Moć biljaka protiv virusa Ispis
Gastro
Nedjelja, 10 Siječanj 2010 18:44

zlatnjakU posljednje vrijeme svjedoci smo razorne moći virusa po naš imunološki sustav i organizam u cjelini. Virusi su najmanje jedinice organizirane žive tvari čije su osnovne jedinke mnogo manje od bakterija (primjerice virusi srednje veličine manji su po zapremini od bakterija prosječne veličine i do 30 000 puta), a koji istodobno imaju sposobnost identične reprodukcije i mutacije. Jedna od najčešćih virusnih respiratornih infekcija je gripa.

Virusi

Virus gripe (influence) izuzetno je prilagodljiv, nestabilan imunološki razlikujemo 3 tipa: A, B i C. Virus influence tip A je najučestaliji i najopasniji i pokazuje stalnu tendenciju mjenjanja u podtipove.Pored humanih tipova virus influence tip A nađen je u svinja, konja i peradi. Sposobnost mutacije čini ga dostupnim za više "domaćina"  istodobno kao kod virusa H1N1. Budući se virus gripe svake godine izmijeni i "sakrije" našem imunološkom sustavu, nemoguće je stvoriti trajni imunitet. Epidemije gripe javljaju se svake zime, a pandemije ciklično u određenim vremenskim razmacima. Budući se virus širi kapljičnim putem, sluznice gornjih respiratornih puteva prve su "na udaru". U svakoj varijanti bilo preventivno ili kad se bolest već pojavila, potrebno je jačati imunološki sustav.

U vrijeme viroza gotovo da svatko ima svoj eliksir zdravlja iz domaće ljekarne. Skoro u svakoj osnovnoj recepturi neizostavni su: češnjak, limun, med i propolis u raznim kombinacijama čajeva, biljnih kapi i ekstrakata, te sirupa. Prije bilo kakve "pomoćne" terapije potrebno je rehidrirati organizam i unositi što više tekućine najbolje toplih napitaka: čajeva, juha, mlake vode ili tople limunade.

Češnjak (Allium sativum)


cesnjakNajstariji i ujedno lako dostupan "borac" protiv upala i viroza je češnjak. Ljut i peckav okus češnjaka (Allium sativum) potječe od alil sulfida u osnovi kojih je makroelement sumpor. Okus ljutog po čemu je češnjak prepoznatljiv, ima zagrijavajući učinak na organizam, popravlja prokrvljenost, ubrzava metabolizam, detoksicira, te ima povoljan učinak na imunološki sustav. Iz češnjaka je izoliran spoj allicin koji djeluje kao prirodni antibiotik.

Poznat je povoljan učinak češnjaka kod upala uzrokovanih ne samo bakterijama, nego i virusima, gljivicama i parazitima. Češnjak možemo koristiti na razne načine. Možemo ga koristiti kao čaj, kao dodatak marinadama, varivima i juhama (ubaciti zarezani cijeli češanj češnjaka), jabučnom octu uz drugo začinsko bilje i dobiti aromatizirani ocat, ili jednostavno sami napraviti tinkturu od češnjaka. Istješnjeni sok pomješan sa limunom i medom uz dodatak malo maslaca može biti odličan namaz za djecu, a ljut okus u ovoj kombinaciji potpuno se neutralizira.

Za one kojima ljut i peckav okus smeta, a koji su radno aktivni postoje uljne kapsule sa češnjakom koje se resorbiraju tek u želucu, pa nema bojazni od širenja karakterističnog mirisa.
Češnjak povoljno djeluje na bolesti krvožilnog sustava: sprječava ovapnjenje krvnih žila (snižava ukupni i LDL - "loš" kolesterol), pomaže u snižavanju krvnog tlaka, sprječava nakupljanje krvnih pločica i stvaranje ugruška, te poboljšava mokrenje (djeluje kao diuretik). Sadrži i supstance slične prirodnom inzulinu koje pomažu u regulaciji povišenog šećera u krvi.

Đumbir (Zingiber offic.)


djumbirKorijen đumbira (lat. Zingiber officinale, engl.Ginger) isto tako karakterizira blago ljut okus. Premda nije karakterističan za naše podneblje i nije domaća biljka, ima protuupalno i antivirusno djelovanje, pa nije naodmet uvrstiti ga bar kao začin u svakodnevnu prehranu. Na tržištu se može naći kao svjež korijen ili kao osušen i samljeven dodatak jelima. Nalazimo ga i u obliku čaja, a u nekim zemljama rade od njega tzv. đumbirov kruh i đumbirovo pivo, koje je posebno učinkovito nakon obilnih obroka.

Đumbir sadrži supstance slične probavnim enzimima. Djeluje umirujuće na glatku muskulaturu crijeva, ublažava grčeve, bolove i simptome dizenterije (vodenaste stolice), a ima povoljan učinak kod nadutosti i mučnine. Regenerira stanice jetre i pomaže u procesima detoksikacije i jačanju imuniteta. Đumbir se može koristiti u kombinaciji i sa slanim i sa slatkim jelima. Najlakše ga je kao začin jednostavno dodati prilozima, varivima, juhama, kompotima ili raznim namazima, slično kao što koristimo papar. S količinom treba biti umjeren, puno važnija je redovitost u konzumiranju. Đumbir isto tako smanjuje povišeni krvni tlak, snižava kolesterol i ima povoljan učinak na elastičnost i tonus krvnih žila.

Recepti
Češnjakova tinktura

25 dkg češnjaka, 1 l alkohola ili jake rakije; češnjak oguliti, zdrobiti, staviti u bocu i preliti alkoholom, dobro začepiti i držati na toplom 14 dana, sadržaj boce protresti nekoliko puta tijekom dana, nakon nekog vremena procijediti; uzimati 3 puta po 20-30 kapi sa malo vode ili mlijeka

Čaj od đumbira

2 čajne žličice mljevenog đumbira ili naribanog svježeg korijena preliti sa 2 dcl ključale vode i ostaviti 10 min; procijediti i piti u malim gutljajima

Cijeli članak - UPPT.hr

facebook  youtube