Zašto je zeleno zdravo? |
![]() |
Gastro |
Autor UPPT.hr |
Ponedjeljak, 01 Ožujak 2010 11:06 |
Zlatni razlozi za zeleno 1) znanstvenici u otkrili da prehrana bogata zelenim povrćem povećava naš imunološki sustav, pogotovo suzbijanjem kancerogenih bolesti (sadržava antikancerogene spojeve kao što su lutein i sinigrin)– brokula na prvom mjestu; 2) povrće sadrži vitamine (betakaroten, vitamin C i E - antioksidansi), folne kiseline, ugljikohidrate, bjelančevine, minerale (kalij, kalcij, željezo,magnezij - elemenata nužnih za pravilni fiziološki razvoj stanica i za održavanje hormonske ravnoteže; 3) sve zeleno povrće ima malu kalorijsku vrijednost – u prosjeku na 100 grama povrće sadržava otprilike od 25-40 kcal; 4) uzimanjem zelenog povrća (sirovo ili kuhano, ili salate) smanjujemo potrebu za unosom ostale hrane cca do 30%, te svojim sadržajem balastnih tvari (pogotovo cvjetača) daje nam na duže vrijeme osjećaj sitosti– što uveliko pomaže smanjenju tjelesne težine; 5) sokovi od povrća (mrkva, celer, cikla sa dodatkom limuna) izvrsno pomažu pri detoksikaciji organizma – npr. kod prevelikog unosa masnoća, šećera i teške hrane – pogotovo nakon blagdana; 6) sve povrće ima diuretička svojstva (radi velikog sadržaja vode – neko povrće do 80%) te njegovim konzumiranjem preveniramo povišeni krvni tlak, smanjujemo tegobe s bubrezima i mokraćnim kanalima (npr. poriluk); 7) zeleno povrće dodatno stimulira enzime koji se aktiviraju tijekom našeg probavnog procesa (potiču metabolizam ugljikohidrata i bjelančevima), te se na taj način aktivira rad stanica i djeluje pomlađujuće; 8) sadržava značajnu količinu tanina, te klorofila koji pomaže u zarastanju rana; 9) koncentrirani izvori klorofila su: špinat,šparoge, zelena paprika, brokula, prokulica, kupus, mahune, grašak, kelj, poriluk, zelene masline, zelene salate, blitva i morske alge; klorofil poboljšava izmjenu energije i tvari, time ubrzava otpuštanje toksina, usporava bakterijski rast te jača energetsku strukturu stanica; 10) znanstvenici i liječnici uvjerili su se kako je primjena suplemenata klorofila poboljšala krvnu sliku u pacijenata s anemijom, poboljšala rad srca, pozitivno utjecala na regulaciju krvnog tlaka i tako dalje.
|