OMEGA masne kiseline |
![]() |
Članci - Medicina |
Autor Dina |
Warning: mktime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 117 Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245 Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249 Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250 Srijeda, 06 Studeni 2019 17:27 |
"Fluidna inteligencija"
"Fluidna inteligencija" ovisi o zdravoj funkciji frontalnog i parijetalnog korteksa, a studije pokazuju da se može optimalno sačuvati konzumiranjem specifičnih omega-3 masti. Omega-3 masne kiseline nisu isključivo one nama poznate koje se nalaze u ribama, EPA i DHA; nego i izvedene iz kopnene hrane. Omega-3 masti iz ribe još uvijek su važne, ali istovremeno su i ostale omega-3 masti neophodne za normalnu funkciju mozga.
Nutricionistička neuroznanstvenica Marta Zamroziewicz, zajedno s neuroznanstvenicom Aronom Barbey, na Sveučilištu u Illinoisu, proučavala je frontoparijetalnu mrežu mozga kod zdravih starijih osoba, u dobi od 65 do 75 godina. Ali za razliku od većine istraživača, izmjerili su niz polinezasićenih masti u krvi jer hranjive tvari ne djeluju izolirano. Mjereći razinu masnih kiselina u krvi, istraživači su zaobišli ograničenja većine prehrambenih istraživanja - pogrešno prisjećanje unosa hrane i varijabilnost apsorpcije hranjivih tvari.
Kao rezultat toga, dobili su jasnu sliku koji hranjivi uzorci najbolje čuvaju strukturu frontoparijetalne mozga. Pokazalo se da su to alfa-linolenska kiselina, stearidonska kiselina i eikosatrienoična kiselina. Osobe s visokim razinama tri omega-3 u krvi imali su veći lijevi frontoparietalni korteks. Također, veličina frontoparijetalnog korteksa predviđala je bolje rezultate na testovima fluidne inteligencije.
Orašasti plodovi, sjemenke i ulja glavni su izvori tri omega masne kiseline. Alfa-linolenska kiselina nalazi se u orašastim plodovima, te u sjemenkama i njihovim uljima, posebno u ulju uljane repice. Stearidonska kiselina se nalazi u sjemenskim uljima. Eicosatrienoična kiselina je najzastupljenija u lanenom ulju, a nalazi se i u žutom senfu. Unos ovih hranjivih sastojaka, pokazuju istraživanja, može spriječiti ili usporiti slabljenje kognitivnih funkcija.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline
U povezanom nizu studija, Zamroziewicz i Barbey otkrili su da mozđana struktura na koju najviše utječe starenje je fornix, a njegova cjelovitost ovisi o obilju omega-3 masti i omega-6 masti. Forniks je područje bijele tvari koje se nalazi između hipotalamusa i hipokampusa. Stanje njegove mikrostrukture, uključujući mijelinizaciju živčanih sastavnih dijelova i osjetljiviji je pokazatelj smanjenja pamćenja u odnosu na studije sive tvari svog susjeda, hipokampusa.
Istraživači su izmjerili razinu krvi u više od desetak polinezasićenih masnih kiselina i njihov odnos prema cjelovitosti bijele tvari forniksa i učinku na zadatke pamćenja kod 94 zdravih starijih ispitanika. Mješavina omega-3 i omega-6 masnih kiselina najjače je povezana kod boljeg rješavanja zadatka pamćenja i cjelovitosti bijele tvari forniksa. Hranjive tvari izravno pojačavaju procese pamćenja i neizravno utječu na njih održavanjem mikrostrukture fornixa.
Koliko god je pamćenje podložno padu povezanog s dobi, fornix reagira na prehrambene intervencije. Zapadna prehrana pretjerano sadrži omega-6 masti u odnosu na omega-3, što čini zdravu ravnotežu masnih kiselina neophodnim. Takva ravnoteža, kažu istraživači, omogućava optimalnu regulaciju dviju uloga masnih kiselina - ugradnju u stanične membrane i pretvorbu u upalne medijatore.
Masti za "fluidnu inteligenciju"
Prehrana za jačanje ,fornixa,
Forniks je područje bijele tvari koje se nalazi između hipotalamusa i hipokampusa. Usavršavanja u tehnologiji snimanja mozga omogućila su neuroznanstvenicima da otkriju da je mikrostruktura forniksa pokazatelj zdravlja pamćenja. Njegova mikrostruktura podložna je prehrambenim intervencijama.
Činjenice o masnim kiselinama
U uravnoteženoj prehrani za zdravlje mozga trebaju biti zastupljene omega 3 masne kiselina iz morskih plodova i omega 6 masne kiseline iz orašastih plodova. Psychologytoday.comVEZANI SADRŽAJI
|