Vinom protiv dijabetesa Ispis
Gastro
Nedjelja, 11 Listopad 2009 10:11

vino

Najnoviji pokusi na miševima u laboratorijima Sveučilišta Southwestern Texas pokazali su da resveratrol iz crnog vina smanjuje razine šećera u krvi. Dr. Roberto Coppari inicirao je miševima injekcije resveratrola uz visoko kalorijsku prehranu. Rezultati su pokazali da je aktiviran SIRT1 protein u mozgu odgovoran za smanjenje koncentracije glukoze i povećanje količine inzulina.

Resveratrol dobiven iz kožice bobica crnog grožđa proučava se već niz godina zbog svog pozitivnog utjecaja na organizam. Pretpostavljali smo da resveratrol djeluje na jetru, međutim ustanovilo se da je mozak meta terapije. To pruža nove mogućnosti u terapiji dijabetesa tip 2, a vjerujemo da je isti princip djelovanja i kod kardiovaskularnih bolesti.”, izjavio je dr. Coppari.

Znanstvenici Harvard Aging Institute objavili su 2006. studiju o djelovanju resveratrola na pretile miševi. Nakon šest mjeseci terapije resveratrolom umanjeni su negativni efekati prehrane s 60% kalorija iz masti, tvrdi  dr Rafael de Cabo. Ove studije doprinos su razumijevanja “francuskog paradoksa”, specifičnog za francusku kuhinju u kojoj kombinacija kalorične hrane uz umjerenu konzumaciju vina korisno djeluje na zdravlje.  

Webmd.com

facebook  youtube