Zdravi parovi |
![]() |
Gastro |
Ponedjeljak, 21 Lipanj 2010 07:21 |
Nutricionistkinja Joanne Larsen ističe da je tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i kelja najbolje jesti u kombinaciji s drugim povrćem bogatim C vitaminom poput cikle jer se apsorpcija željeza poboljšava uz vitamin C. Rajčica i paprike su također dobar izvor ovog vitamina pa se mogu jesti umjesto cikle. Po glavi stanovnika Grci jedu više maslinovog ulja i rajčica nego itko drugi pa ne čudi da imaju zavidnu dužinu života. Rajčice su bogate antioksidantom likopenom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i određenih vrsta raka. A kako je likopen topljiv u masti kombiniranje rajčica sa zdravim mastima poput maslinovog ulja poboljšava apsorpciju likopena. Vitamin A iz mrkve najbolje se apsorbira u kombinaciji s proteinima. osim toga govedina donosi dodatnu dozu cinka koji osnažuje imunološki sustav. Zeleni čaj potiče metabolizam, a kad ga pijete s limunom tijelo prima 13 puta više antioksidanata nego kad ga pijete samog. Riblje ulje koje smanjuje kolesterol i sastojci češnjaka koji koriste srcu u kombinaciji djeluju kao antiupalna terapija. Crveno meso ne smije biti svakodnevna namirnica, no biftek ipak možete naručiti tu i tamo. Antioksidativne kiseline iz ružmarina mogu natopiti meso i neutralizirati slobodne radikale iz mesa. Kombinacija ove dvije namirnice dokazano sprečava srčane udare i dvostruko bolje čisti arterije nego ove dvije namirnice zasebno. Obje sadrže fenole koji stabiliziraju kolesterol. Jabuke sadržavaju protuupalni flavonoid kvercetin, a crveno vino flavonoid katehin. Zajedno ometaju stvaranje krvnih ugrušaka i poboljšavaju cirkulaciju. Obje namirnice pršte antioksidantima no kako im se sezone ne poklapaju treba ih smrznuti i konzumirati u miksu s jogurtom. Nutricionistkinja Lauren Talbot ističe da su orašasti plodovi i sjemenke puni proteina i sadrže malo vode pa je probava lakša nego inače. Izvor: David R. Jacobs, Ph. D., University of Minessota School of Public Health |