Ponedjeljak bez mesa Ispis
Fokus
Nedjelja, 05 Srpanj 2009 16:11

burger-freePonedjeljak bez mesa (Meat Less Monday) je medijska akcija Škole zdravlja John Hopkins Bloomberg koja sve više poprima globalni karakter. Cilj akcije je smanjenje konzumacije mesa za 15% što bi doprinjelo poboljšanju zdravstvenog stanja populacije, smanjilo proizvodnju životinja radi hrane, te ublažilo klimatske promjene. Pokret podržavaju mnogi humanitarci poput Paul McCartneya, Oprah Winfrey, nutricioniste Michael Pallina i drugih.

Znanstveno je dokazano da bezmesna prehrana smanjuje učestalost pojava karcinoma, osobito probavnih organa; snizuje krvni tlak i masnoće, te doprinosi općoj kvaliteti zdravlja. Osim zdravstvenih prednosti, biljna prehrana umanjuje štetu koju moderna tehnologija nanosi okolišu osobito u smislu globalnog zatopljenja, a i etički je značajna zbog suosjećanja prema životinjama i izbjegavanjea ubijanja životinja.

Zdravstvene dobrobiti

  • smanjen rizik oboljenja od srčanih bolesti-biljna prehrana smanjuje unos zasićenh masnih kiselina što smanjuje razinu kolesterola (osobito loseg kolesterola), a time i mogućnost srčanog infarkta
  • održavanje optimalne tjelesne težine-biljna vlakna su siromašna kalorijama,  potiču rad crijeva, te daju osjećaj sitosti i tako olakšavaju održavanja optimalne tjelesne težine
  • poboljšanje kvalitete prehrane-konzumacija mahunarki, žitarica, voća i povrća povećava unos vitamina, minerala, elemenata u tragovima, a istovremeno smanjuje unos masnoća te doprinosi zdravlju

Briga za okoliš

  • smanjeno zagađenje ugljikom -proizvodnja mesa predstavlja petinu ukupnog zagađenja zraka
  • smanjena potrošnja vode-proizvodnja kilograma mesa zahtijeva oko 1000L vode,  a za soju je potrebna 5x manja količina
  • smanjena potrošnja fosilnih goriva-za 1 kaloriju mesa treba 40 kalorija fosilnih goriva, a za 1 kaloriju biljnih proteina samo 2 kalorije

Nedostaci nutrijenata i biljni nadomjesci

  • Nedostatak vitamina B12

Vitamin B12 najzastupljeniji je u mesu i mesnim prerađevinama, ali je također prisutan i u sojinim proizvodima, orašarima i mahunarkama.

  • Nedostatak željeza

Glavni izvor željeza je meso, posebno jetrica i jaja, ali je također zastupljeno u zelenom lisnatom povrću poput špinata, brokule, leće i dr.

  • Nedostatak energije

Biljna hrana uglavnom bogata ugljikohidratima opskrbljuje organizam glukozom u dovoljnoj količini kao i mesna, a osobito ona niskog glikemijskog indeksa (riža, mahunarke, tjestenina) koja ima i vremenski dužu razgradnju, pa time daje i više energije.

Ukoliko želite unaprijediti svoje zdravlje predlažemo nakon obilnog nedjeljnog ručka započeti tjedan biljnom prehranom, a korisni recepti za zdrave obroke dostupni su na službenoj stranici.

meatlesslmonday

 

 

 

 

http://www.meatlessmonday.com/

 

facebook  youtube