Ispis
Gastro
Ponedjeljak, 01 Prosinac 2014 10:34

bozicna-psenica

Boži? je jedan od najve?ih krš?anskih praznika, kojim se obilježava Kristovo ro?enje (25.12. po julijanskom kalendaru), a pretpostavlja se da je nastavak rimskog praznovanja Saturnalija, ozna?avanja ro?enja boga Sunca odn. zimskog solsticija. Za Boži? se kitila ku?a i ukrasno drvce jabukama, orasima i lješnjacima, te posluživao bogati ru?ak kao simboli?an uvod u novu godinu.

 

 

Bakalar za Badnjak

Kao uvod u slavljenje Boži?a svetkuje se tradicionalno posni dan, Badnjak koji je dobio naziv po rije?i "bdjeti" (staroslav. bad) budu?i se na taj dan bdjelo ?ekaju?i Isusovo ro?enje. Badnjak je i naziv upaljenog panja koji se unosio u ku?u da simboli?no osvjetljuje dom nadom i životom. Nave?er se odlazilo na tradicionalnu misu, tzv. polno?ku, te se pripravljao boži?ni objed, nemrsna hrana za ve?eru.

Uglavnom se jela riba, ?esto bakalar, ali ponekad kao zamjena osli? koji ima manje kalorija i pristupa?niji je osobito u primorskim krajevima. Bakalar je riba sjevernih mora koja se transportirala obi?no sušena, ili rje?e konzervirana, sadrži malo masno?a, obiluje omega masnim kiselinama, vitaminima A, B i D, a priprema se kuhan s krumpirom i uz dodatak maslinovog ulja.

Nutritivna vrijednost bakalara

Nutritivna vrijednost 100g
Energetska vrijednost 469kJ (112kcal)
Proteini 24,2g
Masno?e 0,9g
Ugljikohidrati 0g
Vitamin B 5%
Vitamin D 10%
Omega-3-masne kis. 0,3g

 

Porijeklo iz Amerike

puricaKao boži?ni ru?ak tradicionalno se služi purica s mlincima (pura z mlinci), hrvatsko jelo porijeklom iz Me?imurja. Manje je poznato da se se ranije u našim krajevima koristila patka ili guska, me?utim zamijenjena je puricom koja ima manje masno?a, a više bjelan?evina.

Purica (pura, ?urka) je porijeklom iz Amerike (Meksiko), gdje je bila poznata još u predkolumbovsko doba, a u Europu je stigla sa španjolskim osvaja?ima preko Turske odakle joj dolazi engl. naziv turkey . Upravo se u Sjedinjenim ameri?kim državama pojede najviše puretine i to povodom nacionalnog praznika Dana zahvalnosti koji se obilježava u studenom, dok su u nas najpoznatiji zagorski i istarski, odn. pazinski purani koji mogu narasti do 15kg.

Nutritivna vrijednost purice

Nutritivna vrijednost 100g
Energetska vrijednost 456kj (111kcal)
Proteini 24,6g
Masno?e 0,7g
Ugljikohidrati 0g
Vitamini B-kompleks 44%
Kalcij 10mg
Željezo 1,2mg

 

Purica predstavlja niskokalori?no meso sa malim udjelom masno?a, bogata je vitaminima i mineralima i priprema se naj?eš?e nadjevena, obi?no s kestenima sukladno godišnjem dobu. Nutritivna je preporuka konzumirati puretinu bez kožice koja sadrži mnogo masno?e i pripremati uz dodatak zacina koji poti?u probavu poput maj?ine dušice, timijana ili mediteranskih za?ina.

Udio bjelan?evina u mesu

Vrsta mesa Proteini (100g)
Kobasice 13,0
Svinjetina 13,3
Teletina 23,1
Piletina 24,8
Šunka 25,3
Puretina 28,0

 

Tofu purica

tofuU zadnje vrijeme kao bezmesna zamjena za zasitnu puricu poslužuje se tzv. tofu purica spravljena od sojinog sira. Soja je zahvalna mahunarka nalik grašku ?iji se uzgoj sa dalekog istoka gdje je poznata ve? tisu?lje?ima proširio u zapadne krajeve. Jedina je biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih organizam ne može funkcionirati, a sojini su proteini po iskoristivosti potpuno jednaki proteinima životinjskog podrijetla. Postoji više proizvoda od soje poput tempeha, miso, tamaria, a od sojinog ,mlijeka, se procesom sirenja dobiva tofu, bogat je mineralima i vrlo neutralnog okusa, te lako poprima miris mirodija. Tofu može biti meke ili ?vrste strukture, dodatno mariniran, dimljen ili fermentiran i koristi se kao prilog glavnim jelima, u salatama ili samostalna namirnica.

(g/100g) Soja Krumpir Riža
Energ.vrijednost 615 322 1508
Proteini 13 2 7
Masti 6,8 0,1 0,7
Ugljikohidrati 11 17 80
Vlakna 4,2 1,2 2,3
Še?er 0,0 0,7 0,1

Bezglutenski mlinci

Purica se obi?no priprema s mlincima koji su tradicionalan hrvatski proizvod pravljen od pšeni?nog brašna, ali se za osobe koje imaju celijakiju može praviti i od posebno proizvedenog bezglutenskog brašna prilagodjenog osobama koje su osjetljive na gluten. Kao prilog se poslužuje zelje ili drugo povr?e, poput graška i brokule, a uz ru?ak se obi?no servira crveno vino koje poboljšava okuse, ali i poti?e izlu?ivanje probavnih sokova.

Francuski paradoks

vinoUmjerena koli?ina vina uz obrok poti?e izlu?ivanje probavnih enzima i razgradnju masti, što je najbolje o?ituje u tzv. francuskom paradoksu. Rije? je o statisti?ki dokazanom niskom prisustvu kardiovaskularnih bolesti kod stanovnika Francuske usprkos obilnoj prehrani. Svjetski poznata francuska kuhinja sa jelima punim masno?a poput francuskih krumpira (pomfrit), francuske salate, majoneze i drugih ne uzrokuje visoku koncentracije kolesterola ponajviše zahvaljuju?i konzumiranju vina uz jelo. Kožica crvenih vinskih grož?ica sadrži resveratrol koji ima osobinu rastvaranja masti i ?aša vina uz obrok u razumnoj koli?ini djeluju korisno i predstavlja jedan od razloga zašto Francuzi, za razliku od Hrvata, nisu na listi najpretilijih nacija. Tome treba pridodati da redovito konzumiraju ribu, vo?e i mlije?ne proizvode. Tradicionalne boži?ne namirnice su zdrave i kvalitetne, poželjno je pripremati ih uz mali dodatak masno?a, za?ina i ?aše vina, te mnogo pažnje i ljubavi.

Literatura

Wikipedia

Vitamini.hr

Zdravahrana.hr

VEZANI SADRŽAJI