Čokolada, ljubav i zdravlje Ispis
Gastro
Autor Dr Kristina Lončarić   
Srijeda, 15 Veljača 2012 09:16

cokoČokolada je, bez sumnje, jedna od najomiljenijih namirnica na svijetu i idealni poklon kada želite razveseliti voljenu osobu. U posljednje vrijeme sve je više istraživanja o povoljnim učincima čokolade na zdravlje, te joj se čak daje laskava titula "superhrane". Čokoladi se zbog bogatstva određenim tvarima pripisuju povoljni učinci na kardiovaskularni i živčani sustav, a zbog brojnih antioksidansa i na čitavi organizam. No, da li nešto što je toliko dobro za naše nepce, može biti dobro i za naše zdravlje?

Antioksidativna svojstva

Prije nego detaljnije obrazložimo sve njene super magične moći (i prije nego posegnete za čokoladom), valja naglasiti da su svi ovi učinci zapravo ovisni o udjelu ploda kakaovca (biljka Theobroma cacao) u čokoladi, dok ostali značajno zastupljeni sastojci - šećeri i masti imaju izrazito nepoželjne učinke na zdravlje. Plod kakaovca je jedan od antioksidansima najbogatijih plodova u prirodi. Otprilike dvije čajne žličice neprocesuiranog kakaa ima jači antioksidativan kapacitet nego četiri šalice zelenog čaja ili jedna šalica borovnica. Najzastupljeniji antioksidansi u plodu kakaovca su flavonoidi iz grupe polifenola. Antioksidansi umanjuju štetno djelovanje slobodnih radikala (produkata oksidacije). Slobodni radikali nastaju tijekom metaboličkih procesa i djelovanjem vanjskih utjecaja na organizam (npr.sunčanje, zračenje, pušenje, lijekovi, stres). Nestabilni su i brzo se spajaju s ostalim molekulama, čime ih oštećuju, što je podloga starenja i mnogobrojnih kroničnih bolesti.

Kardiovaskularni sustav

Osim što zbog antioksidativnih svojstava umanjuje oksidaciju LDL kolesterola, a time stvaranje aterosklerotskih plakova u krvnim žilama, istraživanja su pokazala da konzumiranje ploda kakaovca može povisiti dobri HDL kolesterol i smanjiti krvni tlak. Istraživanja pokazuju da konzumiranje malih količina tamne čokolade smanjuje rizik od srčanog udara te smanjuje smrtnost u osoba koje su preživjele srčani udar. Također ima preventivni učinak na razvoj srčanog zatajenja.

Živčani sustav

cokoUčinak čokolade na živčani sustav je veoma blag. Iako čokolada sadrži kofein, količine su premale za značajniji efekt. Nešto je bogatija teobrominom, koji ima učinke slične kofeinu (stimulans, podiže budnost i koncentraciju, ubrzava rad srca i suprimira kašalj). Neke životinje (konji, psi, mačke, glodavci) ne mogu razgraditi teobromin, pa zato za njih čokolada u većim količinama može biti toksična jer može uzrokovati epileptičke napade, poremećaj srčanog ritma, srčani udar i smrt. Konzumiranjem čokolade u mozgu se otpuštaju endorfini koji imaju analgetski i opuštajući učinak, te pridonose osjećaju sreće i zadovoljstva. Otpuštanje serotonina, koji pridonosi boljem raspoloženju i podizanje energije, vjerojatnije je posljedica unosa ugljikohidrata prilikom konzumiranja čokolade. Čokoladi se često pripisuju i afrodizijačka svojstva. To je osobito bilo popularno nakon otkrića da čokolada sadrži neurotransmiter feniletilamin, koji se proizvodi u mozgu kada smo sretni i/ili zaljubljeni. No, danas se zna da organizam razgradi feniletilamin iz čokolade prije nego bi uspio stići do mozga.

Zdravija tamna čokolada

Budući da se je izvorni okus ploda kakaovca vrlo gorak, u stvaranju čokolade koju većina ljudi voli (mliječna čokolada) dodaju mu se velike količine šećera i masti, pa je konzumiranje neumjerenih količina takve čokolade iznimno štetno za zdravlje - doprinosi riziku za razvoj karijesa, pretilosti, kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa. Sa zdravstvenog stajališta, čokolada ima povoljne učinke na zdravlje samo ako se konzumira ona što tamnija, s visokim udjelom kakaa (iznad 75%) u malim količinama, svega par kockica dnevno.

Wikipedia.org Webmd.com / Allchocolate.com

Dr. Kristina Lončarić, Medikus kreativni laboratorij

CHOCOFEST 2012.

Prvi festival čokolade održao se od 10. do 14. veljače 2012. na Trgu bana Josipa Jelačića. Cilj festivala bilo je predstavljanje najboljih domaćih i svjetskih čokoladnih brendova, novih trendova u industriji čokolade, čokoladnooog artizma i gastronomije. U sklopu festivala održana su brojna predavanja, nagradne igre i humanitarna akcija kojoj je cilj bilo prikupljanje sredstava za djecu oboljelu od fenilketonurije.

Choco KreativciEkipa Medikus kreativnog laboratorija posjetila je festival, a kao prave fanove čokolade, u tome nas nisu mogli spriječili ni snijeg, ni zima, a ni ogromna gužva. Nestrpljivo smo čekali pred ulazom dok su do nas dopirali mirisi čokolade. Ušavši unutra dočekala nas je toplina, ali i gužva. Zbunjeno smo se pogledali ne znajući otkuda krenuti pa smo obilazak odlučili započeti kod Vinceka gdje smo uživali u pogledu na brojne slastice, a štand preko puta nam je nudio idilu u obliku čokoladne fontane. Ono što nas je najviše oduševilo bile su čokoladne table oblikovane poput starih gramofonskih ploča kao i kebab od tamne i bijele čokolade.

Sljedeća postaja je bila štand s čokoladnim likerima gdje odlučujemo da je vrijeme za okrjepu. Uz likere dolazi i neizostavna čokolada koja se na štandovima prodavala po promotivnim cijenama. Smjestili smo se u dio dvorane predviđen za predavanja i uživali u mirisima i okusima promatrajući gužvu oko nas.

Složili smo se da je festival pun pogodak kao i vrijeme održavanja koje se poklopilo s Valentinovom i dalo zaljubljenima mjesto gdje se mogu sakriti od zime, a usput uživati u čokoladi. Jedina zamjerka koju smo pronašli ovogodišnjem Chocofestu jeste premalen prostor koji je uzrokovao brojne gužve i čekanja. No, bez obzira na to, sigurni smo da ćemo se sljedeće godine vratiti i ponovno uživati u čokoladi. (www.zagreb-chocofest.hr)

Nikol Ludaš / Ana Pastuović, Medikus kreativni laboratorij