Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198
Blagodati lana Ispis
Gastro
Autor Snježana Štefinovec   

Warning: mktime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 117

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/medikhr/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250
Srijeda, 04 Svibanj 2011 08:36

lanLan je jedna od najstarijih biljaka i od davnina se koristi kao hrana, lijek i za proizvodnju tekstila. Porijeklo vuče iz Mezopotamije, a uzgaja se već više od 5000 godina u umjerenim i tropskim područjima u razne svrhe. Hipokrat je lan smatrao korisnim lijekom, a stari Rimljnani i Grci su ga koristili u prehrani. U Evropi lan se smatra najstarijim izvorom ulja.

Lan je biljka koja  naraste do pola metra u visinu i na vrhu ima plave cvjetove. Nakon oprašivanja, u cvijetu se počinje razvijati plodovi, koji  sazrijevaju. Kad sazriju do određene veličine, najčešće do veličine graška, unutar tih plodova nalaze se sjemenke. U jednom plodu može se naći i do deset sjemenki. Sjemenke se razlikuju po boji koja ovisi o mjestu uzgoja, tako su u Indiji zlatne sjemenke, a u Kanadi smeđe ili crne. Postoje razna mišljenja o hranjivosti sjemenki, ali se smatra da su sjemenke zlatnog lana kvalitetnije i hranjivije.

Ljekovitost lana

U zadnje vrijeme sve se više piše o ljekovitim svojstvima lana i njezinoj važnosti u prehrani. Razna istraživanja pokazala su da je lan biljka koja pravilnim korištenjem čuva zdravlje i jača tijelo ako je redovito koristimo u prehrani. Lan je bogat esencijalnom omega 3 masnom kiselinom koja se može unijeti samo hranom i jako je rijetka u našoj prehrani. Omega 3 masne kiseline utječu na puno funkcija u našem organizmu. Štite naš organizam od srčanog i moždanog udara, smanjuju sklonost prema infekcijama, smanjuju nastajanje autoimunih bolesti i jačaju imunitet. Nedostatak  tih kiselina uzrokuje nastanak umora, bolove u zglobovima, depresiju, artritis, hormonsku neravnotežu, tanku i ispucalu kosu, suhu kožu i raspucale nokte.

Lan sadrži tvari koje nazivamo lignani. Lignani su posebna skupina biljnih estrogena koji se u crijevima pod utjecajem bakterijske flore pretvaraju u hormone koji imaju jako i dokazano antikancerogeno djelovanje. Upotreba lignana pozitivno djeluje na smanjenje rizika od nastanka raka jajnika, dojke, maternice, prostate i debelog crijeva., te smanjuje simptome PMS-a i simptoma koji prate menopauzu.

Sjemenka lana sadrže i vlakna koja smanjuju rizik od dijabetesa, bolesti srca ,krvnih žila, te smanjuju povećani kolesterol. Kako bi vlakna pozitivno djelovala na organizam, potrebno je sjemenke lana namočiti u vodi koje stvaraju ljekovitu sluz.


Kupovanje i čuvanje lana

Lan možemo nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane i u velikim supermarketima u obliku sjemenki  i ulja. Sjemenke možemo nabaviti kao mljevene i cijele. Cijele sjemenke su trajnije i kvalitetnije, a kod mljevenih se mora paziti da budu visoke kvalitete bez vlage i rok trajanja im je godinu dana. Mljevene sjemenke moraju se čuvati u hladnjaku.

Ulje lana možemo na tržištu naći u tamnim bocama, koje se isključivo tako pakira da bi se očuvala njegova kvaliteta. Moramo ga čuvati na hladnom mjestu i upotrijebiti u roku tri tjedna od otvaranja.

Lan u prehrani

lanLan u prehrani se koristi u obliku cijelih i mljevenih sjemenki i ulja.Cijele sjemenke potrebno je prije upotrebe samljeti i koristit jednu do dvije jušne žlice dnevno posute po jelima koje inače jedete, jogurtu  i siru. Važno je da se koriste svježe samljevene, jer se tada najbolje iskoristi njena kvaliteta i vrijednost.
Ulje lana je također jako zdravo. Preporuča ga se koristiti jednu do dvije jušne žlice dnevno pomiješane sa jogurtom, a možete ga stavljati u salate, umake, čajeve, juhe i sokove.
Laneno ulje nije dobro za kuhanje, jer se kuhanjem zdrave masnoće iz ulja pretvaraju u štetne, nego se koristi samo nakon kuhanja i kao samostalan dodatak prehrani.

Lan je po svim svojstvima i karakteristikama zdrava i ljekovita namirnica, koja bi trebala zauzimati važno mjesto u svakodnevnoj prehrani. Uz vrlo malo novaca, redovitom primjenom možete popraviti svoje zdravlje, očuvati ga i ojačati organizam.

Energetska vrijednost

100g sjemenki lana sadrži 42% masti, 29% ugljikohidrata, 18,2% proteina, 27 g dijetalnih vlakna i 28,7 g nezasićenih masnih kiselina. Odličan je izvor vitamina tiamina , riboflavin, , folne kiseline  i pantotenske kiseline, i minerala bakra, magnezija, mangana, fosfora, selena, željeza, kalcija i cinka.

Snježana Štefinovec, Medikus kreativni laboratorij