Moć biljaka protiv virusa |
![]() |
Gastro |
Nedjelja, 10 Siječanj 2010 18:44 |
Virusi Virus gripe (influence) izuzetno je prilagodljiv, nestabilan imunološki razlikujemo 3 tipa: A, B i C. Virus influence tip A je najučestaliji i najopasniji i pokazuje stalnu tendenciju mjenjanja u podtipove.Pored humanih tipova virus influence tip A nađen je u svinja, konja i peradi. Sposobnost mutacije čini ga dostupnim za više "domaćina" istodobno kao kod virusa H1N1. Budući se virus gripe svake godine izmijeni i "sakrije" našem imunološkom sustavu, nemoguće je stvoriti trajni imunitet. Epidemije gripe javljaju se svake zime, a pandemije ciklično u određenim vremenskim razmacima. Budući se virus širi kapljičnim putem, sluznice gornjih respiratornih puteva prve su "na udaru". U svakoj varijanti bilo preventivno ili kad se bolest već pojavila, potrebno je jačati imunološki sustav. U vrijeme viroza gotovo da svatko ima svoj eliksir zdravlja iz domaće ljekarne. Skoro u svakoj osnovnoj recepturi neizostavni su: češnjak, limun, med i propolis u raznim kombinacijama čajeva, biljnih kapi i ekstrakata, te sirupa. Prije bilo kakve "pomoćne" terapije potrebno je rehidrirati organizam i unositi što više tekućine najbolje toplih napitaka: čajeva, juha, mlake vode ili tople limunade. Češnjak (Allium sativum)
Poznat je povoljan učinak češnjaka kod upala uzrokovanih ne samo bakterijama, nego i virusima, gljivicama i parazitima. Češnjak možemo koristiti na razne načine. Možemo ga koristiti kao čaj, kao dodatak marinadama, varivima i juhama (ubaciti zarezani cijeli češanj češnjaka), jabučnom octu uz drugo začinsko bilje i dobiti aromatizirani ocat, ili jednostavno sami napraviti tinkturu od češnjaka. Istješnjeni sok pomješan sa limunom i medom uz dodatak malo maslaca može biti odličan namaz za djecu, a ljut okus u ovoj kombinaciji potpuno se neutralizira. Za one kojima ljut i peckav okus smeta, a koji su radno aktivni postoje uljne kapsule sa češnjakom koje se resorbiraju tek u želucu, pa nema bojazni od širenja karakterističnog mirisa. Đumbir (Zingiber offic.)
Đumbir sadrži supstance slične probavnim enzimima. Djeluje umirujuće na glatku muskulaturu crijeva, ublažava grčeve, bolove i simptome dizenterije (vodenaste stolice), a ima povoljan učinak kod nadutosti i mučnine. Regenerira stanice jetre i pomaže u procesima detoksikacije i jačanju imuniteta. Đumbir se može koristiti u kombinaciji i sa slanim i sa slatkim jelima. Najlakše ga je kao začin jednostavno dodati prilozima, varivima, juhama, kompotima ili raznim namazima, slično kao što koristimo papar. S količinom treba biti umjeren, puno važnija je redovitost u konzumiranju. Đumbir isto tako smanjuje povišeni krvni tlak, snižava kolesterol i ima povoljan učinak na elastičnost i tonus krvnih žila. Recepti 25 dkg češnjaka, 1 l alkohola ili jake rakije; češnjak oguliti, zdrobiti, staviti u bocu i preliti alkoholom, dobro začepiti i držati na toplom 14 dana, sadržaj boce protresti nekoliko puta tijekom dana, nakon nekog vremena procijediti; uzimati 3 puta po 20-30 kapi sa malo vode ili mlijeka Čaj od đumbira 2 čajne žličice mljevenog đumbira ili naribanog svježeg korijena preliti sa 2 dcl ključale vode i ostaviti 10 min; procijediti i piti u malim gutljajima Cijeli članak - UPPT.hr |