Gazirani sokovi povećavaju smrtnost |
![]() |
Gastro |
Autor Kristina Kalanj |
Četvrtak, 19 Rujan 2019 17:18 |
"Otkrili smo da je veći unos bezalkoholnih slatkih pića povezan s većim rizikom od smrti bilo kojeg uzroka, bez obzira na to je li piće zaslađeno šećerom ili umjetnim zaslađivačem", rekao je viši autor studije Neil Murphy, znanstvenik Međunarodne agencije za istraživanje raka u Lyonu, u Francuskoj. "Naši rezultati istraživanja u vezi bezalkoholnih pića zaslađenih šećerom podupiru tvrdnju i preporuku za ograničenje konzumacije i za njihovu zamjenu zdravijim pićima, po mogućnosti vodom", rekao je Murphy. Kako bezalkoholna slatka pića povećavaju rizik od umiranja?
Ovo istraživanje nije prvo koje je pronašlo vezu između bezalkoholnih slatkih pića i lošeg zdravlja. Dvije nedavne studije - jedna iz BMJ-a, a druga iz Circulation-a, medicinskih časopisa, povezala je konzumiranje gaziranih sokova s oboljenjem od raka i smrću od srčanih bolesti. Trenutno istraživanje uključilo je više od 451 000 ljudi iz 10 europskih zemalja, prosječne dobi od 51 godine. Istraživači su zdravlje sudionika pratili u prosjeku 16 godina. Uz veći rizik umiranja od svih uzroka za one koji su pili više od dva gazirana slatka pića dnevno, ispijanje više pića je bilo povezano i s nekim specifičnim uzrocima smrti. • Ljudi koji su konzumirali više od jednog slatkog gaziranog pića dnevno - zaslađenog šećerom ili umjetnim zaslađivačem - u odnosu na one koji su konzumirali manje od jednog mjesečno, imali su veći rizik od umiranja od raka debelog crijeva i Parkinsonove bolesti. • Ljudi koji su konzumirali više od jednog slatkog gaziranog pića zaslađenog šećerom dnevno, u odnosu na one koji su konzumirali manje od jednog mjesečno, imali su veći rizik od umiranja od probavnih bolesti. • Ljudi koji su konzumirali više od jednog umjetno zaslađenog gaziranog pića dnevno, u odnosu na one koji su konzumirali manje od jednog mjesečno, imali su veći rizik od umiranja od krvožilnih bolesti poput srčanih bolesti. Prekomjerna upotreba umjetnih zaslađivača
Medicinska savjetnica Vijeća, dr. Keri Peterson, dodala je: "Sigurnost nisko- i beskaloričnih zaslađivača uvijek iznova potvrđuju vodeće regulatorne i vladine agencije širom svijeta." William Dermody Jr., glasnogovornik American Beverage Association-a (Američkog udruženja za pića), ponudio je slično mišljenje. "Bezalkoholna pića je sigurno konzumirati kao dio uravnotežene prehrane, a autori ove studije priznaju da njihova istraživanja ne govore drugačije." Povećani rizik od šećerne bolesti Endokrinologinja dr. Maria Anton međutim smatra da je prekomjerna konzumacija bezalkoholnih pića i drugih napitaka s visokim udjelom šećera i umjetno zaslađenih pića postala pravilo za mnoge ljude. "Oni mogu pridonijeti debljanju i lošoj kontroli šećera u krvi, pogoršavajući postojeća stanja poput dijabetesa", istaknula je. Doktorica Anton nadodaje da nalazi sugeriraju da šećer vjerojatno nije jedini nezdravi sastojak bezalkoholnih pića. "Pacijenti u ovoj studiji koji su redovito konzumirali umjetno zaslađena pića bez šećera također su bili pod povećanim rizikom od smrti", istaknula je. Dijetetičarka Samantha Heller, iz NYU Langone Health medicinskog centra u New Yorku, smatra da mnogi čimbenici mogu pridonijeti vezi između konzumiranja slatkih gaziranih pića i rizika od smrti. Suština je, rekla je, da ljudima nije nužno konzumirati bezalkoholna slatka pića. "Konzumiranje pića slatkog okusa potiče se marketingom i oglašavanjem. Doista ih nema potrebe konzumirati", rekla je Heller, sugerirajući umjesto toga predloženu vodu, seltzer, mineralnu vodu ili čaj. Studija je objavljena 3. rujna u časopisu JAMA Internal Medicine. (Autor: Serena Gordon) Kristina Kalanj, Medikus kreativni laboratorij Webmd.comVEZANI SADRŽAJI |