Gastro šarenilo boja |
![]() |
Gastro |
Autor Mirela Vidović, UPPT.hr |
Utorak, 14 Lipanj 2011 09:10 |
Naše tržnice pršte od boja i plodova i to treba iskoristiti, jer sve te namirnice također u sebi sadrže toplinu, sunce i boje ranog proljeća i ljeta. Njihovom konzumacijom obogatit ćemo naš stol, a najvažnije nećemo narušiti tjelesnu težinu, odnosno pomoći će nam da održimo optimalnu i da tijelo tijekom ljeta (uz laganu tjelesnu aktivnost) vratim u formu. Svaka boja namirnica predstavlja izvor određenih nutrijenata potrebnih našem organizmu, a isto tako ima važnost u metaboličkim procesima, a i u održavanju psihofizičkog statusa organizma, osobito u ljeti kada su povećane aktivnosti. Pogledajmo koje su to "obojene" i preporučene namirnice za obojiti svakodnevni dan: CRVENE NAMIRNICE: Stop bakterijama U grupu crvenih namirnica spadaju: crvene jabuke, crvene naranče, rajčica, rotkvice, jagode (namirnica mjeseca svibnja), maline, lubenica, trešnje, crvena paprika, crveno grožđe, ribizli, brusnice, crveni grejp. Opće karakteristike: sadrže antocijan i likopen (snažni antioksidansi – zaustavljaju slobodne radikale koji razaraju naše stanice) te potiču proizvodnju melanina (zaštita od sunca), povoljno djeluju na zdravlje srca i krvnih žila (trešnje), čaj od djeluju laksativno i reguliraju probavu i rad crijeva (zbog sastava celuloze i pektinske kore), sadrže magnezij vrlo važan za održavanje živčanog sustava), smanjuju umor i isrcpljenost, većina od njih sadrži i do 90% vode (jagode) te su izvrsne namirnice za detoksikaciju s obzirom na diuretičko djelovanje, sadrže kapsaicin (osobito žuta paprika) – antioksidans koristan osobama pod stresom, djeluju protuupalno i protubakterijski, bogate su flavonoidima, daju koži blistav izgled i sjaj (radi folne kiseline), vitaminom C, manganom itd. Nutritivna svojstva: većina od njih sadrži i do 90% vode, betakaroten, vitamin C, željezo, kalij, mangan, bogate flavonoidima, sadrže kapsaicin (antioksidans koristan osobama pod stresom – posebno kod crvene paprike), djeluju protuupalno i diuretički. Kalorijska vrijednost: vrlo mala s obzirom da mnoge od njih sadrže veliki postotak vode i vlakana - na 100 gr = 25 – 80 kcal. Zanimljivosti: PLAVO LJUBIČASTE NAMIRNICE: Usporavaju starenje U grupu plavo ljubičastih namirnica spadaju: borovnice, kupine, ribizli, šljive, grožđe, patlidžani. Opće karakteristike: flavonoid antocijan daje im modro ljubičastu boju, imaju pomalo kiselkast okus radi većeg sadržaja vitamina A, B i C (ribizli – najveći izvor C vitamina čak 4x više od naranči), sadrže željezo (spriječava slabokrvnost i anemiju), sadrže spojeve koji neutraliziraju bakterije i viruse, imaju laksativno djelovanje, jer sadrže celulozu i pektinsku koru (osobito grožđe Izabela), djeluju povoljno na metaboličke procese i štite nas od kancerogenih bolesti. Kalorijska vrijednost: na 100 gr cca 16 – 50 kcal. Zanimljivosti: 1) namirnice plavoljubičaste boje poznate su po svojoj prilagodljivosti niskim temperaturama; NARANČASTE NAMIRNICE: Boje vitalnosti i energetske vrijednosti U grupu narančastih namirnica spadaju: bundeve, dinje, naranče, nektarine, mrkve, marelice. Opće karakteristike; bogate su vitaminom A i betakarotenom (koji im daje narančastu boju), folnu kiselinu, antioksidansima, sadrže kalij, natrij, magnezij, fosfor (uravnotežuju rad organizma jer sadrže izvrstan omjer vitamina i minerala svakodnevno potrebnih našem organizmu), korisne za održavanje zdravlja očiju jer sadrže lutein, usporuju proces starenja, pomažu kod probanih smetnji i crijevnih tegoba (sdrže ceulozu). dobar su čistač organizma (osobito jetre) te pomažu kod detoksikacije organizma (pomažu izlučivanje različitih toksina iz našeg tijela), potiču probavu bjelančevina (npr. dinja) te se vrlo često služe uz pršut i šunku. Kalorijska vrijednost: na 100 gr cca 25-40 kcal. Zanimljivosti: 1) osobito se preporučuju u ljeti jer sadrže betakaroten koji štiti kožu tijekom ljeta, a pomaže pri postizanju željene boje bez zdravstvenih problema (crvenilo, opekline); ZELENE NAMIRNICE: Boje prirode koje održavaju srce u formi U zeleno voće i povrće spadaju: jabuke (zelene), kruške, kivi, grožđe, limeta, brokula, špinat, šparoge, tikvice, kelj, poriluk, krastavci, grašak, zelene paprike, zelene salate.Opće karakteristike: sadrže klorofil (biljni pigment koji daje zelenu boju), najbogatiji izvor C vitamina, sadrže veće količine željeza,fosfora i kalija (važno za održavanje rada srca i srčanih mišića), sadrže fosfor i magnezij, djeluju laksativno (osobito zelene jabuke), djeluju preventivno u prevenciju tumora i raznih upalnih procesa, sadrže lutetin (prirodni antioksidansi) za očuvanje dobrog vida, sadrže folnu kiselinu (šparoge najbogatije), sadrže vitamin E koji usporava proces starenja i zadužen za održavanje mladolikosti kože. Također sve zeleno povrće i voće pomaže pri smanjenju "štetnog" (LDL) kolesterola jer ne sadrže dodatne masnoće. Kalorijska vrijednost: na 100 gr cca 15 do 80 kcal Zanimljivosti: NAMIRNICE ŽUTE BOJE: Izvor snage i vitalnosti U grupu namirnica žute boje spadaju: žute jabuke, limun, gejpfut, ananas, breskve, marelice, krumpir. Opće karakteristike: bogatstvo vitamina C i A, magnezija, kalija vitamina B6 (tvz. «antistresnog vitamina»), sadrže celulozu i balastne tvari tako da pogoduju probavi, djeluju detoksikacijski te pomažu pri smanjenju tjelesne težine, pojačavaju lučenje želučane kiseline i tako smanjuju karminativno djelovanje pojedinih namirnica (smanjuju osjećaj napuhnutosti i težine u crijevima), tijelu vraćaju snagu i energiju (posebno sokovi od citrusa)., sadrže magnezij (osobito marelice) potreban za očuvanje živčanog sustava. Također ova grupa namirnica jača imunološki sustav.Kalorijska vrijednost: na 100 gr cca 10 – 80 kcal. Zanimljivosti: NAMIRNICE BIJELE BOJE: Stop kolesterolu - zdrave krvne žile U grupu namirnica bijele boje spadaju: banane, jabuke, kruške, breskve «Vinogradarke», cvjetača (kao i u grupu zelenih radi listova), repa, celer, daikon, komorač. Opće karakteristike:namirnice koje djeluju kao prirodni antibiotik (češnjak, luk), te održavaju optimalnu razinu kolesterola u krvi, s obzirom da ne sadrže masnoće. Namirnice ove grupe sadržavaju vitamine A, C, te željezo i kalcij, kombinacija vitamina, minerala i mikroelemenata daje im diuretička svojstva , a također djeluju na zaustavljanje upalnih procesa.Kalorijska vrijednost: na 100 gr cca 25-50 kcal. Zanimljivosti: Pripremila: UPPT, Mirela Vidović, Up Dated svibanj 2011 Udruga za prevenciju prekomjerne težine |