Kravlje vs sojino mlijeko |
![]() |
Gastro | |||||||||||||||||||||||||
Četvrtak, 18 Veljača 2010 20:11 | |||||||||||||||||||||||||
Međutim, za probavljanje laktoze (mliječnog šećera) potreban je enzim laktaza, a većina ljudi, osobito Afroamerikanaci (90%) i Azijati (70%), sa godinama gube mogućnost stvaranja tog enzima i ne mogu probaviti mlijeko. Osim toga, mnogo djece pokazuje alergijske reakcije na mlijeko, a nova istraživanja pokazuju da mliječne masnoće povećavaju rizik od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, kao i povećan rizik za maligna oboljenja. Štetne strane mliječnih masnoća
Zamjenska mlijeka Srećom, postoje zdrave zamjene u obliku mlijeka pripravljenih od žitarica i/ili soje. Zamjenska mlijeka mogu se koristiti sama, u kombinaciji s voćem i maslacima od orašastih plodova kao vrlo ukusni i osvježavajući napitci. Isto tako mogu se koristiti u pripremi različitih jela – od juha i priloga do deserta. U trgovinama zdrave hrane i u nas su se nedavno pojavila i vrhnja od soje, zobi i riže koja su niskokalorična, zdrava zamjena za ona kravlja i sjajan su dodatak jelima od povrća i kremastim desertima. Sojino mlijeko Sojino je mlijeko odličan oblik konzumiranja mahunarke soje. Lako je probavljivo, obiluje bjelančevinama, ugljikohidratima i kvalitetnim masnoćama. Može se koristiti na bezbroj zanimljivih načina – za pravljenje tofua (sira od soje), kao napitak i/ili dodatak raznovrsnim jelima. Ove su namirnice odlične za čitavu populaciju, za djecu i starije, osobe na redukcijskim dijetama te osobama kojima je iz zdravstvenih ili etičkih razloga potrebna alternativa kravljem mlijeku. Zobeno mlijeko Redovito korištenje zobenog mlijeka u prehrani smanjuje razinu masnoće i kolesterola u krvi, što osim sjajnog okusa, može biti dodatan argument za korištenje. Zobeno je mlijeko gušće od rižinog i sojinog, može ga se naći znači bez ikakvih dodataka i sjajno se kombinira u slatkim ili slanim jelima: spomenimo samo kavu od žitarica, palačinke ili guste juhe od povrća. Rižino mlijeko Riža je namirnica koja dokazano najrjeđe izaziva alergije, a tisućama je godina bila glavna hrana mnogim narodima. Rižino mlijeko bogat je izvor lako probavljivih složenih ugljikohidrata. Izvrstan je odabir kao napitak, može se koristiti za doručak u kombinaciji sa različitim žitnim pahuljicama. Njegova je prednost što ga mogu koristiti i ljudi koji su osjetljivi na soju. Pored spomenutih mlijeka od žitarica, postoje također visoko vrijedna kokosovo, kikiriki, bademovo mlijeko i druga. Namirnice koje se koriste za pripravu zamjenskih mlijeka trebaju biti isključivo iz organskog, biološkog uzgoja. Zbog takvog načina uzgoja njihova je hranjivost i vitalna energija veća što ćemo osjetiti na vlastitome zdravlju.
Usporedba prehrambenih vrijednosti
|