Proljetni umor Ispis
Fokus
Srijeda, 01 Travanj 2009 16:12

umorPočetkom proljeća, s prvim zrakama sunca i toplijim vremenom, većina ljudi podložnih utjecaju meteoroloških prilika, počinje osjećati niz tegoba koje zajednički nazivamo sindromom proljetnoga umora. Riječ je o zdravstvenome poremećaju koji podrazumijeva pospanost, promjene raspoloženja, bezvoljnost, smanjenu radnu sposobnost i pad imuniteta te sklonost infekcijama uz vidljivo bljedilo kože.

Uzroci

Epidemiološke studije pokazuju da je proljetni umor najčešća vrsta umora na koji se ljudi žale i da od njega pati gotovo svaka druga osoba. Od njega većinom pate osobe preosjetljive na vremenske promjene zbog smanjene adaptogene sposobnosti organizma, osobito na ciklonalna strujanja s niskim atmosferskim tlakom i južnim vjetrovima, češće žene nego muškarci.

Proljetni umor i posljedična neučinkovitost javljaju upravo onda kad se povećava intenzitet svjetla. Znanstvenici to tumače širenjem krvnih žila zbog viših temperatura. Posljedica su pad krvnoga tlaka i, kao rezultat toga, tipični simptomi proljetnoga umora. U novije vrijeme znanstvenici sve više govore o utjecaju hormona melatonina, kojeg izlučuje epifiza (pinealna žlijezda), a čije je izlučivanje povezano s ciklusom svjetlo-tama.

Liječenje

Proljetni umor je, čini se, neizbježan i jednostavno ga treba proživjeti, ali neugodni simptomi mogu se smanjiti na najmanju moguću mjeru. Obično se najprije spominje raznovrsna i lagana prehrana, bogata svježim voćem i povrćem, kao nadoknada manjka vitamina i minerala (osobito vitamina C) i ugljikohidratima (tjestenina, krumpir, riža i ostale žitarice) koji trajno povećavaju razinu šećera u krvi te potiču organizam na tvorbu serotonina koji potiče dobro raspoloženje.

Preporučuju se i unos dovoljne količine tekućine (najmanje 1,5 l dnevno), obvezan doručak, jutarnja tjelovježba, tuširanje naizmjenično toplom i hladnom vodom, masaža ručnikom od periferije prema srcu, kao i unos biljnih pripravaka:

1. Ginseng

ginsengGinseng je tradicionalna biljka dalekoistočne medicine. Ispitivanja djelotvornosti ginsenozida, aktivne tvari korijena ginsenga, pokazuju da uz poboljšanje psihofizičkih sposobnosti, smanjuje osjećaj klonulosti, napetosti i bezvoljnosti. Pomaže prilagodbe organizma na promjene i stres, pridonosi jačanju imunološkog sustava, vraća snagu te obnavlja zalihe energije.

2. Magnezij

magnezijMagnezij je mineral čija je prisustnost od osobite važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa. Uz to što je važan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava, potiče metabolizam aktivacijom brojnih enzima nužnih u metabolizmu.

 

 

3. Matična mliječ

mliječMatična mliječ (gelee royale) je pčelinji proizvod koja kao prirodni biostimulans svojim sadržajem vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih tvari izrazito jača imunitet. Matična mliječ obnavlja energetske zalihe organizma, normalizira metabolizam i podiže opću vitalnost organizma.

 

4. Vitamin E

vitamin-eVitamin E poboljšava cirkulaciju, neutralizira djelovanje slobodnih radikala i poboljšava djelovanje imunološkog sustava. Vitamin E reagira sa slobodnim radikalima, djeluje na krvotok i prokrvljenost tkiva te ima afrodizijačko djelovanje. Bogati izvor vitamina E su biljna ulja posebno suncokretovo, sjemenke, bademi, kikiriki i jaja.

 

5. Lecitin

lecitinLecitin je tvar koja također učinkovito pomaže kod proljetnog umora. Dobiva se iz bjelanjaka jajeta i soje, bogat je izvor vitamina B skupine, od neizmjerne je važnosti u očuvanju intelektualnih sposobnosti, a pozitivno djeluje i na raspoloženje, osobito u stanjima stresa.

 

6. Radič

radicRadič je veoma ljekovita biljka, bogat vitaminom C i mineralima, a pripravci te biljke pročišćavaju organizam putem jetre i bubrega, i pomlađuju organizam. Za salatu pomiješajte svježi radič s kuhanim jajima, mladom koprivom, mladim lukom i maslinovim uljem. Sladokusci prave i med od maslačka: 300 cvjetova staviti u 2,5 litre vode, dodati tri limuna i kuhati na laganoj vatri 2,5 sata.

7. Koprive

koprivaKoprive su odlične za energetsku proljetnu kuru, bogate su mineralima i vitaminima A, C i K. Imaju visok postotak željeza te opskrbljuju krv kisikom i brane ga od slabokrvnosti. Kod proljetnog umora najboljim se pokazao sok od koprive (ubrati 1kg koprive, popariti 5min, usitniti i staviti u gazu te istisnuti sok), no može se napraviti i kao kuhani prilog te pomiješati sa špinatom.

8. Jaglaci

jaglacJaglaci su vjesnici proljeća, ali i pomagači protiv umora. Napitak od jaglaca vraća energiju i diže raspoloženje. Pripravlja se vrlo jednostavno: jedna čajna žličica jaglačeva cvijeta pomiješa se sa žličicom svježeg lista breze i žličicom svježeg lista koprive. Preko te mješavine preliti 2 dcl vrele vode. Mješavinu procijediti nakon minutu, dvije i piti u malim gutljajima tri puta na dan.

9. Šipak

sipakŠipak, pod divlje ruže bogat je vitaminom C, A, B i K. Osim ploda, mogu se jesti i listovi i latice šipka od kojih se pravi čaj, za eliminaciju otrovnih tvari putem mokraćnog sustava. Dovoljno je ubrati listove i latica za jednu žlicu, preliti sastojke s 2 dcl vrele vode, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, ocijediti, zasladiti prema želji i piti.

 

10. Zob

zobZob je jedan od jačih prirodnih lijekova u borbi protiv proljetnog umora i za jačanje imuniteta. Čaj od zobi (žlica zobi kratko se prokuha u 3 dcl vode) koristio se u liječenju tjeskobe, malaksalosti i živčane iscrpljenosti. Zobena kaša s grožđicama i medom pogodna je i za smanjenje kolesterola u krvi, pomaže kod bolesti srca, povišenog tlaka i pretjerane debljine.

Vitamini.hr

facebook  youtube