Ne preskačite doručak! |
![]() |
Gastro |
Autor Dora Polić |
Četvrtak, 25 Listopad 2012 11:15 |
Isto tako, kada ste izgladnjeli prije ćete izabrati nezdravu vrstu hrane za objed. Također je više vjerojatno da će ljudi koji uzimaju doručak pravilnije birati namirnice tijekom ostatka dana.Za mnoge ljude, uzimanje doručka mogao bi biti značajan dio dijetalne ishrane. Istraživanja nam govore kako ljudi koji jedu doručak lakše održavaju zdravu tjelesnu težinu, a djeca koja doručkuju ostvaruju bolje rezultate u kognitivnim testovima i u školi. Nepoželjne namirnice Iako je bilo kakav doručak bolji od nikakvog, neke namirnice bi bilo poželjno izbjegavati budući da sadrže visoke udjele šećera, natrija, zasićenih masti i kalorije, kao npr. zašećerene pahuljice, visokokalorične kolače, te mesne prerađevine poput slanine i kobasice koje sadrži velike količine zasićenih masti i natrija. Doručak bi trebao uključivati zdrave izvore bjelančevina te vlakana. Ova kombinacija zadovoljiti će vašu glad te vas držati sitim do ručka. Dobar izvor proteina su meso i mliječni proizvodi s niskim udjelom masti, orašasti plodovi i namazi izrađeni od njih. Zdrav izvor proteina
Ako zaista ne volite jesti doručak rano ujutro, možete ga raspodijeliti u dva manja obroka. Pojedite tvrdo kuhano jaje ili manji jogurt kod kuće prije odlaska na posao te nakon sat ili dva uzmite pauzu u kojoj ćete pojesti jabuku ili orašaste plodove. Izvor: Nutrition.about.com Prevela: Dora Polić, Medikus kreativni laboratorij |