Šparoga kraljica proljeća |
![]() |
Gastro | |
Srijeda, 08 Travanj 2009 16:41 | |
Divlja šparoga je jedna od biljaka koje rastu samoniklo, najčešće u obalnom području, na stjenovitom tlu. Oplemenjena pitoma šparoga uzgaja se u povrtnjacima i u pravilu je krupnija i viša u odnosu na divlju. Cijenjena je zbog svojih jestivih, mekanih i sočnih izdanaka, a biljka se bere upravo u proljeće. Šparoga pripada najstarijim ljekovitim biljkama. Pradomovina šparoge je Južna Europa gdje se često pojavljuju kao samonikla biljka u priobalnom području. Kod nas je posebno rasprostranjena kao samonikla biljka u Istri, Primorju i u Dalmaciji sa otocima. Sezona šparoga u području Sredozemlja traje obično od ožujka do listopada (ovisno o temperaturi). Najbolje uspijeva u klimatskim uvjetima pogodnim za uzgoj vinove loze. Istodobno nježna i aromatična u gastronomiji je omiljena kao povrtnica koja se dobro slaže sa najrazličitijim namirnicama: jajima, mesom, ribom, rižom ili tjesteninom. Široka je paleta načina pripreme šparoga od juha, salata do paniranih šparoga i omleta kakva je primjerice istarska «fritaja». Kao hrana i lijek veoma je bila cijenjena još u starom Egiptu, dok je u Kini poznata već oko 3000. g.p.n.e. Šparoge imaju najviše vode, preko 90%, a ostatak čine proteini, malo ugljikohidrata, biljna vlakna, vitamini i minerali. Vrlo malo ugljikohidrata i nimalo masti čine ju preporučljivom namirnicom u prehrani dijabetičara i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom. Šparoga sadrži oko 22 kcal na 100 g. te je kalorijski siromašna, ali nutritivno bogata namirnica. Ljekovite i djelotvorne tvari: 1. asparagin, 2. arginin 3. jantarna kiselina 4. tirozin 5. tragovi holina 6. vitamini: A, B, C, folna kiselina 7. minerali: kalij, kalcij, magnezij i fosfor 8. mikro elementi: željezo, cink i bakar Ljekovito djelovanje 1. djeluje kao diuretik (pospješuje izlučivanje tekućine iz tijela) 2. mali sadržaj ugljikohidrata čini ju odličnom dijetalnom hranom u prehrani dijabetičara 3. ima svojstva laganog purgativa budući da sadrži celulozna vlakna koja povećavaju volumen stolice i na taj način stimuliraju pražnjenje debelog crijeva, pa se izdanak šparoge ubraja u » korijenje koje otvara» uz komorač, peršin i celer 4. pospješuje rad jetra i bubrega, a savjetuje se i u dijeto terapiji nakupljanja mokraćne kiseline, gihta (arthritis urica) i reume 5. budući da sadrži sastojke poput folne kiseline, željeza, beta karotena i vitamina C važnih za stvaranje i sazrijevanje stanica krvi savjetuje se kod anemije
dr. med. Slađana Divković dopredsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine-UPPT ACU Medic centar Zagreb, J.Šižgorića 19 (Špansko) Tel: 01 3456 974, Mob: 091 5801677
|