Posluživanje:
Poslužiti uz šalicu kakoa.
: 40 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Pita od šljiva
Tijesto:
25 dkg oštrog brašna
15 dkg margarina
5 dkg šećera
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica ruma
Smjesa:
10 dkg brašna
1 žličica praška za pecivo
80 dkg šljiva
1 vanilin šećer
10 dkg margarina
Priprema
1. Razvaljati tijesto u namazan i brašnom posut pleh
2. Naslagati polovice šljiva sa kožom dolje, a mesom gore
3. Po složenim šljivama porazmjestiti pripremljenu smjesu
4. Peći na 200°C 30-tak minuta.
Posluživanje.
Poslužiti uz čašu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek želi gđa Sanja Babić, KUZ.hr
Domaći dodatak jelima
S
astav
1 kg crvenog luka
1 kg mrkve
1 kg crvenog /tvrđeg/ paradajza
25 dkg celera /korijen + list/
25 dkg peršina /korijen + list/
25 dkg zelene paprike
25 dkg kelja
Priprema
1. sve samljeti na stroju za mljevenje mesa /veća oka/
2. umješati 1 kg soli
3. dobro sve izmješati i ostaviti da stoji 24 h
4. povremeno promješati i puniti u manje flašice.
Posluživanje
Stavljati u malim količinama u jela za kuhanje.
: 60 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek želi Vam gđa Sonja Babić (KUZ)
Paprike punjene tikvicama
Sastav
2 crvene paprike;
2 izribane tikvice;
100 ml kiselog vrhnja;
limun; ružmarin; timijan; parmezana
Priprema
1. Skuhati tikvice, te naribati.
2. Dodati začine, te promiješajte.
3. Napuniti polovice paprika smjesom.
4. Peći na 220 stupnjeva oko 30 minuta.
Posluživanje
Poslužiti preliveno s vrhnjem.
: 60 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija:
Dobar tek želi UPPT!
Kesten rolada

Sastav
500g očiš.kestena
1 margarin
1dl ruma
25 dg šećera u pr.
1 vanil šećer
100gr čokolade za kuhanje
Priprema
1. Kestene oguliti, skuhati i propasirati.
2. Dodati u smjesu margarina, šećer u prahu, ruma i vanil šećera.
3. Polovicu smjese razmazati na masni papir i razvaljati valjkom.
4. U drugu polovicu smjese rastopiti jednu čokoladu i promješati.
5. Smjesu lagano namazati na već razvaljanu smjesu.
6. Na kraju zarolati i preliti preljevom od čokolade.
Posluživanje
Poslužiti s čašom hladnog mlijeka.
: 60 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Savijača od zelja

Sastav
500g kis. zelja
500 krumpira
8 kora
1 crv. luk
100g ulja
1 sol, papar, crv. paprika
Priprema
Pirjajte sjeckani luk na ulju, dodajte oprano i narezano kiselo zelje, malo crvene paprike.
U drugoj tavici prepržite sitno sjeckani krumpir i na kraju dodajte sol, papar.
Sve to zajedno pomiješajte sa zeljem, zapaprite i zamotajte u savijače.
Posložite savijače u pleh za pečenje, te pospite vrućom vodom koju ste zapaprili.
Savijače stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta.
Posluživanje
Poslužite vruće uz čašu vina.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek želi UPPT.hr!
Jesenska juha

Sastav
1/2 bundeve
1 koraba
1 kelj
1 komorač
1 celer
1 mrkva
začini (lovor, kopar, soja umak)
Priprema
1. Bundevu oguliti, očistiti od koštica i narezati na kockice.
2. Povrće očistiti, narezati i kuhati 20-30 min na laganoj vatri.
3. Dio povrća izmiksati i vratiti natrag u lonac.
4. Dodati začine, žličicu soja umaka, te žličicu bučinog ulja.
Posluživanje
Poslužiti ukrašeno peršinom.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek želi UPPT.hr!
Domaći sladoled

Sastav
1 Mascarpone sir
1 slatko vrhnje
1 jogurt
1 vanil šećer
10 dag čokolade
1 šalica lješnjaka
Priprema
1. pjenasto pomiješati sastojke
2. otopiti čokoladu
3. dodati otopljenu čokoladu
4. dobro promiješati
5. staviti u zamrzivač
Posluživanje
Poslužiti u šalici ukrašeno naribanim lješnjacima.
: 30 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Baklava

Sastav
1/2 kg listova (8 kom)
1/2 kg mljevenih oraha
20 dag šećera
2 dl ulja
3 jaja
1 vrhnje
Priprema
1. pomiješati sastojke
2. mazati list po list
3. na 4. list posipati orahe
4. zadnji list razrezati
5. peći 30 min na 200
6. preliti sa vrućom šećernom vodom
Posluživanje
Poslužiti koso narezane šnite uz šalicu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija: 
Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!
Paprike punjene krumpirom

Sastav
6 paprika
3 krumpira
3 mrkvice
300g riže
1 crveni luk
sol, papar
Priprema
1. paprike oprati i očistiti
2. krumpir oguliti i naribati
3. narezati mrkvicu i luk
4. prodinstati luk i rižu
5. paprike napuniti smjesom
6. peći na 200°C oko 45 min
Posluživanje
Poslužiti preliveno kiselim vrhnjem.
: 60 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Poriluk s rajčicom

Sastav
1 kg svježeg poriluka;
300 g rajčica (pelati iz konzerve);
2 tvrdo kuhana jaja;
20 zelenih maslina;
½ čaše bijelog vina;
1 žlica sjeckanog peršina;
2 žličice maslinovog ulja;
40 g maslaca;
sol, papar;
Priprema
1. poriluk očistite i odstranite zelene dijelove i narežite ga na dulje komadiće
2. pecite na maslinovom ulju s očišćenim i narezanim rajčicama
3. dodajte jušnog temeljca, vino, sol i papar
4. kad omekša dodajte narezane masline i peršin
5. uklonite sa vatre i po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja.
Posluživanje
Jelo ponudite toplo!
: 30 min. složenost:
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek želi UPPT.hr!
Hola kocke

Sastav
6 žumanjaka
6 žlica brašna
6 žlica šećera
1/2 praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
6 bjelanjaka (snijeg)
Krema:
1/2 l Hola šlaga
25 dkg čokolade
Priprema
1. pomiješati sastojke navedenim redom
2. biskvit peći u pećnici na 180C 30min
3. kremu zakuhati na laganoj vatri i preliti
Posluživanje
Poslužiti uz šalicu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija: 
Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!
Čoko keksi

Sastav
600 g brašna
1 jaje
60 ml mlijeka
1 aroma vanilije
400 g maslaca
200 g smeđeg šećera
1 vrećica praška za pecivo
150 g čokoladnih kapljica
Priprema
1. Pomiješati mlijeko, jaje i aromu vanilije.
2. Izmiješati omekšali maslac, šećer i smjesu od jaja.
3. Dodati brašno, prašak za pecivo i čokoladne kapljice.
4. Gotovu smjesu u obliku hrpica stavljati na obložen lim.
5. Peći u zagrijanoj pećnici, na 190°C 13-15 minuta.
Posluživanje
Posluživati uz toplo mlijeko ili čaj.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Fritule

Sastav:
0,5 kg brašna,
1 jaje, 2 žl.šećera,
2 dcl jogurta,
1 pecilni prašak, 1 vanil šećer
naribana limunova korica, cimet
Priprema:
1. Izmiješati sve sastojke.
2. Peći u dubokom vrućem ulju.
3. Ocijediti na kuhinjskom papiru.
Posluživanje:
Poslužiti posuto sitnim šećerom uz šalicu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Pinca
Sastav
1,5 kg brašna,
6 jaje + 2 žutanjak,
2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil šećer
naribana limunova i narančina korica
Priprema
1. kvasac otopiti sa malo mlijeka uz dodatak šećera
2. brašno pomiješati sa kvascem, jajima i žumanjcima
3. dodati šećer, koricu limuna i naranče i ostaviti tijesto da se diže
4. peći na 200C oko sat vremena
Posluživanje
Poslužiti za doručak uz toplo mlijeko ili čaj.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Krafne

Sastav
1 kg brašna,
4 jaje + 1 žutanjak,
2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil šećer
marmelada ili čokoladna krema
Priprema
1. pomiješati sve sastojke
2. ostaviti tijesto da se digne
3. oblikovati krafne rubom čaše
4. peći u dubokom ulju (1 L)
5. puniti džemom ili čokoladom
Posluživanje
Poslužiti posuto sitnim šećerom uz šalicu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija:
Dobar tek!
Slanutak varivo

Sastav
500gr slanutka,
100gr krumpira,
1 mrkva,1 celer
1 žl. ulja, lovor
pelati, papar,sol
Priprema
1. namočiti slanutak večer prije, ocijediti i skuhati (može iz konzerve)
2. na maslinovom ulju prodinstati povrće, dodati skuhani krumpir i vodu
3. dio povrća izmiksati i umiješati nazad, dodati pelate, lovor i začine
Posluživanje
Po želji poslužiti uz dodatak mesa (kobasica, slanina, šunka...)
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija:
Dobar tek!
Pita krumpiruša

Sastav
10 kora
500g krumpira,
2 gl. crv. luka,
1 žl. ulja,vegeta
sol,papar,crv.paprika
Priprema
1.Na zagrijano ulje dodati sjeckani luk, posoliti, te pržiti dok ne omekša.
2.Dodati nasjeckani krumpir, začiniti solju, paprom i paprikom, te pirjati 10-ak minuta.
3.Navlažene kore nadjenuti pripremljenim krumpirom, te zarolati krpom.
4.Role razrezati rubom tanjura i peći na 180°C, oko 20-ak minuta.
5.Prije kraja pečenja zaliti s 1 dcl vruće vode u koju je dodana žlica vegete.
Posluživanje
Poslužiti uz čašu hladnog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kaloričnost: 

kategorija:
Dobar tek!
Kesten torta

Sastojci:
za tijesto:
3 jaja,
3 žl. mlj. oraha,
3 žl. šećera,
3 žl. brašna,
za kremu:
5 žlica šećera,
5 žumanjaka,
4 žlice brašna,
1 L mlijeka,
200 g maslaca,
150 g kesten pirea
Priprema
Tijesto-zamijesiti jaja i šećer, dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo; peći 30 minuta na temperaturi od 180°C.
Krema-šećer i žumanjke pomiješati s brašnom; dodati u toplo mlijeko; kad prokuha maknuti s vatre i ohladiti; kada je krema hladna dodati maslac i kesten pire.
Tijesto premazati kremom od kestena, ukrasiti tučenim slatkim vrhnjem i staviti hladiti u hladnjak.
Posluživanje
Poslužiti s naribanom čokoladom uz čašu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:
Dobar tek!
Pita od jabuka

Sastojci:
za tijesto"
2 jaja,
15 dg maslaca,
15 dg šećera,
30 dg brašna,
1 pecilni prašak,
1 vanil šećer,
malo soli,
za nadjev"
1kg kiselih jabuka,
15 dg šećera,
1 vanil šećer,
1 žl. narib. oraha,
Priprema
- Umutiti jaja sa vanil šećerom i šećerom
- Dodati maslac i prstohvat soli
- Dodati brašno sa pecilnim praškom
- Umijesiti srednje tvrdo tijesto
- Oblikovati u kuglu, zamotati folijom i staviti u hladnjak
- Izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na dva dijela
- Tijesto tanko razvaljati
- Tepsiju obložiti razvaljanim tijestom
- Na tijesto staviti prethodno pripremljeni nadjev
- Drugi komad tijesta složiti po nadjevu
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40 minuta
Nadjev od jabuke:
- Naribati i ocijediti jabuke
- Dodati šećer, vanil šećer, cimet, orahe i koricu limuna
- Sve dobro sjediniti i ravnomjerno rasporediti po tijestu
Posluživanje
Poslužiti posuto sitnim šećerom uz čašu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:
Dobar tek!
Choco muffin
Sastojci (za 12 komada):
"mokra smjesa"
1 jaje ,
125g mlijeka,
125g jogurta,
125g ulja,
"suha smjesa"
250g gl. brašna,
150g sm. šećera,
50g nasjeck. čokolade,
50g nasjeck. lješnjaka,
1 pecilni prašak,
1 žl. sode bikarbone,
1 žl. kakaoa
Priprema
Napraviti svaku smjesu zasebno, pomiješati ih, napuniti papirnate košarice u kalupu do 3/4 visine i peći 20min na 200C.
Posluživanje
Poslužiti s toplim mlijekom.
: 45 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:
Dobar tek!
Rižoto od bundeve
Sastojci:
500 g očišćene bundeve ,
1 šalice riže,
1 l mlijeka,
1/2 glavice luka,
10 g maslaca,
sol, kadulja, mušk. oraščić
Priprema:
- Narezati "meso" bundeve na kocke i pomiješati s lukom i začinima.
- Zakuhati mlijeko, usuti rižu i dodati kockice bundeve.
- Kuhati zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva ne upiju mlijeko.
- U rižoto dodati kockicu-dvije maslaca i pustiti da odstoji.
- Poslužiti toplo ili ohlađeno.
Posluživanje
Poslužiti uz naribani parmezan.
: 45 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Tortilla Mexicana

Sastojci (za 4 osobe):
200 g pilećih prsa ,
100 g crvenog graha,
100 g kukuruza šećerca,
100 g paradajz umaka,
100 g topljivog sira,
1 zelena paprika,
1 chilli papričica,
1 žl. Tabasco umaka
Sastojci za tortille:
200 g brašna,
2 žl. mlake vode,
1 žl. ulja,
1/2 žl. praška za pecivo
Priprema umaka
- Piletinu narezati na trakice, ispeći i ostaviti sa strane.
- Povrće narezati na kockice i ispeći na maslinovom ulju.
- Pomiješati piletinu i povrće u tavi i dodati paradajz umak.
- Začiniti sa soli, paprom, chilli papričicom i Tabasco umakom.
- Smjesom puniti tortilje, dodati naribani sir i zamotati.
Priprema tortilla
- Zamijesiti brašno sa vodom, uljem, praškom za pecivom i soli.
- Podijeliti tijesto u kuglice i razvaljati.
- Peći u tavi bez ulja na laganoj vatri.
Posluživanje
Poslužiti uz hladno pivo (Corona).
: 60 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:

Dobar tek!
Piletina s koprivom
Sastojci (za 4 osobe):
600 g pilećih prsa,
200 g kopriva, 2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica
Priprema
- Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.
- Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.
- Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.
- Žličicom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.
- Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.
- Podlijte vrhnjem, dodajte začine i nastavite pirjati 5min.
Posluživanje
Pileća prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu.
: 45 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:

Dobar tek!
Mediteranske lasagne

Sastojci (za 4 osobe):
400 g mljevenog mesa,
1 mrkva, 1 celer,
pasirana rajčica,
masline, kapare,origano
Bešamel umak:
3 žlice maslaca,
3 žlice brašna,
3 žlice parmezana,
3 dcl mlijeka,
začini (peršin)
1 paket lasagna
Priprema
Mesni nadjev:
- Na ulju popržiti mrkvicu i celer.
- Dodati mljeveno meso i podliti temeljcem.
- Umiješati pasiranu rajčicu, masline, kapare i začine.
Bešamel umak:
- Na maslacu kratko popržiti brašno.
- Zaliti hladnim mlijekom uz miješanje.
- U umak dodati naribani parmezan i sol.
Slaganje lasagna:
- Nauljiti posudu za pećenje i premazati bešamelom.
- Poslagati listove lasagna na dno i staviti nadjev.
- Stavljati naizmjenično listove, nadjev i bešamel.
- Posljednji sloj prekriti bešamelom i naribati parmezan.
- Peći u zagrijanoj pećnici na 200° C oko 30min.
Posluživanje
Poslužiti uz čašu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:
Dobar tek!
Bakalar s krumpirom

Sastojci (za 4 osobe):
400 g bakalara,4 krumpira,
temeljac,b.vino,
maslinovo ulje,
bijeli luk,lovor,
začini (peršin)
Priprema
1. Bakalar ostaviti močiti u vodi preko noći.
2. Staviti kuhati u lonac s hladnom vodom.
3. Skuhati krumpir, oguliti ga i narezati.
4. Kada bakalar omekša, očistiti ga i usitniti.
5. Na ulju propržiti češnjak, dodati bakalar, krumpir, podliti vinom i začiniti.
Posluživanje
Bakalar poslužite posut peršinom.
: 40 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Pureća paella sa kozicama i kukuruzom
Sastojci (za 4 osobe):
200g purećih fileta, 300g kozica
200g riže, 150g graška, 100g kukuruza
200ml pasirane rajčice,
temeljac, vino
maslinovo ulje,
luk,peršin,
začini (šafran)
Priprema
- Puretinu narežite na manje komade, a kozice očistite. Luk i peršin sitno nasjeckajte.
- Na ugrijanom maslinovom ulju ispržite luk i dodajte puretinu. Izvadite je na tanjur i držite na toplome.
- Na preostalom ulju ispržite kozice i narezane oguljene rajčice. Podlijte temeljcem i sve lagano prokuhajte.
- Umaku dodajte puretinu, grašak i kukuruz. Zalijte vinom, dodajte šafran, malo posolite i popaprite.
- Umiješajte kuhanu rižu i peršin te prokuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.
Posluživanje
Paellu poslužite posutu naribanim parmezanom.
: 40 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija:

Dobar tek!
Rižoto od liganja
Sastojci:
1kg liganja,
1/2kg riže,
250ml pasirane rajčice,
riblji temeljac,
maslinovo ulje,
vino,peršin,
začini
Priprema
1. na zagrijano maslinovo ulje staviti lignje
2. podliti temeljcem i pirjati 20min
3. dodati pasiranu rajčicu, sol, papar, peršin
3. skuhati rižu "al dente"
4. dodati rižu lignjama, podliti vinom
5. zajedno pirjati par minuta
Posluživanje
Poslužiti ukrašeno peršinom uz naribani parmezan.
: 20 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
File morskog psa u bijelom vinu

Sastojci:
morski pas,
krumpir,
maslinovo ulje,
bijelo vino,
limun,peršin,
začini
Priprema:
file morskog psa posoliti i popržiti na maslinovom ulju, zatim zaliti s bijelim vinom, te pustiti da malo prokuha; istovremeno skuhati krumpir, te poslužiti zajedno ukrašeno limunom i peršinom
: 20 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Penne s piletinom i gljivama na gorgonzoli
Sastojci:
penne,
pileći file,
šampinjoni,
biljno vrhnje,
gorgonzola,
začini
Priprema:
piletinu narezati na kockice, popržiti na maslinovom ulju, dodati sitno nasjeckane šampinjone, prodinstati, zaliti s vrhnjem za kuhanje; dodati naribanu gorgonzolu i začine; dodati kuhane penne, pustiti da prokuha, ukrasiti s peršinom i poslužiti
: 20 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Rižoto plodovi mora

Sastojci:
riža,
plodovi mora,
rajčica pelati,
bijelo vino,
riblji temeljac,
začini,
češnjak
Priprema:
plodove mora kratko prodinstati na češnjaku i maslinovom ulju, zatim zaliti sa temeljcem, dodati rajčica pelate, začine, bijelo vino te kuhanu rižu; kratko pustiti da prokuha, ukrasiti francuskim peršinom te poslužiti
: 20 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Piletina s artičokama

Sastojci:
pileći file,
srce artičoke,
soja umak,
luk, začini
pileći temeljac
Priprema:
pileći file prerezati, potući, posoliti, ispeći na vrućoj tavi; nakon toga dodati sitno nasjeckan luk, kratko ga proržiti, dodati sojin umak, zaliti temeljcem, te dodati srce artičoke i začine po želji; kratko prokuhati, ukrasiti s mini rajčicom te poslužiti
: 20 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Pečena pastrva na žaru s blitvom
Sastojci:
pastrva,
blitva,
češnjak,
peršin,
maslinovo ulje
Priprema:
pastrvu očistiti, posoliti i pokapati maslinovim uljem; položiti na žar, okrenuti i maknuti kada je pečena, servirati s blitvom začinjenom češnjakom i ukrasiti peršinom
: 20 min. složenost: 
kaloričnost: 
kategorija: 
Dobar tek!
