Slanutak na naš stol |
![]() |
Gastro | |
Srijeda, 27 Siječanj 2010 15:47 | |
Porijeklo slanutka Porijeklo slanutka sa sigurnošću nije utvrđeno, no smatra se da potječe iz zapadne Azije i da su ga u Europu prenijeli Turci koji ga i danas nazivaju nohut. U tim zemljama uživa glas delikatesne i visokohranjive i vrijedne namirnice, a uzgaja se kao povrtna kultura. Dapače u nekim zemljama je delikatesna namirnica radi izrazito visoke cijene. Botanički rod Cicer, kojem pripada slanutak, obuhvaća još 21 vrstu divljih biljaka. Zanimljivo je da je slanutak jedini pripadnik tog roda koji je čovjek priveo kulturi. Najbliži mu je tzv. Cicer judaicu, koji se i danas susreće u Palestini, pa mnogi vjeruju da je pradomovina slanutka Palestina. Sjeme slanutka je od davnina često korištena mahunarka. Izgledom sliči plodu graška osim što je slanutak malo veći i nema baš pravilan kuglast oblik. Nedozrelo sjeme ljušti se iz mahuna i priprema kao mladi grah ili grašak. U istočnim zemljama se od slanutka ili mješavine s ostalim žitaricama u određenim omjerima radi brašno te peku izvrsna peciva i kruh. Boja sjemenki može biti krem, žuta, smeđa, zelena ili crna. Najpoznatije su 2 vrste sjemenki i to Kabuli (sjemenke svijetle boje, uspijevaju u umjerenom pojasu) i Desi (sjemenke tamije boje, uspijevaju u subtropskom pojasu). Interesantno je napomenuti da je najpopularniji orijentalni specijalitet osoljeno zrno slanutka preprženo na tavici koje se prodaje na ulicama kao "zanimacija", kao kod nas kokice od kukuruza ili koštice od bundeve. Prehrambena vrijednost
Za ljudsku prehranu koristi se svježe lišće, sjemenke i klice. Lišće se priprema kao i špinat, a bogato je vitaminima i mineralima. Sjemenke se mogu kuhati, pržiti, ili se melju u brašno, a mogu se koristiti i kao zamjena za kavu. Brže će se skuhati ako ga večer prije namočite u hladnoj vodi. Od slanutka se rade brojna raznolika jela (poznat je pire), a dobar je s pirjanim povrćem. Slanutak ima također jednu prednost pred ostalim mahunarkama, a to je da se prepržen i samljeven može upotrebljavati kao nadomjestak za kavu. Kuhan se koristi za razne salate, juhe, variva, od njega se spremaju popečci, palačinke, kao i paštete i razni namazi koji su odlična zamjena za maslac.
|