Salmonela prijeti Ispis
Fokus
Petak, 20 Kolovoz 2010 16:07

salmonelaBez obzira na nešto niže temperature, i dalje je pred nama još jedan ljetni mjesec, te podsjećamo na opasnosti od Salmonele, bakterije koja uzrokuje brojna trovanja hranom prvenstveno u nedovoljno termički obrađenom mesu, mlijeku, jajima i proizvodima od jaja poput sladoleda, kolača i drugih. Najčešće oboljevaju djeca, a preventiva je temeljito pranje ruku, radne plohe i podgrijavanje hrane.

 


Što su salmoneloze? Kako prevenirati bolest?


• bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakim bolovima u trbuhu, proljevom, mučninom i povišenom temperaturom, a pripadaju skupin ibolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom,tj. otrovanjima hranom (toksoinfekcije).

Što je uzročnik bolesti?

• bakterije iz roda Salmonella, vrlo raširene uprirodi te u crijevima životinja i čovjeka;

Gdje se nalaze?

• u zemlji, vodi i biljkama, ali ih se može naći i u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima te proizvodima od jaja;

Tko najviše oboljeva?

• stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenog imuniteta;

• u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira oko 25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjeku oko 3500 ljudi*(*podaci HZJZ)

Koji su načini prijenosa?

• konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane (meso, jaja, mlijeko i njihove prerađevine);

• rukama zaražene osobe koja rukuje hranom;

• kontaminiranim priborom ili preko radne površine.

Koji su simptomi bolesti?

• započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata;

• akutna bol u trbuhu;

• povišena temperatura;

• glavobolja, mučnina, proljev i ponekad povraćanje;

• traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže, ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella.

Kako se dijagnosticira?

• izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe.

Kako se liječi?

• mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom;

• u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija.

Kako prevenirati bolest?


• kulturom prehrane, osobnom higijenom;

• hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65° C i konzumirati u roku od najdulje 2 sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 8° C;

• zaštititi hranu od kontakta s insektima;

• najvažnija preventivna mjera: dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, te radne površine na kojoj se hrana pripravlja;

• jaja dobro ispeći ili skuhati;

• piletinu treba dobro ispeći ili skuhati i konzumirati odmah, ne ostavljati za večeru ili za sutradan - poseban izvor bakterija je meso uz kost;

• polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti treba izbjegavati;

ZAPAMTITE!

• Prije rukovanja s hranom obavezno perite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom;

• Prije termičke obrade namirnice temeljito operite;

• Namirnice koje kuhate potpuno termički obradite;

• Izbjegavajte pripreme jela od termički neobrađenih jaja;

• Pripremljeno jelo ne smije stajati duže od 2-3 sata na sobnoj temperaturi;

• Odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje, obavite u što kraćem roku bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi;

• Sirovu hranu odlažite u zatvorene i zasebneposude te držite u hladnjaku na temperaturi ispod 8° C

Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu www.hah.hr

UPPT.hr

facebook youtube