![]() |
Gastro | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 10:34 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Boži? je jedan od najve?ih krš?anskih praznika, kojim se obilježava Kristovo ro?enje (25.12. po julijanskom kalendaru), a pretpostavlja se da je nastavak rimskog praznovanja Saturnalija, ozna?avanja ro?enja boga Sunca odn. zimskog solsticija. Za Boži? se kitila ku?a i ukrasno drvce jabukama, orasima i lješnjacima, te posluživao bogati ru?ak kao simboli?an uvod u novu godinu.
Bakalar za Badnjak Kao uvod u slavljenje Boži?a svetkuje se tradicionalno posni dan, Badnjak koji je dobio naziv po rije?i "bdjeti" (staroslav. bad) budu?i se na taj dan bdjelo ?ekaju?i Isusovo ro?enje. Badnjak je i naziv upaljenog panja koji se unosio u ku?u da simboli?no osvjetljuje dom nadom i životom. Nave?er se odlazilo na tradicionalnu misu, tzv. polno?ku, te se pripravljao boži?ni objed, nemrsna hrana za ve?eru. Uglavnom se jela riba, ?esto bakalar, ali ponekad kao zamjena osli? koji ima manje kalorija i pristupa?niji je osobito u primorskim krajevima. Bakalar je riba sjevernih mora koja se transportirala obi?no sušena, ili rje?e konzervirana, sadrži malo masno?a, obiluje omega masnim kiselinama, vitaminima A, B i D, a priprema se kuhan s krumpirom i uz dodatak maslinovog ulja. Nutritivna vrijednost bakalara
Porijeklo iz Amerike
Purica (pura, ?urka) je porijeklom iz Amerike (Meksiko), gdje je bila poznata još u predkolumbovsko doba, a u Europu je stigla sa španjolskim osvaja?ima preko Turske odakle joj dolazi engl. naziv turkey . Upravo se u Sjedinjenim ameri?kim državama pojede najviše puretine i to povodom nacionalnog praznika Dana zahvalnosti koji se obilježava u studenom, dok su u nas najpoznatiji zagorski i istarski, odn. pazinski purani koji mogu narasti do 15kg. Nutritivna vrijednost purice
Purica predstavlja niskokalori?no meso sa malim udjelom masno?a, bogata je vitaminima i mineralima i priprema se naj?eš?e nadjevena, obi?no s kestenima sukladno godišnjem dobu. Nutritivna je preporuka konzumirati puretinu bez kožice koja sadrži mnogo masno?e i pripremati uz dodatak zacina koji poti?u probavu poput maj?ine dušice, timijana ili mediteranskih za?ina. Udio bjelan?evina u mesu
Tofu purica
Bezglutenski mlinci Purica se obi?no priprema s mlincima koji su tradicionalan hrvatski proizvod pravljen od pšeni?nog brašna, ali se za osobe koje imaju celijakiju može praviti i od posebno proizvedenog bezglutenskog brašna prilagodjenog osobama koje su osjetljive na gluten. Kao prilog se poslužuje zelje ili drugo povr?e, poput graška i brokule, a uz ru?ak se obi?no servira crveno vino koje poboljšava okuse, ali i poti?e izlu?ivanje probavnih sokova.
Literatura Wikipedia Vitamini.hr Zdravahrana.hr VEZANI SADRŽAJI |