Nutricionist |
![]() |
Nedjelja, 05 Srpanj 2009 18:31 | |
S a d r ž a j Vegetarijanstvo i bjelančevine
Pitanje: Čula sam da ako piješ crno vino tijekom menstruacije, krvarenje je dugotrajnije i jače, pa me zanima da li je to točno? Odgovor: Menstruacija je odbacivanje odljuštene sluznice maternice s neoplođenim jajašcem koje se događa u redovitim mjesečnim ciklusima od 28 dana, iako mogu trajati od 25 do 35 dana, dok samo menstrualno krvarenje traje 3-7 dana. Gubitak krvi po ciklusu varira od 100 do 300 ml (prosječno 200 ml). Znanstveno nije utvrđeno da konzumiranje crvenog ili bijelog vina utječe na duljinu i trajanje ciklusa.
Pitanje: Visoka sam 165 i imam 46 kg. Molila bih savjet kako se udebljati, nekakav sastav jelovnika ili nešto što bi mi moglo pomoći. Odgovor: Omjer visine i težine (165/46) daje ITM ispod 20 (16,5) što ukazuje na mršavost. Da bi se udebljali trebate u prehranu pored 3 glavna obroka dodati i 2 međuobroka, obavezno doručkovati (npr. žitarice s punomasnim mlijekom), za
Pitanje: Dečko i ja se neredovito hranimo u studentskoj kantini, pa je smršavio na 55kg, što mi se čini da je premalo na njegovu visinu od 1,80cm, a bojim se da je zbog toga i sklon virozama. Odgovor: Omjer visine i težine (1,80 i 55kg) za muškarca predstavlja pothranjenost (BMI 16, normalno 20-25) što tijekom dužeg razdoblja može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica kao što su pad energije, slabljenje imuniteta i učestalost infekcija, a nerijetke su probavne poteškoće (bolovi u trbuhu, naduvenost, otežana stolica), te slabljenje intelektualnih sposobnosti. U ovakvim slučajevima preporučljivo je uvesti redovite obroke, osobito doručka (mliječni proizvodi, žitarice), zatim ručka (meso i riba kao izvor proteina, krumpir i riža kao ugljikohidrata, te salate) i večere (čaj, keksi) uz dodatak vitamina i minerala (voće i povrće).
Pitanje: Nedavno sam imala operaciju čira na želucu i nastojim se hraniti zdravo, ali izgleda da mi je prehrana jednolična, pa vas molim za savjet. Odgovor: Nakon operacije želučanog čira (ulcus duodeni) poželjno je jesti malo, ali redovito pretežno kuhanu hranu, a izbjegavati prženu i konzerviranu. Od mesa preporučljiva je piletina, te riba uz prilog kuhani krumpir, riža, te tjestenina. Poželjno je zeleno povrće poput graška, brokule, blitve uz dodatak maslinovog ulja, a za desert voćni kompot. Uputno je izbjegavati masnu hranu, ljutu i vruću, te kavu, alkohol i cigarete.
Pitanje: Sada u proljeće primjećujem da imam par kilograma više, pa bi htjela to srediti laganijom prehranom jer mislim da se u obitelji dosta loše hranimo, sa puno mesa, a djeca jako vole slatko. Odgovor: U vrijeme proljeća preporučuje se nisko kalorična prehrana za razliku od dosadašnje zimske kako bi se organizam oslobodio nakupljenih toksina uslijed mirovanja. Poželjno je uvesti više voća i povrća, osobito sezonskog, poput poriluka, kuhanog i sa dodatkom maslinovog ulja radi boljeg iskorištavanja vitamina i minerala. Piti dosta tekućine, minimalno 1,5-2L prirodne vode, čajeva ili voćnih napitaka. Djeci ponuditi sušeno voće poput marelica, grožđica i brusnica ili orašara npr. badema, lješnjaka i pistacija. Pronađite vremena za redovitu rekreaciju neophodnu za regulaciju tjelesne težine.
Vegetarijanstvo i bjelančevine Odgovor: Vegetarijanska prehrana izbjegava životinjske bjelančevine i zamjenjuje ih biljnima poput soje (tofu, tempeh, natto), zatim seitan tzv. "pšenično meso", kao i gljive (šampinjoni, bukovače, vrganji), a važan je i pravilan unos žitarica i mahunarki. Preporučamo lakto-vegetarijansku prehranu s mlječnih proizvodima (kiselo mlijeko, jogurt, vrhnje), te svakodnevno uzimanje voća i povrća, osobito sezonskog kako biste bili sigurni da uz studentsku prehranu imate dovoljno bjelančevina i energije za rad. Pitanje: U visokoj sam životnoj dobi i dijagnosticirana mi je osteopenija. Zanima me koje namirnice su bogate kalcijem kako bi ojačala kosti? Odgovor: Osteopenija predstavlja blaži oblik osteoporoze, smanjene gustoće kostiju koja se dijagnosticira metodom denzitometrije. Glavni građevni element kostiju je kalcij koji je zastupljen u mlijeku i mliječnim proizvodima (jogurt, vrhnje, sir...), zelenom lisnatom povrću (špinat, blitva...), orašarima (badem, lješnjaci...) i drugdje. Dnevna potreba kalcija je 1000mg, a za starije osobe 1200mg, te po potrebi koristite tablete kalcija, u kombinaciji s magnezijem. |