Batat izvor zdravlja i energije |
![]() |
Gastro |
Autor Ana Badrić |
Utorak, 06 Prosinac 2011 09:24 |
Slatki krumpir koji to nije Izgledom i okusom batat nalikuje na krumpir, ali u stvarnosti pripada botaničkoj porodici slakova. Za jelo se uglavnom koristi korijen biljke, a ponekad i lišće. Mnogo je sorti batata, a najpoznatiji su oni narančaste boje kožice i mesa, crveno-ljubičaste boje kožice i bijelog mesa te bijele boje kožice i mesa. Idealan za sportaše i dijabetičare
Zbog toga što ne sadrži masti, niti kolesterol smatra se savršenom dijetalnom namirnicom. Batat ima i nizak glikemijski indeks te vrlo sporo povisuje razinu glukoze u krvi što ga, osim za sportaše, čini i idealnom namirnicom za osobe koje boluju od dijabetesa. Jednostavno i fino Batat, osim pozitivnog učinka na organizam, krasi osebujan i dopadljiv slatkasti okus, te mnoštvo jednostavnih načina na koji ga možete spravljati. Kao i svako povrće bolje ga je termički obraditi na pari nego kuhati u vodi, jer na taj način zadržava više hranjivih sastojaka. Batat je najukusniji ako je pripremljen zajedno sa korom koja sadrži velik dio nutrijenata, pa ga je prije pripreme potrebno samo dobro oprati. Možete pripremiti pire od batata, restani batat, ispeći ga u pećnici narezanog na kockice, pržiti na maslinovom ulju narezanog na ploške, spravljati različita variva, pa čak raditi i čips i kolače ili ga dodavati u sva ostala jela. Iako ga zbog sličnosti sa krumpirom možda niste ni zamijetili sigurno će te ga pronaći na bolje opskrbljenim tržnicama i u dućanima sa zdravom hranom. Izbjegavajte ga skladištiti u hladnjaku jer mu ne odgovara vlaga koja se tamo zadržava. Dostupan je tokom cijele godine pa nemojte previše razmišljati i već za idući obrok priuštite sebi novi gastronomski užitak, a svome tijelu bogatu riznicu hranjivih sastojaka. Hrvatski zavod za poljoprivrednu službu Ana Badrić, Medikus kreativni laboratorij |