Savjeti za vitkost Ispis
Fokus
Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2009 10:29

vitkostMale promjene mogu donijeti velike rezultate kada je riječ o mršavljenju! Nije to ništa neobično i ne pokušavamo vam prodati "čarobnu dijetu", nego upravo suprotno - još jednom potvrditi kako tajna dugotrajne vitkosti i zdravlja nije u stalnom izgladnjivanju ili "čudotvornim dijetama", nego u promjenama prehrambenih i drugih životnih navika. 



Odbacite industrijske sokove: iako su voćni sokovi prehrambeno vrijedniji nego cola i druga gazirana pića, i jedni i drugi sadrže podjednako šećera, odnosno jednako su kalorični. Jedite voće, a ako baš ne možete bez sokova, pijte svježe iscijeđeno, nezaslađeno voće (iako se lišavate nekih vrijednih sastojaka kojih ima, primjerice, u kori). Jednom čašom industrijskog soka dnevno manje, vjerovali ili ne, uštedjet ćete 150 kalorija. 

Smanjite potrošnju ulja: iako je maslinovo ulje znatno bolji izbor nego majoneza, preljevi za salate, vrhnje i većina drugih ulja, sve su to kalorične namirnice, koje treba uzimati u umjerenim količinama. Salate začinite s malo maslinovog ulja, soli i octa (ili limunovog soka). 

Potpuno izbacite majonezu: želite li smršavjeti, majoneza ide van iz svakodnevne prehrane, a smijete si je priuštiti samo iznimno, u dane kad odlučiti ''zgriješiti'' (pazite da to ne bude previše često). Možda će vas motivirati činjenica da svaka jušna žlica majoneze manje u jelovniku znači uštedu od 110 kalorija. 

Povećajte unos vlakana: jedite što više sirovog, hrskavog povrća, kao i neoguljenog voća, te proizvode od integralnih žitarica. Industrijske grickalice zamijenite mrkvom, celerom, radičem, zelenom salatom i drugim srodnicima, gljivama, špinatom ili brokulom. Ne volite li sirovo povrće, kratko ga skuhajte u slanoj vodi. 

Zaboravite prženu hranu: pravilo koje smo naveli kao posljednje možda je i najvažnije, jer je u prženoj hrani najviše skrivenih masnoća. Prženo i pohano je većini ljudi fino, pa se takve hrane više i pojede. Znanstvenici kao jedan od glavnih uzroka masovne pretilosti Amerikanaca navode njihovu sklonost prženoj i pohanoj piletini.

UPPT.hr

facebook  youtube