Aspartam-slatki ubojica |
![]() |
Medicina |
Ponedjeljak, 26 Travanj 2010 08:58 |
Aspartam je stručno ime za umjetni šećer, poznat i pod zaštićenim imenima NutraSweet, Equal, Spoonful, Equal-Measure itd. koji je slučajno otkriven 1965.g. kada je James Schlatter, kemičar kompanije G. D. Searle, testirao lijek protiv čira na želucu. Godine 1981.g. je aspartam odobren za upotrebu u prehrani, a za zaslađivanje gaziranih pića dvije godine kasnije. Kompanija Monsanto kupila jec1985.g. kompaniju G. D. Searle, koju je potom razdijelila na dvije samostalne sestrinske tvrtke, Searle Pharmaceuticals i NutraSweet Company. Aspartam je krivac za više od 75% negativnih reakcija na prehrambene aditive, koje prijavljuju FDA. Mnoge od tih reakcija su veoma ozbiljne, kao epileptični napadi, pa čak i smrt, što je bilo moguće pročitati još 1994.g. u izvještaju Američkog ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Sastav aspartama
London Evening Standard izvještava 2005.g. o kliničkim pacijentima koji su bili na ivici ludila zbog nesanice, tjeskobe i teškoća sa razmišljanjem, čije se stanje nevjerojatno poboljšalo, po prestanku uzimanja proizvoda koji sadrže aspartam. Istraživanja sa Harwardu iz 1994.g. su dijetne napitke povezala sa lomovima kostiju kod djevojčica u pubertetu. Vodič prehrambenih dodataka, koji je izdao Northern Allergy Centre iz Australije, pod imenom aspartam navodi samo: "Aspartam ima previše štetniog djelovanja, da bi ih nabrajali u ovom popisu." "Light" proizvodi
On je u izuzetno širokoj upotrebi u suvremenoj ishrani, usprkos tome što uzrokuje zabrinjavajuće simptome, od gubitka pamćenja, pa sve do tumora na mozgu. FDA (američka uprava za hranu i lijekove) ga je odobrila kao siguran prehrambeni dodatak, mada je aspartam jedna od najopasnijih supstanci koju dodaju u hranu neupućene javnosti. Pogrešno je također i mišljenje da je aspartam koristan pri smanjenju težine (light proizvodi). Usprkos tome, što je riječ o tzv. dijetetskom prehrambenom dodatku, fenilalanin u aspartamu onemogućava nastajanje serotonina, supstance koja regulira i osjećaj sitosti. Stručnjaci povezuju problem povećanog broja debelih ljudi posle 1980.g. sa istovremenom pojavom "dijetetskih" proizvoda sa aspartamom.
No, aspartam je osigurao mjesto u našoj svakodnevnoj ishrani uz veliku pomoć korupcije prehrambenih giganata. Godine 1996. bilo je napisano 164 studija, od kojih je 74 financirala aspartamska industrija. Oko 90 studija bilo je nezavisnih i 83 je navelo jednu ili više tegoba sa aspartamom. Čak 6 od preostalih 7 ispitivanja, koje nisu našle nikakve tegobe, bilo je vođeno od strane aspartamske industrije.
Aspartam ili šećer I još savjet za kraj – duga je povijest korištenja šećera i meda. Njima se nismo trovali. Možda smo bili malo deblji ako smo pretjerali, ali nisu nas ubijali i trovali. Prirodna sladila kao med, javorov sok, melasa, šećer od trske ili repe su proizvodi duge Zemljine evolucije, te tisućljetnog korištenja tih proizvoda u prehrani. Aspartam je 200 puta slađi od šećera, što znači tabletica aspartama je kao 200 žličica šećera. Razlika je u učinku nakon konzumiranja: aspartam truje, a šećer samo deblja, pa ako baš stvarno ne pretjeramo, nećemo se ni udebljati. |