Moje "sirove" strasti-Nada Rocco Ispis
Fokus
Autor Nada Rocco   
Četvrtak, 27 Lipanj 2013 07:38

Nada RoccoPrije par su mi godina u ruke dopale knjige barda sirove prehrane, Dr. Normana Walkera i gurua žive hrane Victorie Boutenko, u kojima se opširno govori o blagotvornom djelovanju sirove hrane na naše fizičko i psihičko zdravlje. Ta me tema, moram priznati, jako zaintrigirala. To prije, što je Victoria Boutenko osobno održala u Zagrebu vrlo zanimljivo predavanje. Dijete u meni se probudilo, nanjušilo dobru zabavu i vrijeme za nova eksperimentiranja sa hranom.


Strasno sam krenula u nove avanture i nakon samo mjesec dana na sirovoj hrani moja me liječnica upitala odakle mi tako dobra krvna slika. Otkrila sam joj tajnu i ne bih se začudila da je potajno i ona počela prakticirati ovo sa sirovom hranom.

Vjerojatno zbog moje znatiželje i avanturizma nisam imala nikakvih poteškoća pri prijelazu na sirovo. I inače sam jela puno voća i salata. Nisam imala nekih velikih zdravstvenih problema, ali bivajući na sirovom svi su oni lagano otpadali. Ljudima je najteže mijenjati navike u prehrani, pogotovo starijim generacijama. Srce mi zaigra kad vidim mnoge mlade ljude koji su osviješteni i dobro paze što konzumiraju. Pažljivo biraju organski uzgojene namirnice jer istraživanja upozoravaju na različite bolesti koje se mogu povezati sa unosom pesticida i herbicida u organizam.

Upute Georga Mateljana

Foto: MedikusSirova, biološki uzgojena hrana je jedina koja može zadovoljiti potrebe organizma kako bi mogla koristiti vlastite obrambene mehanizme. Bio uzgojena hrana je maksimalno u skladu s našim fiziološkim potrebama i s našom biološkom građom. S prakticiranjem sirove prehrane, bez obzira koji su vaši razlozi – zdravlje, prekomjerna težina, pad energije, imat ćete lakšu i bržu probavu, više energije, manju težinu, usporit ćete proces starenja, osjetit ćete dublju povezanost sa svojim sobstvom i jačanje samopouzdanja, bolju  koncentraciju i povećanu otpornost na bolesti.

Sirova prehrana nema nikakvih mana i ja u njoj vidim samo dobrobiti. Danas, još uvijek jedem uglavnom sirovu hranu sa udjelom od 20% kuhane. Pri tom se čvrsto držim Mateljanovih uputa o procesiranju hrane kako bi izgubila što manje nutritivnih svojstava. Zdravo ih dinstam – na 2 žlice vode umjesto ulja, kratko kuham (Mateljanove upute) ili zdravo parim. Nikada ne jedem prženu hranu.

Od svih namirnica najviše volim „zeleno lisnato“ od čega spravljam svoje nezaobilazne svakodnevne jutarnje smoothie. Jeste li znali da je klorofil po svom sastavu sličan ljudskoj  krvnoj plazmi i zato, ne bez razloga, utemeljiteljica sirove prehrane dr. Ann Wigmor kaže: Popiti zeleni smoothy isto je kao i dobiti transfuziju zdrave krvi. Napisala sam i knjigu „Moje sirove strasti“ kako bi ljudima približila sve te dobrobiti i pripremanje hrane od sirovih biološki uzgojenih namirnica, te ju pripremam u e-verziji.

Nada Rocco, kazališna i TV glumica

  

Medikus video-Kreativno kuhanje

 

 

Prehrana sirovim namirnicama

povrceZašto sirovo? Sirove namirnice, prije svega voće i povrće te orašasti plodovi osiguravaju prirodne vitamine i minerale, enzime, fito- hranjive tvari i vlakna koji značajno doprinose uravnoteženoj prehrani, dobroj apsorpciji, jačanju imuniteta i očuvanju energije i vitalnosti.

Uz malo truda svakodnevnu prehranu možemo učiniti raznovrsnijom i što je važnije poboljšati naše prehrambene navike. Ovisno o vrsti, plodovi ili dijelovi voća i povrća mogu se jesti sirovi i cijeli, sjeckani ili naribani u vidu salata od voća i povrća, miksani kao iscijeđeni sok, osušeni ili konzervirani.  Prednost treba dati svježem i sirovom najbolje sezonskom voću i povrću iz našeg okruženja.

Kuhanje namirnica može biti uzrok gubitka hranjivih sastojaka. Slično je i sa dužim namakanjem, skladištenjem, dužim stajanjem. Dakle, savjetuje se što kraća termička obrada, kojom se osigurava da se namirnica ne prekuha, da sačuva što više hranjivih tvari, ali i da ostane hrskava i sačuva boju. Da bi prehrana bila raznovrsna, a hrana što ukusnija dodajmo joj i prirodno obojene začine kao što su: slatka crvena paprika, šafran ili začinsko bilje: kopar, vlasac, peršin, kadulja, bosiljak, ružmarin.

dr.med. Slađana Divković, Acu Medic Centar, Zagreb

Vezano

Boje u prehrani - dr. Slađana Divković

Zeleno za zdravlje - Victoria Boutenko

Ponedjeljak bez mesa