Zdrave i nezdrave grickalice |
![]() |
Gastro |
Autor Mirela Vidović, UPPT.hr |
Četvrtak, 02 Veljača 2017 15:28 |
Kemikalije akrilamid Daily Mail piše da je jedno pakiranje čipsa dnevno u godini dana jednako tome kao da ste popili pet litara ulja. Zapravo, samo u Velikoj Britaniji rezultati pokazuju kako se pojede oko šest milijardi paketa grickalica na godinu, a to je ravno izračunu da se grickalice jedu svake tri minute ili da jedna osoba pojede 100 paketa. Autor knjige "Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us" Michael Moss objašnjava kako ga ne čudi da se grickalice toliko jedu jer, osim zaraznog okusa, imaju vrlo privlačna pakiranja koja mame s polica. Dodaje da neka istraživanja pokazuju kako nam se najviše sviđaju grickalice koje su najhruskavije, a proizvođači su otkrili način da okusom, za koji su ključne sol i masti, stvaraju ovisnike o njima. Uz pretilost, dijabetes i bolesti srca, sada je otkriveno da trudnice grickalicama mogu naštetiti svojoj djeci kao da su pušači. Radi se o kemikaliji akrilamid koja se nalazi u grickalicama, a može oštetiti DNK kod nerođenih beba. Vrećica čipsa = 12,5 žličica ulja
Tijekom 2005. u Velikoj Britaniji je prodano oko 268.000 tisuća tona čipsa, u odnosu na 12 posto manje tijekom 2002. Napomena Udruge za prevenciju prekomjerne težine, potrošnja čipsa i sličnih grickalica (smokija i sl.) u svijetu raste. U odnosu na objavljene podatke iz 2006. godine ništa se nije promijenilo. Statistički podatci govore o porastu broja pretilih u cijeloj Europi. Čips (Eng. Chips)- oblik snack proizvoda koji se najčešće pravi od krumpira, ali i drugog povrća. Namirnica narezana na tanke ploške, pržena u ulju te zasoljena pakira se u vrećice. Osim industrijski, može se pripremiti i kod kuće. Jede se između obroka ili kao predjelo, na utakmicama itd. Zbog velikog sadržaja masti i natrija ne preporučuje se često uživanje takvog oblika hrane.Osim od povrća postoje i čipsevi od voća, kao npr. od jabuka, koji se proizvode rezanjem voća na tanke ploške i sušenjem u komorama. Zdrave zamjene
Jabuka U lončiću pomiješajte dvije žlice šećera, četiri žlice vode, žlicu jabučnog octa, žličicu limunovog soka i malo cimeta. Sastojke zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Jednu veću jabuku prepolovite i narežite na tanke ploške. Jednu stranu ploške umočite u sirup od šećera i složite na pleh obložen papirom za pečenje tako da namočena strana ploške jabuke bude okrenuta prema gore. Pecite u pećnici na 100 stupnjeva dok jabuke ne postanu hrskave, otprilike sat vremena. Mrkva Mrkva je poznata kao najbolji prijatelj dobrog vida i vrlo je bogata karotenoidima koji organizam štite od krvožilnih bolesti i reguliraju šećer. Odličan je izvor kalija, vitamina i dijetalnih vlakana. Za čips od mrkve u staklenoj zdjelici pomiješajte malo maslinovog ulja, kurkumu, papar, sol i češnjak u prahu. Mrkvu izrežite na tanke trakice i stavite ih u zdjelu. Istresite mješavinu ulja i začina po trakicama te prstima ujednačeno rasporedite. Ostavite da miruje par minuta pa istresite mješavinu na papir za pečenje u što tanjem sloju i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 10 minuta na 180 °C. Budući da su mrkve prirodno slatke, čips će biti i više nego ukusan. Ovako pripremljen čips ima samo 70 kcal na 100 g. Batat Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Batat ogulite, ako je kupovni, a ako je domaći samo ga dobro operite i posušite krpom. Osušeni batat narežite na tanke ploške i posložite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Od dvije žlice kokosovog ulja, luka u prahu, malo crnog papra i soli napravite preljev i nanesite ga kistom preko pripremljenih ploški. Tako pripremljene ploške batata stavite u pećnicu na 10-ak minuta. Kad se batat zarumeni s jedne strane, okrenite ga i nastavite peći još dvije minute, odnosno dok ploške batata ne postanu hrskave. Kelj Listove kelja odvojite i dobro isperite. Posložite ih na kuhinjsku krpu i pustite da se dobro osuše. Dvije žlice limunovog soka pomiješajte s dvije žlice maslinovog ulja, prstohvatom čili papričice, malo badema i soli te smjesu prelijte preko na komadiće istrganih listića kelja. Listove raspodijelite na papir za pečenje i stavite u pećnicu na 175 stupnjeva. Sušite ih desetak minuta dok rubovi kelja lagano ne posmeđe. Čips ohladite i poslužite. Cikla Cikla je dobar izvor vitamina C, folne kiseline, željeza, magnezija i brojnih drugih vitamina i minerala i nezaobilazna je namirnica za detoksikaciju jer potiče rad jetre. Za čips od cikle potrebno vam je maslinovo ulje, malo balzamičnog octa, žličica meda, sol i papar. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Ciklu ogulite i narežite. Promiješajte u jednoj zdjeli s pripremljenim preljevom i rasporedite na papir za pečenje. Pecite 10 do 15 minuta i preokrenite pa pecite još toliko. Tikvice Tikvice operite i tanko izrežite na krugove. Krugove umočite u bjelanjak, a nakon toga u ribani parmezan. Tikvice redajte u pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u pećnici između 20 – 25 minuta, odnosno dok čips od tikvica ne postane lijepo rumen. Čips posolite, ohladite i poslužite. U ovim zdravim varijantama omiljenih grickalica možete uživati bez grižnje savjesti. Literatura Portal/Vidi.hr/ 23. rujna 2006 /27.10.2006 T-portal, 09.04.2013. Coolinarika.com, 4.4.2012. Buro247.hr/20.06.2015. Uppt, Up Dated /4.4.2012./Mirela Vidović UPPT.hrVEZANI SADRŽAJI |