilona, a ječmena voda koristi se od pradavnih vremena u medicinske svrhe. U grčkoj i rimskoj kulturi ječam zauzima važno mjesto, kao namirnica koju su konzumirali atlete i gladijatori. Vitamini i minerali • ječam sadrži 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju kolesterol u krvi; 11% bjelančevina; 1,8% masti; 73,4% ugljkohidrata, • 1 šalica ječma (cca 100 grama) sadrži 270 kcal; · ječam je vrlo bogat mineralima selenom i bakrom koji su izvrsni imunostimulatori našeg organizma – jačaju naš imuno sustav i spriječavaju kancerogene bolesti; · bogat vitaminima B kompleksa, a posebno se ističe vitamin B5 koji je neophodan za metabolizam ugljikohidrata, masti i bjelančevina, te igra važnu ulogu u metabilizmu masti – ima takozvani “zagrijavajući učinak”; · nutritivna vrijednost ječma je još veća ako ga ostavimo da proklija i od takvog ječma se radi zeleni čaj – izvrstan antioksidans; · cijelo zrno ječma, prženo i samljeveno u mlincu za kavu, sa dodatkom cikorije može zamijeniti pravu kavu i baza je tzv. bijele "Kneippove" kave, zdrav napitak koji ne sadrži kofein, pa je pogodan i za dječju prehranu; · sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi; Djelovanje · sadrži veliki postotak nezasićenih masnih kiselina, i time doprinosi snižavanju kolesterola u krvi; · ječmena sluz od kuhanja kaše dobra je kao dijeta za bolesti grla i želuca, ili kao topli oblog za sazrijavanje čireva i oteklina, a gusto skuhana u mlijeku potiče laktaciju; · pospješuje probavu jer je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana koja održavaju povoljnu ravnotežu crijevne mikroflore, jer vlakna nagomilana u debelom crijevu služe kao hrana "dobrim" bakterijama koje pritom luče kiseline koje potiskuju rast loših; · ječam sadrži krom, koji mu daje ljekovito svojstvo u liječenju i prevenciji šećerne bolesti jer spriječava nagle skokove inzulina – snižavanje ukupnog i "lošeg" LDL kolesterola; · jača obrambene snage u organizmu (radi sadržaja selena i bakra); · čaj od ječma izvrstan diuretik, pomaže podmazivanju zglobova (hrskavica) i na taj način održavanju motoričkog sustava; · naši stari su kuhanim ječmom u obliku obloga liječili upalne i natekle zglobove; Savjet U proljeće jedite što češće ječam jer je idealna žitarica za proljetno čišćenje organizma i prirodni eliksir jetre. Ječam je dobar izvor topljivih prehrambenih vlakana. U istraživanju objavljenom u novom broju časopisu ''American Journal of Clinical Nutrition'' ispitivan je utjecaj konzumiranja ječma na čimbenike rizika za kardiovaskularne bolesti u ispitanika s blago povišenom razinom kolesterola. Uppt, 27.02.2010./m.v. |