Šparoga kraljica proljeća Ispis
Gastro
Srijeda, 08 Travanj 2009 16:41

sparogaUpravo u rano proljeće kada se ponovno uspostavlja ciklus rasta u prirodi, kada su se zimnice potrošile, sušare ispraznile, ljudi su znali iskoristiti sve što priroda u tom prijelaznom periodu nudi pa čak i samoniklo jestivo bilje kao što je: kopriva, maslačak, matovilac, šparoga i sl. U rano proljeće na tržnicama  je u ponudi i šparoga koja svojim hranjivim tvarima pomaže organizmu u prilagodbi i detoksikaciji.

Divlja šparoga je jedna od biljaka koje rastu samoniklo, najčešće u obalnom području, na stjenovitom tlu. Oplemenjena pitoma šparoga uzgaja se u povrtnjacima i u pravilu je krupnija i viša u odnosu na divlju. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka, a biljka se bere upravo u proljeće. Šparoga pripada najstarijim ljekovitim biljkama. Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području.

Kod nas je posebno rasprostranjena kao samonikla biljka u Istri, Primorju i u Dalmaciji sa otocima. Sezona šparoga u području Sredozemlja traje obično  od ožujka do listopada (ovisno o temperaturi). Najbolje uspijeva u klimatskim uvjetima pogodnim za uzgoj vinove loze. Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao povrtnica koja se dobro slaže sa najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom ili tjesteninom.

Široka je paleta načina pripreme šparoga od juha, salata do paniranih šparoga i omleta kakva je primjerice istarska «fritaja». Kao hrana i lijek veoma je bila cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. g.p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. Vrlo malo ugljikohidrata i nimalo masti čine ju preporučljivom namirnicom u prehrani dijabetičara i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom. Šparoga sadrži oko 22 kcal na 100 g. te je kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica. 

Ljekovite i djelotvorne tvari:

1. asparagin,

2. arginin

3. jantarna kiselina

4. tirozin

5. tragovi holina

6. vitamini: A, B, C, folna kiselina

7. minerali: kalij, kalcij, magnezij i fosfor

8. mikro elementi: željezo, cink i bakar 

Ljekovito djelovanje

1. djeluje kao diuretik (pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela)

2. mali sadržaj ugljikohidrata čini ju odličnom dijetalnom hranom u prehrani dijabetičara

3. ima svojstva laganog purgativa budući da sadrži celulozna vlakna koja povećavaju volumen stolice i na taj način stimuliraju pražnjenje debelog crijeva, pa se izdanak šparoge ubraja u » korijenje koje otvara» uz komorač, peršin i celer

4. pospješuje rad jetra i bubrega, a savjetuje se i u dijeto terapiji nakupljanja mokraćne kiseline, gihta (arthritis urica) i reume

5. budući da  sadrži sastojke poput folne kiseline, željeza, beta karotena i vitamina C  važnih za stvaranje i sazrijevanje  stanica krvi savjetuje se kod anemije 

Šparoge s jajima i gorgonzolom

sparoge-jajaSastojci (za 2 osobe):

1 svežanj šparoga, 4 jaja,
15 dg gorgonzole,
10 gr maslaca,
začini

Priprema

  1. Odvojiti vrške šparoge od "trešća" (nejestivog dijela).
  2. Prokuhati šparoge u malo vode.
  3. Na rastopljenom maslacu popeći ocijeđene šparoge.
  4. Dodati umućena posoljena jaja.
  5. Dodati narezanu gorgonzolu i pustiti da se rastopi. 

Posluživanje

Šparoge poslužite ukrašene kriškama rajčice.

dr. med. Slađana Divković

dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine-UPPT

ACU Medic centar Zagreb, J.Šižgorića 19 (Špansko)

Tel: 01 3456 974, Mob: 091 5801677

www.uppt.hr

facebook  youtube