Posluživanje:
Poslužiti uz šalicu kakoa.
: 40 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Pita od šljiva
Tijesto:
25 dkg oštrog brašna
15 dkg margarina
5 dkg še?era
2-3 žlice kiselog vrhnja
1 žlica ruma
Smjesa:
10 dkg brašna
1 žli?ica praška za pecivo
80 dkg šljiva
1 vanilin še?er
10 dkg margarina
Priprema
1. Razvaljati tijesto u namazan i brašnom posut pleh
2. Naslagati polovice šljiva sa kožom dolje, a mesom gore
3. Po složenim šljivama porazmjestiti pripremljenu smjesu
4. Pe?i na 200°C 30-tak minuta.
Posluživanje.
Poslužiti uz ?ašu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek želi g?a Sanja Babi?, KUZ.hr
Doma?i dodatak jelima
S
astav
1 kg crvenog luka
1 kg mrkve
1 kg crvenog /tvr?eg/ paradajza
25 dkg celera /korijen + list/
25 dkg peršina /korijen + list/
25 dkg zelene paprike
25 dkg kelja
Priprema
1. sve samljeti na stroju za mljevenje mesa /ve?a oka/
2. umješati 1 kg soli
3. dobro sve izmješati i ostaviti da stoji 24 h
4. povremeno promješati i puniti u manje flašice.
Posluživanje
Stavljati u malim koli?inama u jela za kuhanje.
: 60 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek želi Vam g?a Sonja Babi? (KUZ)
Paprike punjene tikvicama
Sastav
2 crvene paprike;
2 izribane tikvice;
100 ml kiselog vrhnja;
limun; ružmarin; timijan; parmezana
Priprema
1. Skuhati tikvice, te naribati.
2. Dodati za?ine, te promiješajte.
3. Napuniti polovice paprika smjesom.
4. Pe?i na 220 stupnjeva oko 30 minuta.
Posluživanje
Poslužiti preliveno s vrhnjem.
: 60 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija:
Dobar tek želi UPPT!
Kesten rolada

Sastav
500g o?iš.kestena
1 margarin
1dl ruma
25 dg še?era u pr.
1 vanil še?er
100gr ?okolade za kuhanje
Priprema
1. Kestene oguliti, skuhati i propasirati.
2. Dodati u smjesu margarina, še?er u prahu, ruma i vanil še?era.
3. Polovicu smjese razmazati na masni papir i razvaljati valjkom.
4. U drugu polovicu smjese rastopiti jednu ?okoladu i promješati.
5. Smjesu lagano namazati na ve? razvaljanu smjesu.
6. Na kraju zarolati i preliti preljevom od ?okolade.
Posluživanje
Poslužiti s ?ašom hladnog mlijeka.
: 60 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Savija?a od zelja

Sastav
500g kis. zelja
500 krumpira
8 kora
1 crv. luk
100g ulja
1 sol, papar, crv. paprika
Priprema
Pirjajte sjeckani luk na ulju, dodajte oprano i narezano kiselo zelje, malo crvene paprike.
U drugoj tavici prepržite sitno sjeckani krumpir i na kraju dodajte sol, papar.
Sve to zajedno pomiješajte sa zeljem, zapaprite i zamotajte u savija?e.
Posložite savija?e u pleh za pe?enje, te pospite vru?om vodom koju ste zapaprili.
Savija?e stavite u pe?nicu na 180 stupnjeva i pecite 20 minuta.
Posluživanje
Poslužite vru?e uz ?ašu vina.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek želi UPPT.hr!
Jesenska juha

Sastav
1/2 bundeve
1 koraba
1 kelj
1 komora?
1 celer
1 mrkva
za?ini (lovor, kopar, soja umak)
Priprema
1. Bundevu oguliti, o?istiti od koštica i narezati na kockice.
2. Povr?e o?istiti, narezati i kuhati 20-30 min na laganoj vatri.
3. Dio povr?a izmiksati i vratiti natrag u lonac.
4. Dodati za?ine, žli?icu soja umaka, te žli?icu bu?inog ulja.
Posluživanje
Poslužiti ukrašeno peršinom.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek želi UPPT.hr!
Doma?i sladoled

Sastav
1 Mascarpone sir
1 slatko vrhnje
1 jogurt
1 vanil še?er
10 dag ?okolade
1 šalica lješnjaka
Priprema
1. pjenasto pomiješati sastojke
2. otopiti ?okoladu
3. dodati otopljenu ?okoladu
4. dobro promiješati
5. staviti u zamrziva?
Posluživanje
Poslužiti u šalici ukrašeno naribanim lješnjacima.
: 30 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Baklava

Sastav
1/2 kg listova (8 kom)
1/2 kg mljevenih oraha
20 dag še?era
2 dl ulja
3 jaja
1 vrhnje
Priprema
1. pomiješati sastojke
2. mazati list po list
3. na 4. list posipati orahe
4. zadnji list razrezati
5. pe?i 30 min na 200
6. preliti sa vru?om še?ernom vodom
Posluživanje
Poslužiti koso narezane šnite uz šalicu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija: 
Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!
Paprike punjene krumpirom

Sastav
6 paprika
3 krumpira
3 mrkvice
300g riže
1 crveni luk
sol, papar
Priprema
1. paprike oprati i o?istiti
2. krumpir oguliti i naribati
3. narezati mrkvicu i luk
4. prodinstati luk i rižu
5. paprike napuniti smjesom
6. pe?i na 200°C oko 45 min
Posluživanje
Poslužiti preliveno kiselim vrhnjem.
: 60 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Poriluk s raj?icom

Sastav
1 kg svježeg poriluka;
300 g raj?ica (pelati iz konzerve);
2 tvrdo kuhana jaja;
20 zelenih maslina;
˝ ?aše bijelog vina;
1 žlica sjeckanog peršina;
2 žli?ice maslinovog ulja;
40 g maslaca;
sol, papar;
Priprema
1. poriluk o?istite i odstranite zelene dijelove i narežite ga na dulje komadi?e
2. pecite na maslinovom ulju s o?iš?enim i narezanim raj?icama
3. dodajte jušnog temeljca, vino, sol i papar
4. kad omekša dodajte narezane masline i peršin
5. uklonite sa vatre i po vrhu naslažite ploške tvrdo kuhanih jaja.
Posluživanje
Jelo ponudite toplo!
: 30 min. složenost:
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek želi UPPT.hr!
Hola kocke

Sastav
6 žumanjaka
6 žlica brašna
6 žlica še?era
1/2 praška za pecivo
3 žlice kakaa
1 dcl mlijeka
1 dcl ulja
6 bjelanjaka (snijeg)
Krema:
1/2 l Hola šlaga
25 dkg ?okolade
Priprema
1. pomiješati sastojke navedenim redom
2. biskvit pe?i u pe?nici na 180C 30min
3. kremu zakuhati na laganoj vatri i preliti
Posluživanje
Poslužiti uz šalicu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija: 
Dobar tek želi Ivana D. (Našice)!
?oko keksi

Sastav
600 g brašna
1 jaje
60 ml mlijeka
1 aroma vanilije
400 g maslaca
200 g sme?eg še?era
1 vre?ica praška za pecivo
150 g ?okoladnih kapljica
Priprema
1. Pomiješati mlijeko, jaje i aromu vanilije.
2. Izmiješati omekšali maslac, še?er i smjesu od jaja.
3. Dodati brašno, prašak za pecivo i ?okoladne kapljice.
4. Gotovu smjesu u obliku hrpica stavljati na obložen lim.
5. Pe?i u zagrijanoj pe?nici, na 190°C 13-15 minuta.
Posluživanje
Posluživati uz toplo mlijeko ili ?aj.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Fritule

Sastav:
0,5 kg brašna,
1 jaje, 2 žl.še?era,
2 dcl jogurta,
1 pecilni prašak, 1 vanil še?er
naribana limunova korica, cimet
Priprema:
1. Izmiješati sve sastojke.
2. Pe?i u dubokom vru?em ulju.
3. Ocijediti na kuhinjskom papiru.
Posluživanje:
Poslužiti posuto sitnim še?erom uz šalicu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Pinca
Sastav
1,5 kg brašna,
6 jaje + 2 žutanjak,
2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil še?er
naribana limunova i naran?ina korica
Priprema
1. kvasac otopiti sa malo mlijeka uz dodatak še?era
2. brašno pomiješati sa kvascem, jajima i žumanjcima
3. dodati še?er, koricu limuna i naran?e i ostaviti tijesto da se diže
4. pe?i na 200C oko sat vremena
Posluživanje
Poslužiti za doru?ak uz toplo mlijeko ili ?aj.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija: 
Dobar tek!
Krafne

Sastav
1 kg brašna,
4 jaje + 1 žutanjak,
2 dcl mlijeka,1 dcl ulja
1 pecilni prašak, 1 vanil še?er
marmelada ili ?okoladna krema
Priprema
1. pomiješati sve sastojke
2. ostaviti tijesto da se digne
3. oblikovati krafne rubom ?aše
4. pe?i u dubokom ulju (1 L)
5. puniti džemom ili ?okoladom
Posluživanje
Poslužiti posuto sitnim še?erom uz šalicu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija:
Dobar tek!
Slanutak varivo

Sastav
500gr slanutka,
100gr krumpira,
1 mrkva,1 celer
1 žl. ulja, lovor
pelati, papar,sol
Priprema
1. namo?iti slanutak ve?er prije, ocijediti i skuhati (može iz konzerve)
2. na maslinovom ulju prodinstati povr?e, dodati skuhani krumpir i vodu
3. dio povr?a izmiksati i umiješati nazad, dodati pelate, lovor i za?ine
Posluživanje
Po želji poslužiti uz dodatak mesa (kobasica, slanina, šunka...)
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija:
Dobar tek!
Pita krumpiruša

Sastav
10 kora
500g krumpira,
2 gl. crv. luka,
1 žl. ulja,vegeta
sol,papar,crv.paprika
Priprema
1.Na zagrijano ulje dodati sjeckani luk, posoliti, te pržiti dok ne omekša.
2.Dodati nasjeckani krumpir, za?initi solju, paprom i paprikom, te pirjati 10-ak minuta.
3.Navlažene kore nadjenuti pripremljenim krumpirom, te zarolati krpom.
4.Role razrezati rubom tanjura i pe?i na 180°C, oko 20-ak minuta.
5.Prije kraja pe?enja zaliti s 1 dcl vru?e vode u koju je dodana žlica vegete.
Posluživanje
Poslužiti uz ?ašu hladnog mlijeka.
: 45 min. složenost:
kalori?nost: 

kategorija:
Dobar tek!
Kesten torta

Sastojci:
za tijesto:
3 jaja,
3 žl. mlj. oraha,
3 žl. še?era,
3 žl. brašna,
za kremu:
5 žlica še?era,
5 žumanjaka,
4 žlice brašna,
1 L mlijeka,
200 g maslaca,
150 g kesten pirea
Priprema
Tijesto-zamijesiti jaja i še?er, dodati mljevene orahe, brašno i prašak za pecivo; pe?i 30 minuta na temperaturi od 180°C.
Krema-še?er i žumanjke pomiješati s brašnom; dodati u toplo mlijeko; kad prokuha maknuti s vatre i ohladiti; kada je krema hladna dodati maslac i kesten pire.
Tijesto premazati kremom od kestena, ukrasiti tu?enim slatkim vrhnjem i staviti hladiti u hladnjak.
Posluživanje
Poslužiti s naribanom ?okoladom uz ?ašu toplog mlijeka.
: 45 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:
Dobar tek!
Pita od jabuka

Sastojci:
za tijesto"
2 jaja,
15 dg maslaca,
15 dg še?era,
30 dg brašna,
1 pecilni prašak,
1 vanil še?er,
malo soli,
za nadjev"
1kg kiselih jabuka,
15 dg še?era,
1 vanil še?er,
1 žl. narib. oraha,
Priprema
- Umutiti jaja sa vanil še?erom i še?erom
- Dodati maslac i prstohvat soli
- Dodati brašno sa pecilnim praškom
- Umijesiti srednje tvrdo tijesto
- Oblikovati u kuglu, zamotati folijom i staviti u hladnjak
- Izvaditi tijesto iz hladnjaka, podijeliti ga na dva dijela
- Tijesto tanko razvaljati
- Tepsiju obložiti razvaljanim tijestom
- Na tijesto staviti prethodno pripremljeni nadjev
- Drugi komad tijesta složiti po nadjevu
- Pe?i u prethodno zagrijanoj pe?nici na 180°C oko 40 minuta
Nadjev od jabuke:
- Naribati i ocijediti jabuke
- Dodati še?er, vanil še?er, cimet, orahe i koricu limuna
- Sve dobro sjediniti i ravnomjerno rasporediti po tijestu
Posluživanje
Poslužiti posuto sitnim še?erom uz ?ašu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:
Dobar tek!
Choco muffin
Sastojci (za 12 komada):
"mokra smjesa"
1 jaje ,
125g mlijeka,
125g jogurta,
125g ulja,
"suha smjesa"
250g gl. brašna,
150g sm. še?era,
50g nasjeck. ?okolade,
50g nasjeck. lješnjaka,
1 pecilni prašak,
1 žl. sode bikarbone,
1 žl. kakaoa
Priprema
Napraviti svaku smjesu zasebno, pomiješati ih, napuniti papirnate košarice u kalupu do 3/4 visine i pe?i 20min na 200C.
Posluživanje
Poslužiti s toplim mlijekom.
: 45 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:
Dobar tek!
Rižoto od bundeve
Sastojci:
500 g o?iš?ene bundeve ,
1 šalice riže,
1 l mlijeka,
1/2 glavice luka,
10 g maslaca,
sol, kadulja, mušk. oraš?i?
Priprema:
- Narezati "meso" bundeve na kocke i pomiješati s lukom i za?inima.
- Zakuhati mlijeko, usuti rižu i dodati kockice bundeve.
- Kuhati zajedno na laganoj vatri dok riža i bundeva ne upiju mlijeko.
- U rižoto dodati kockicu-dvije maslaca i pustiti da odstoji.
- Poslužiti toplo ili ohla?eno.
Posluživanje
Poslužiti uz naribani parmezan.
: 45 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Tortilla Mexicana

Sastojci (za 4 osobe):
200 g pile?ih prsa ,
100 g crvenog graha,
100 g kukuruza še?erca,
100 g paradajz umaka,
100 g topljivog sira,
1 zelena paprika,
1 chilli papri?ica,
1 žl. Tabasco umaka
Sastojci za tortille:
200 g brašna,
2 žl. mlake vode,
1 žl. ulja,
1/2 žl. praška za pecivo
Priprema umaka
- Piletinu narezati na trakice, ispe?i i ostaviti sa strane.
- Povr?e narezati na kockice i ispe?i na maslinovom ulju.
- Pomiješati piletinu i povr?e u tavi i dodati paradajz umak.
- Za?initi sa soli, paprom, chilli papri?icom i Tabasco umakom.
- Smjesom puniti tortilje, dodati naribani sir i zamotati.
Priprema tortilla
- Zamijesiti brašno sa vodom, uljem, praškom za pecivom i soli.
- Podijeliti tijesto u kuglice i razvaljati.
- Pe?i u tavi bez ulja na laganoj vatri.
Posluživanje
Poslužiti uz hladno pivo (Corona).
: 60 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:

Dobar tek!
Piletina s koprivom
Sastojci (za 4 osobe):
600 g pile?ih prsa,
200 g kopriva, 2 jaja,
100 ml vrhnja za kuhanje,
1 žl krušnih mrvica
Priprema
- Oprane koprive kratko prokuhajte, ocijedite i nasjeckajte.
- Koprivi dodajte jaja i mrvice, pa sve dobro izmiješajte.
- Piletinu uzdužno zarežite i napravite otvor za nadjevanje.
- Žli?icom nadjenite prsa nadjevom od kopriva.
- Uvaljajte piletinu u brašno i pecite na ulju 10-15min.
- Podlijte vrhnjem, dodajte za?ine i nastavite pirjati 5min.
Posluživanje
Pile?a prsa narežite, prelijte umakom i poslužite uz pržene krokete ili rižu.
: 45 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:

Dobar tek!
Mediteranske lasagne

Sastojci (za 4 osobe):
400 g mljevenog mesa,
1 mrkva, 1 celer,
pasirana raj?ica,
masline, kapare,origano
Bešamel umak:
3 žlice maslaca,
3 žlice brašna,
3 žlice parmezana,
3 dcl mlijeka,
za?ini (peršin)
1 paket lasagna
Priprema
Mesni nadjev:
- Na ulju popržiti mrkvicu i celer.
- Dodati mljeveno meso i podliti temeljcem.
- Umiješati pasiranu raj?icu, masline, kapare i za?ine.
Bešamel umak:
- Na maslacu kratko popržiti brašno.
- Zaliti hladnim mlijekom uz miješanje.
- U umak dodati naribani parmezan i sol.
Slaganje lasagna:
- Nauljiti posudu za pe?enje i premazati bešamelom.
- Poslagati listove lasagna na dno i staviti nadjev.
- Stavljati naizmjeni?no listove, nadjev i bešamel.
- Posljednji sloj prekriti bešamelom i naribati parmezan.
- Pe?i u zagrijanoj pe?nici na 200° C oko 30min.
Posluživanje
Poslužiti uz ?ašu toplog mlijeka.
: 60 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:
Dobar tek!
Bakalar s krumpirom

Sastojci (za 4 osobe):
400 g bakalara,4 krumpira,
temeljac,b.vino,
maslinovo ulje,
bijeli luk,lovor,
za?ini (peršin)
Priprema
1. Bakalar ostaviti mo?iti u vodi preko no?i.
2. Staviti kuhati u lonac s hladnom vodom.
3. Skuhati krumpir, oguliti ga i narezati.
4. Kada bakalar omekša, o?istiti ga i usitniti.
5. Na ulju propržiti ?ešnjak, dodati bakalar, krumpir, podliti vinom i za?initi.
Posluživanje
Bakalar poslužite posut peršinom.
: 40 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Pure?a paella sa kozicama i kukuruzom
Sastojci (za 4 osobe):
200g pure?ih fileta, 300g kozica
200g riže, 150g graška, 100g kukuruza
200ml pasirane raj?ice,
temeljac, vino
maslinovo ulje,
luk,peršin,
za?ini (šafran)
Priprema
- Puretinu narežite na manje komade, a kozice o?istite. Luk i peršin sitno nasjeckajte.
- Na ugrijanom maslinovom ulju ispržite luk i dodajte puretinu. Izvadite je na tanjur i držite na toplome.
- Na preostalom ulju ispržite kozice i narezane oguljene raj?ice. Podlijte temeljcem i sve lagano prokuhajte.
- Umaku dodajte puretinu, grašak i kukuruz. Zalijte vinom, dodajte šafran, malo posolite i popaprite.
- Umiješajte kuhanu rižu i peršin te prokuhajte oko 15 minuta na laganoj vatri.
Posluživanje
Paellu poslužite posutu naribanim parmezanom.
: 40 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija:

Dobar tek!
Rižoto od liganja
Sastojci:
1kg liganja,
1/2kg riže,
250ml pasirane raj?ice,
riblji temeljac,
maslinovo ulje,
vino,peršin,
za?ini
Priprema
1. na zagrijano maslinovo ulje staviti lignje
2. podliti temeljcem i pirjati 20min
3. dodati pasiranu raj?icu, sol, papar, peršin
3. skuhati rižu "al dente"
4. dodati rižu lignjama, podliti vinom
5. zajedno pirjati par minuta
Posluživanje
Poslužiti ukrašeno peršinom uz naribani parmezan.
: 20 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
File morskog psa u bijelom vinu

Sastojci:
morski pas,
krumpir,
maslinovo ulje,
bijelo vino,
limun,peršin,
za?ini
Priprema:
file morskog psa posoliti i popržiti na maslinovom ulju, zatim zaliti s bijelim vinom, te pustiti da malo prokuha; istovremeno skuhati krumpir, te poslužiti zajedno ukrašeno limunom i peršinom
: 20 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Penne s piletinom i gljivama na gorgonzoli
Sastojci:
penne,
pile?i file,
šampinjoni,
biljno vrhnje,
gorgonzola,
za?ini
Priprema:
piletinu narezati na kockice, popržiti na maslinovom ulju, dodati sitno nasjeckane šampinjone, prodinstati, zaliti s vrhnjem za kuhanje; dodati naribanu gorgonzolu i za?ine; dodati kuhane penne, pustiti da prokuha, ukrasiti s peršinom i poslužiti
: 20 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Rižoto plodovi mora

Sastojci:
riža,
plodovi mora,
raj?ica pelati,
bijelo vino,
riblji temeljac,
za?ini,
?ešnjak
Priprema:
plodove mora kratko prodinstati na ?ešnjaku i maslinovom ulju, zatim zaliti sa temeljcem, dodati raj?ica pelate, za?ine, bijelo vino te kuhanu rižu; kratko pustiti da prokuha, ukrasiti francuskim peršinom te poslužiti
: 20 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Piletina s arti?okama

Sastojci:
pile?i file,
srce arti?oke,
soja umak,
luk, za?ini
pile?i temeljac
Priprema:
pile?i file prerezati, potu?i, posoliti, ispe?i na vru?oj tavi; nakon toga dodati sitno nasjeckan luk, kratko ga proržiti, dodati sojin umak, zaliti temeljcem, te dodati srce arti?oke i za?ine po želji; kratko prokuhati, ukrasiti s mini raj?icom te poslužiti
: 20 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
Pe?ena pastrva na žaru s blitvom
Sastojci:
pastrva,
blitva,
?ešnjak,
peršin,
maslinovo ulje
Priprema:
pastrvu o?istiti, posoliti i pokapati maslinovim uljem; položiti na žar, okrenuti i maknuti kada je pe?ena, servirati s blitvom za?injenom ?ešnjakom i ukrasiti peršinom
: 20 min. složenost: 
kalori?nost: 
kategorija: 
Dobar tek!
