Bez obzira na nešto niže temperature, i dalje je pred nama još jedan ljetni mjesec, te podsjećamo na opasnosti od Salmonele, bakterije koja uzrokuje brojna trovanja hranom prvenstveno u nedovoljno termički obrađenom mesu, mlijeku, jajima i proizvodima od jaja poput sladoleda, kolača i drugih. Najčešće oboljevaju djeca, a preventiva je temeljito pranje ruku, radne plohe i podgrijavanje hrane.
Što su salmoneloze? Kako prevenirati bolest?
• bolesti ljudi i životinja karakterizirane jakim bolovima u trbuhu, proljevom, mučninom i povišenom temperaturom, a pripadaju skupin ibolesti uzrokovanih kontaminiranom hranom,tj. otrovanjima hranom (toksoinfekcije).
Što je uzročnik bolesti?
• bakterije iz roda Salmonella, vrlo raširene uprirodi te u crijevima životinja i čovjeka;
Gdje se nalaze?
• u zemlji, vodi i biljkama, ali ih se može naći i u mesu, mlijeku, jajima, mesnim prerađevinama, mliječnim proizvodima te proizvodima od jaja; Tko najviše oboljeva?
• stariji ljudi, djeca, trudnice, kao i ljudi smanjenog imuniteta;
• u Republici Hrvatskoj se godišnje registrira oko 25 epidemija salmoneloze, a oboli u prosjeku oko 3500 ljudi*(*podaci HZJZ)
Koji su načini prijenosa?
• konzumiranjem nedovoljno termički obrađene hrane (meso, jaja, mlijeko i njihove prerađevine);
• rukama zaražene osobe koja rukuje hranom;
• kontaminiranim priborom ili preko radne površine.
Koji su simptomi bolesti?
• započinju nakon inkubacije od 12 do 24 sata;
• akutna bol u trbuhu;
• povišena temperatura;
• glavobolja, mučnina, proljev i ponekad povraćanje;
• traju nekoliko dana, a ponekad i mnogo duže, ovisno o imunitetu osobe i tipu bakterija Salmonella.
Kako se dijagnosticira?
• izolacijom uzročnika iz stolice oboljele osobe. Kako se liječi?
• mirovanjem, konzumiranjem tekućine i strogom dijetom;
• u težim slučajevima potrebna je hospitalizacija.
Kako prevenirati bolest?
• kulturom prehrane, osobnom higijenom;
• hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 65° C i konzumirati u roku od najdulje 2 sata nakon obrade ili je čuvati u hladnjaku na temperaturi ispod 8° C;
• zaštititi hranu od kontakta s insektima;
• najvažnija preventivna mjera: dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, te radne površine na kojoj se hrana pripravlja;
• jaja dobro ispeći ili skuhati;
• piletinu treba dobro ispeći ili skuhati i konzumirati odmah, ne ostavljati za večeru ili za sutradan - poseban izvor bakterija je meso uz kost;
• polukrvavo, nedovoljno pečeno meso s roštilja ljeti treba izbjegavati;
ZAPAMTITE!
• Prije rukovanja s hranom obavezno perite ruke, radne površine i pribor vrućom vodom i deterdžentom;
• Prije termičke obrade namirnice temeljito operite;
• Namirnice koje kuhate potpuno termički obradite;
• Izbjegavajte pripreme jela od termički neobrađenih jaja;
• Pripremljeno jelo ne smije stajati duže od 2-3 sata na sobnoj temperaturi;
• Odmrzavanje hrane, kao i podgrijavanje, obavite u što kraćem roku bez duljeg stajanja na sobnoj temperaturi;
• Sirovu hranu odlažite u zatvorene i zasebneposude te držite u hladnjaku na temperaturi ispod 8° C
Objavljeno na web stranicama Hrvatske agencije za hranu www.hah.hr
UPPT.hr

|