Naslovnica
23.4.2019.

Doktori

Doktori odgovaraju:

Neplodnost

 

Doktori

Najnovije

Slika
5. Psihofest

PSIHOFEST - festival popularizacije psihologije održava se u nedjelju, 14. travnja 2019. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u... Više...
Slika
Detoksikacija jetre

Detoksikacija jetre provodi se u svrhu "čišćenja" s ciljem regeneracije stanica jetre ako postoje oštećenja uslijed... Više...
Slika
Utrka "To nisu samo ženske stvari"

U subotu 25. svibnja 2019. od 10 do 14 sati na Bundeku, Udruga "SVE za NJU" po drugi put organizira utrku "To nisu samo ženske... Više...
Slika
"Priče iz daljina" Boris Rukavina

Pozivamo vas na predstavljanje knjige "Priče iz daljina" Borisa Rukavine koje će se održati 23.04. u 19h u Knjižnici Prečko.... Više...
Slika
Radionica "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik"

Pozivamo vas na radionicu mr.sc. Jadranke Lukete "Pčelinji propolis-prirodni antibiotik" koja će se održati u subotu, 27.04.... Više...
Slika
Sve opasnosti "Selfia"

Autofotografiranje ili "selfies" na modernim medijama je štetno te čine mlade ranjivima i podložnima maltretiranju, tvrdi... Više...
Slika
Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen (Odense, 2. travnja 1805. - Kopenhagen, 4. kolovoza 1875.) je svjetski slavan danski pisac bajki, među... Više...
Slika
"Svi za Milu"

Cijela Hrvatska nastavlja prikupljati sredstva potrebna za liječenje djevojčice Mile Rončević. Kako doznajemo, zasad je... Više...

Indeks tjelesne mase

Height

Weight



Nutrition Calorie Counter

Promo box

Baner
Baner
Baner
Baner
Home Novosti Dan planeta Zemlje
Dan planeta Zemlje PDF Ispis E-mail
Novosti
Utorak, 21 Travanj 2009 09:51

climatechangeAktivisti udruge Prijatelji životinja u srijedu, 22. travnja na Dan planeta Zemlje na Trgu Petra Preradovića u 12 sati uz prigodni informativni štand postaviti simboličan prikaz utjecaja mesne industrije na globalno zatopljenje. Građani će moći potpisati peticije, dobiti brošuru 'Stočarska industrija i klima - Europska unija loše čini gorim' koju su napisali švedski zastupnik Europskog parlamenta Jens Holm i novinar Toivo Jokkala.

Kako bi osvijestili građane o povezanosti prehrane namirnicama životinjskoga podrijetla i ekoloških katastrofa, na informativnom štandu dijelit će se edukativni letci koje je udruga Prijatelji životinja tiskala u suradnji s organizacijom Greenpeace, te će se najavljivati film 'Meat the Truth' koji će biti premijerno prikazan 2. svibnja u kinu KIC-a u Preradovićevoj 5.

U organizaciji Zelene akcije 25. travnja, na Zrinjevcu, održat će se predstavljanje proizvođača ekološki uzgojenih proizvoda, a udruga Prijatelji životinja pripremit će degustaciju veganskog eko-čušpajza u 12 sati kako bi zainteresiranim građanima približila bezmesni način prehrane koji štiti okoliš, životinje i ljudsko zdravlje.

U javnosti se premalo zna o utjecaju mesne industrije na globalno zatopljenje. Mesna prehrana je na prvom mjestu uzročnika globalnog zatopljenja. UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) još 2006. godine objavila je Izvješće u kojem stoji da uzgoj stoke generira 18% stakleničkih plinova što je više od cjelokupnog svjetskog prometa koji emitira 16% stakleničkih plinova.

globalnozatopljenje

Metan, dušični oksid i industrijski plinovi bitni su plinovi efekta staklenika. Glavni izvori metana proizlaze iz uzgoja životinja odnosno stočarstva i sječe šuma zbog novih površina za ispašu i poljodjelstvo. Stočarstvo je također glavni uzrok nastanka dušičnog oksida. Svaki kilogram proizvedenog mesa uzrokuje oslobađanje stakleničkih plinova čiji je učinak istovjetan učinku tri do četiri kilograma CO2.

 

 

Velike količine energije potrošene za proizvodnju umjetnog gnojiva, sječa prašuma za pašnjake i uzgoj hrane za stoku, te velike količine metana oslobođenog iz balege zajedno stavljaju mesnu industriju na prvo mjesto uzročnika globalnog zatopljenja.

Imati meso za jelo ne vrijedi mijenjanja svjetske klime, ubijanja životinja – kako svinja tako i polarnih medvjeda – pa i nas samih.

www.prijatelji-zivotinja.hr

facebook  youtube

 

Share
 
Copyright © 2019 Medikus - Medicinski magazin. Sva prava pridržana.