Lubenica-zdravo osvježenje |
![]() |
Gastro |
Četvrtak, 13 Kolovoz 2009 08:47 |
Djelotvorne tvari Meso lubenice (izrazito crveno ili žuto) sadrži brojne karotene, koji se u metabolizmu razgrađuju u važan vitamin A koji stimulira ljudske gene, a time i inteligenciju. Karoteni potiču stvaranje molekula koneksina, iz kojih nastaju sitni kanalići, kroz koje hranjive tvari iz krvi ulaze u živčane stanice.
Lubenice sadrže veliku količinu prirodoksina (vitamin B6), koji djeluje poput "škara" kojima se molekule bjelančevina režu u komadiće kako bi se poboljšao proces probave. Iz tog razloga vrlo često se meso (sirovo ili termički obrađeno) servira zajedno sa lubenicama ili dinjama (osobito pršut). Na taj način piridoksin svaki dan "brine" o sintezi bjelančevina u tijelu.
Lubenice sadrže vrlo malo kalorija (cca 25-30/10 dkg), ali zato i mala količina daje sitost na duže vrijeme, te se može konzumirati i više puta dnevno. Lubenice su dar prirode – sočne i protiv žeđi, slatke i zdrave, te ujedno izvrstan diuretik i pročistać bubrega i mjehura. Prigodni savjeti
2) Osvježavajući desert također od polovice lubenica koje smo pomiješali sa sokom od ribizla. Izvrsna salata, a također nakon obroka osvježava dah. 3) Koštice se mogu pržiti i poslužiti kao grickalice. Žutu lubenicu u Italiji serviraju uz pršut kao predjelo, a jednako tako je ukusna sa sirom ili uz sirovu hranu.
5) Umjesto vitaminskih preparata iz ljekarne, uz pomoć lubenica možete u potpunosti pokriti osobne potrebe za vitaminom C, naročito u ljetno vrijeme. Iskoristite ljeto, neka lubenice budu svaki dan (i više puta dnevno) na vašem stolu, u svim kulinarskim kombinacijama. Izvor podataka: Ljekovitost voća i povrća; Hrana koja liječi, autori K. Oberbeil, dr. med. Christiane Lentz, Veble Commerce, 2005. (pripremila: UPPT/29.07.09./m.v.)
|